Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe wariacje 23:26, 27 sie 2021

Do góry
Jagoda przed cisami to niewiele da się posadzic bo tam aby otworzyć domek to jedynie ok 1,5m - To jest ta lewa strona. Po prawej stronie domku muszę poszerzyć bo nieustannie kosimy rozplenice więc przy okazji pomyślałam o przemyceniu takiej bylinowej rabaty ale w stosowanych kolorach. Pokochałam kwiaty od czasu różanki. Miałabym dwie kwitnące rabaty- różankę i tą bylinową właśnie nie licząc hortensji w szpalerze. Jeszcze mogę zamiast cisów posadzic takie same tuje aureospicata tak jak w całym ciągu do cięcia w przyszłości. Widok z przodu:
Zielone drzwi w Kruklandii 23:17, 27 sie 2021

Do góry
Dosadzam seslerie gdzie się da. Po kątach

I postawiłam już kilka donic z hostami na próbę... czy przetrwają zimę

Wzgórze chaosu 23:16, 27 sie 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Nie wiem czy u mnie nie dopadło kolejnego klona, Seiryu dolne gałązki uschnięte listki, ale u mnie też woda stoi może korzenie gniją...
Widzisz kochana jakie mamy zawirowania pogodowe. Dodatkowo powstało tyle szkółek, produkuje się szybko, wszystko się miesza. Szkoda tych naszych drzew i drzewek. Ale im więcej ich mamy, tym częściej coś może się z nimi dziać. U mnie to najprawdopodobniej przywieziona ziemia namieszała w temacie...
Psuje to człowiekowi humor, ale przy innych dramatach to tylko drobiazgi!

Tak teraz wyglada moja działka za płotem Bardzo mi się ta trawa podoba.

Ciągnie Cię w kierunku bylin coraz mocniej, a pamiętam jak chyba pierwszy raz byłam mówiłaś, że ta jedna bylinówka wzdłuż domu wystarczy więcej nie chcesz bo roboty dużo.....wiele się od tego czasu zmieniło, zmienia się charakter twojego ogrodu, było pięknie i teraz też jest pięknie choć zupełnie inaczej Pamiętaj tylko o tym, że drzewa równoważą bryłę budynku, bylinami tego nie osiągniesz, a cisy za małe
Gdy zakładałam ogród 20 lat temu dostępne były inne rośliny, co innego było na topie. Nie było internetu, tylko nieliczne gazetki. Taki miałam wtedy ogródek. I tak był jednym z ładniejszych, bardziej zadbanych w okolicy... Takie czasy.

Od kilku lat szczęśliwie świadomość ludzi się zmienia, nie sadzi się przy domu dużych drzew leśnych, parkowych, pojawiają się kwiaty i trawy.
Sama widzę jakiej lekkości nabrał mój ogród po ostatnich remontach. Końca nie widać, ale jest piękniej, lżej w odbiorze a ile frajdy i pysznego jedzonka dla zapylaczy!!!

Nowa rabata jest na południowej górce, ma żywopłot. Na razie niski, ale urośnie Tyle wystarczy.
Szczęśliwie od tej strony nie muszę się zbytnio osłaniać a brzozy w szybkim czasie dadzą tu zbyt dużo cienia, zabiorą wodę bylinom i trawom. Już robią lekki busz.
Podoba nam się nowa odsłona tego miejsca, jest lżej, jaśniej.

Zielone drzwi w Kruklandii 23:10, 27 sie 2021

Do góry
Wysypuję... powooooooli

Zacisze Alicji 23:07, 27 sie 2021

Do góry
Alija napisał(a)

Alicjo miło Cię zobaczyć
Zacisze Alicji 22:57, 27 sie 2021

Do góry

Mega ujęcie
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 22:56, 27 sie 2021

Do góry
Anda napisał(a)
Jestem również za powtórką dębu błotnego

A zerknij mi proszę co mam zrobić z tą hortką na pniu zostawić czy wywalić ,nie wiem zupełnie co tam mam posadzić
Dzisiaj eM wykopał te jałowce i wreszcie wyleciał ten okropny grill zrobiło się od razu lepiej bez tego rupcia
Sezon 2017 u Hanusi 22:40, 27 sie 2021

Do góry
To zależy, kto co ma oprócz aronii w swoim ogrodzie. Ostatecznie można kupić nawet jeżyny i maliny teraz. W kuchni ze wszystkim można eksperymentować. Najpierw w małych ilościach.

Od lat mam taką kępkę czosnku. Co to za odmiana?

Zacisze Alicji 22:34, 27 sie 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)
Alu, piękną wycieczkę miałaś. Obejrzałam zdjęcia, bardzo udane. Ja też planuję tam pojechać ale jeszcze nie wiem dokładnie kiedy.
U Ciebie Alu inny klimat, tajemniczy, leśny. Bardzo taki lubię. Jest przepięknie.

Basiu! Wycieczka była udana, piękny ogród i na dodatek piękna pogoda.
Danusia robi jeszcze rabaty różane, więc w przyszłym roku będzie jeszcze więcej do oglądania. Zresztą jesienią też będzie tam pięknie.
Bardzo dziękuję za pochwały mojego ogrodu.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:28, 27 sie 2021

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Haniu, świetnie, że miałaś tak udaną wyprawę, a teraz świeże spojrzenie na własne otoczenie - lubię te przejścia z jednego stanu w drugi, kiedy "tam" staje się "tu", a "tu" na trochę zamienia się w "tam". Ogród zauważył, że Ciebie nie było? Ta werbena zaglądająca do obiektywu mnie urzekła wraz z całym towarzyszącym jej buszykiem. Pięknie.
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 22:20, 27 sie 2021

Do góry
Dziewczyny kochane szukam takiego rozchodnika.

Pozdrawiam z mojego ukochanego Wrocławia.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:16, 27 sie 2021

Do góry

Mrokasiu, czy pamiętasz nazwę odmiany tego rozchodnika wyżej na zdjęciu po prawej?

Szukam czegoś takiego co widziałam wczoraj we Wrocławiu. Czy to takie coś?

Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:13, 27 sie 2021

Do góry
mrokasia napisał(a)

Mrokasiu,
wyeksponujesz, poprzesadzasz, pozestawiasz i jest co widać na załączonych obrazkach: Bujności i gęste piękno!
Co tutaj tak pięknie w prawym rogu strzela fioletem?
Wzgórze chaosu 21:52, 27 sie 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Zachwycam się bujnością w ogrodzie.

To prawda Dorotko, szczególnie jak się patrzy na zdjęcia z czerwca a sierpnia - niesamowita różnica.

Szczególnie cieszę się z tej ogromnej rabaty między drewutnią a domem.
Widzę ją z kilku okien, obserwacja jak się zmienia w sezonie to niesamowita frajda.
Rabata jest szalona, rozwichrzona a jednocześnie poukładana, powtarzalna.
Trudno się ją fotografuje, zdjęcia nie oddają jej wielowymiarowości.
Lekkie zmiany jeszcze będą, ale i tak jestem zadowolona z tego, jak wyszła. Jak to u mnie bez planu, na spontanie.
Z roślin, które na niej szczególnie uwielbiam to sadziec Baby Joe. Dokupiłam jeszcze 4 sztuki, będą dodatkowe dwie kępy. Owady go uwielbiają. I nie rośnie tak wielki jak gatunek.

Mirkowy ogród (początki) 21:46, 27 sie 2021

Do góry
bacowa napisał(a)

Jak dla mnie te patyki są za płyto wsadzone. Powinno wystawać ponad ziemię tylko jedno oczko. Reszta patyka będąc pod powierzchnią ziemi nie wysycha i puszcza korzenie.

Te młode ukorzenione hortensje wsadź głęboko do ziemi do wysokości zielonych gałązek.

Powinnam przyciąć wiem wiem ale i tak się ukorzeniły.
Sadzonki dopiero wiosną przesadzę czy lepiej teraz?
Taki obrazek dla ciebie
Do raju daleko - u Ewy 21:46, 27 sie 2021

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Moje nowe zakupy Dziś dotarły

Jeżówki Sunseekers Green Apple

Fajne zakupy. : ) Jeżówki pięknie się prezentują. Zresztą nie tylko te, różowe też piękne.
Ja w tym roku też nakupiłam jeżówek, tylko nie jestem tak konsekwentna, jak Ty, u mnie każda inna.
Ogród do odnowy 21:38, 27 sie 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Zgadzam się z Zuzią, bajkowo w Twoim ogrodzie.
Trochę melancholijnie, trochę tajemniczo....
Wzgórze chaosu 21:36, 27 sie 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Jak się patrzy na kadry ogólne to jest pięknie. Bardzo romantycznie. Na kocyku z przyjemnością bym usiadła...

Dzidzia piernik ze mnie wychodzi Z tym romantico
Od wiosny dopieszczam ławeczkowy kącik. Bez planu, totalny spontan.
Wiele roślin czekało miesiącami na wsadzenie, część podeschła, trochę zjadły ślimaki. Jednym słowem mały mordor, w dodatku nieskończony...
Przyszły rok może pokaże, co z tego wyszło.

Derenie kwitły niesamowicie. Teutonia była cała w kwiatach, Milky Way przesadziłam już z pączkami - szczęśliwie przeżył to moje wariactwo

Znalazłam piękną piwonię, Edenką zaraziłam się u Abiko

Pod ławką wylądował biały bodziszek kantybryjski Biokovo, pięknie się rozrósł. I trzy pstrokate wilczomlecze, terminatory. Cudnie kwitły, zniosły przesuszenia i przelania.

Wreszcie mam bodziszka Rozanne Pierwsze dwa zdobyła dla mnie w Obisiu Anitka, resztę dokupiłam w ogrodzie Łobzów.
To jedyny niebieski akcent w tym miejscu. Ma stanowić łącznik z kocimiętką dosadzoną do zielonej rabaty pod glediczją.

Hortensja Bobo fajnie wypełniła lukę i powiązała optycznie hortensje z innych rabat. To już jej trzecia miejscówka. Myślę, że ostatnia, pasuje mi tu idealnie.

Są też jarzmianki, ostróżki, szałwie, rutewki... Więcej grzechów nie pamiętam Nie wiem, gdzie się to wszystko tu zmieściło

Zapomniałam o moich ukochanych zawilcach, rozwijają się powoli.
Niestety przy przesadzaniu pomyliłam odmiany, a miałam ich tu co najmniej 6...

Mirkowy ogród (początki) 21:34, 27 sie 2021

Do góry
bacowa napisał(a)

To zdjęcie muszę zacytować bo przepiękne.
Kocimiętkę widziałam, brawo ty.

Masz może pełnego kosmosa ? Posadziłam u siebie, ciekawa jestem czy się rozsieje i czy powtórzy cechy?.

Dziękuje za miły wpis Ta rabata do poszerzenia bo trawy mi się tam strasznie rozrosły i wszystkie rośliny mi zasłoniły. Mam tam jeszcze dla kontrastu czerwony berberys i Liatry ale są niewidoczne przez trawy. Ewo ja uwielbiam taki busz bo nie ma tam zielska i roboty mniej
Kosmosy mam tylko zwykle pojedyncze .
A tu rabata w drugą stronę
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:27, 27 sie 2021

Do góry

Migawki sierpniowe super, piękna łączka.
Zachwycam się wrzosowiskiem, bardzo lubię wrzosy.
Ostatnio kupiłam kilka doniczek, ale nie miałam czasu wsadzić, stały chyba tydzień i wyobraź sobie trzy sztuki zbrązowiały, pewnie jakiś grzyb.
Twoje wygląda wspaniale.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies