Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 10:42, 22 wrz 2016

UrsaMaior napisał(a)
Ania, gości mam, więc znów na szybko - pomyśl o zgrupowaniu wszystkich Pomponelli razem, efekt moim zdaniem dużo lepszy, masa pomponików robi wrażenie.
Kwatery może z żywopłocików bukszpanowych? Purpury genialnie wyglądają z brązowymi trawami. Odradzam busz różany przy tarasie, naprawdę. To nie będzie dobrze wyglądało przez dużą część roku.

Izuś ja pomponelle mam jedną tylko narysowałam w innym miejscu ze znakami zapytania czy tam by nie lepiej było
bukszpan też dobry pomysł ja pomyślałam o lawendzie bo juz jest jako obwódka po całości przy tarasie
wiem że będzioe zimą pusto...chorera :/ myślałam róże najpier sensownie ułożyć a zimozielone kostki z cisa to potem proporcjonalnie jakoś rozrzucić?
tylko jak te róże ustawić??
iwka 10:44, 22 wrz 2016

ja nie wiem jak Ty to ustawisz w głowie mi się nie mieści
anna_t 10:44, 22 wrz 2016

UrsaMaior napisał(a)

Ania, jeszcze jedno mi przyszło do głowy. Może podzielić ją na 4 kwatery, mniejsze, tak, by w środku zostało miejsce na kwadratowe ciurkadełko? Przy tarasie fajnie jak coś szumi.

ooooo fajnie..prąd jest wyprowadzony...
noooo
anna_t 10:45, 22 wrz 2016

iwka napisał(a)
ja nie wiem jak Ty to ustawisz w głowie mi się nie mieści

mi też
UrsaMaior 10:49, 22 wrz 2016

Ania, spokojnie, wymyślimy coś Jeszcze jedno - czy nie masz gdzieś miejsca, do którego część róż mogłabyś przenieść? Ja bym się naprawdę nie upierała przy sadzeniu ich wszystkich w tym jednym miejscu...
tulucy 10:52, 22 wrz 2016

Aniu busz jak zrobisz na całości, to pomyśl, jak ciężko Ci będzie podejść do krzaków. A podejść musisz, pal sześć przycinanie i kopczykowanie ale powąchać człowiek chce
A Ty masz duże wymiary, od brzegu do środka nie sięgniesz.
Granny jest bardzo rozłożysta, ona za okrywową może robić, ja swojej zostawiłam dużo miejsca, normalnie bym jeszcze ze dwie inne tam wcisnęła. Mam ją na brzegu rabaty na narożniku dokładnie.
makadamia 10:55, 22 wrz 2016

anna_t napisał(a)
ofkors juz mnie zaintrygowałaś i pomyslalam tak a może by odciąć gorną półkę lawendą?

Aniu, obawiam się, że jeszcze gorzej

głęboki wdech...

Obawiam się, że ta rabata jest zwyczajnie za duża i stąd się biorą te problemy z zaprojektowaniem jej. Do tego, kiedyś wyczytałam, że rabaty nie powinny mieć więcej niż 1,5 - 2 metry szerokości, żeby łatwo można było o nie zadbać.

No więc wymyśliłam zrobienie takich szerokich, płaskich schodków, w kształcie nawiązującym do tej ścieżki na trawniku.

Obeliski musiałyby wtedy stanąć w innych miejscach (kwadraty), a róże (kółka fioletowe) rosłyby sobie po prostu wzdłuż tych schodków, podsadzone bylinami i trawami (różowe maziaje)

A teraz najbardziej obawiam się, że Ci się to spodoba
iwka 10:56, 22 wrz 2016

anna_t napisał(a)

mi też
ej to było w żartobliwie, moja głowa do róż za mała Ty sobie poradzisz, masz tyle różyczek, więc się znasz Uszy do góry, zaraz coś się wyklaruje
Ewik 11:18, 22 wrz 2016

anna_t napisał(a)

czyli Astrid byś posadziła blisko siebie, w jakiej odległości?

Z 50 cm Ale ja sądzę dosc gęsto ☺
Anda 11:25, 22 wrz 2016

Aniu, u Cię znów plany
Wstawiłam listę róż

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies