Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wzgórze chaosu 12:26, 15 paź 2024

Do góry
Wzgórze chaosu 12:26, 15 paź 2024

Do góry
Wzgórze chaosu 12:25, 15 paź 2024

Do góry
Słoneczne kadry łapane między 8 a 14 października.
Jesienny galop trwa

Zacznę glediczjowo, dama szaleje
Ma farta, słońce cudnie ją oświetla o każdej porze dnia.

Czego NIE ROBIĆ w ogrodzie nowoczesnym 12:21, 15 paź 2024

Do góry
A tutaj zdjecia z tegorocznych prac, jak widać ciągle sie coś zmienia, w tym roku ogród stał się raczej 'składzikiem'. Nie potrafię uzyskać zadowalającego efektu, mam 'rabate która w przyszłości będzie najprawdopodobniej zlikwidowana na rzecz garażu , dziś jest (niemiłym) wspomnieniem pierwszych poczynań na działce.
Będę musiała zorganizować coś ładnego w tym miejscu, ale naprawdę od conajmniej 2 lat brak mi pomysłu.

Wspominania 'rabata', bardzo jej nie lubię , miała zasłaniać blaszak i przesłonić widok na cześć ogrodu żeby go optycznie skrócić, taka była jej początkowa funkcja,nie widać na zdjęciu, ale rosną też na niej azalie, które wsadziłam z braku dla nich miejsca w ogrodzie. (tylko tu wymieniałam ziemię na kwaśna i mocno sypałam korą) Koniecznie muszę je przesadzić, ze względu na sentyment - prezent od dziadka, jak i ich cudowny zapach wiosna, ale gdzie, nie mam pojęcia.

Czego NIE ROBIĆ w ogrodzie nowoczesnym 11:52, 15 paź 2024

Do góry
Judith napisał(a)

I tu znów pytanie - czy to wynika z Twojej potrzeby, czy z przekonania, że tak musi być?

Kolejna trafna uwaga i lekcja 'do odrobienia' dla mnie
Bo kiedy się tak nad tym zastanowię... To w zasadzie nie potrafię odpowiedzieć odrazu.
Hmm... Zdecydowanie lepiej czuje sie w uporządkowanym, minimalnym froncie, "odpoczywam" w nim o czym nie mogę powiedzieć kiedy jestem w ogrodzie. O ile latem biel hortensji ślicznie odbija sie na zielonym tle i bardzo lubie patrzeć na ten fragment rabaty, o tyle reszta ogrodu jest dla mnie mocno przeładowana. Chciałabym ten widok jakoś 'uspokoić'.

Trampolina niebawem zostanie złożona, myślałam żeby na wiosnę wyrównać pod nią teren i posadzić przy ogrodzeniu tuje tym razem w odmianie szmaragd, cos na kształt litery L zaczynając od momentu w którym dom sie kończy i zakręcając tak żeby przesłonić nieskończony jeszcze kojec psa.
Z założenia, chciałabym tymi tujami przesłonić część ogrodu i zminimalizować elementów widocznych z okna sypialni.

Mniej więcej w takiej lini:

Czy to dobry pomysł? Czy lepiej się wstrzymać i wymyślec coś innego?
Tak wiele już z mężem zmienialiśmy na tyłach ogrodu, że boje sie wykonać jakikolwiek ruch.

Edit: grujecznik japoński musi zostać wysadzony.
Czego NIE ROBIĆ w ogrodzie nowoczesnym 11:23, 15 paź 2024

Do góry
I zdecydowanie najgorszy widok, prosto z okien sypialni, a tym samym z tarasu:

I jako ostatni widok z tarasu bocznego (ta cześć jest zupełnie nowa, powstała w tym roku, trawy kupowane były jako miskant gracilimius, ale juz widzę że to tylko jakaś ich 'krewna'. Pod katalpami będzie wysypany po całości kamień jak po stronie z trawami)
Czego NIE ROBIĆ w ogrodzie nowoczesnym 11:15, 15 paź 2024

Do góry
No i ta zdecydowanie brzydka cześć ogrodu, czyli cały tył...
Różni się diametralnie, ale jak już wspominałam poczatkowo ogród miał wyglądać zupełnie inaczej.
Ponadto dużo ciężkiego sprzętu jeździło po działce niszcząc trawę. Miejscami brakuje trawy bo leżał tam zapakowany w folie kamień ozdobny. Ogólnie ogród tylni nie prezentuje się wcale, w tym roku wyjątkowo robił za składzik, do tej pory nie jest jeszcze wysprzątany po wszelkich pracach zwiazanych z kostką i tarasem.

Z założenia w ogrodzie z tyłu ma zostać akcent kwiatów i koloru. Ale chciałabym żeby to jednak wszystko ze sobą współgrało. Na ten moment zdecydowanie za dużo jest koloru, a za mało zieleni. Możliwe, że jak brabanty podrosną i założymy trawnik będzie lepiej, ale mimo wszystko muszę coś pozmieniać bo w porównaniu do "spokojnego" frontu, w ogrodzie zdecydowanie za wiele się dzieje.
Poniżej zdjęcia od strony niedokończonego tarasu (mają być płyty betonowe jak na tarasie bocznym)

Druga strona działki :
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:09, 15 paź 2024

Do góry
Kordina napisał(a)
Ale fajnie miałyście i zakupy jakieś zacne, to w sumie co należy do Ciebie?

Trzy kule tujowe Danica, które były na liście zakupów do rabaty z elementem wodnym. O tej —>

Do tego doszedł aster krzaczasty Island Tonga na razie na przedpłocie.

Zawilec Honorine Jobert powędrował na rabatę inspirowaną Rojodziejową.

Kolejna roślina to turzyca Milk Chocolate . Trafiła w narożnik brzozowy, a jedna sztuka w rabatę obok z trzcinnikami.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:01, 15 paź 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Nie . Mam jej sporo i wykopałabym
Ostatnio Eli wysyłałam

U mnie rośnie na froncie i przed płotem razem z rozchodnikami danikami i kosodrzewiną

Użyłam wyszukiwarki i znalazłam Twoje zdjęcia z nią. Fajna jest. Czy tniesz ją wiosną? Trzeba coś z nią robić w trakcie roku?

Udało mi się ją ładnie podzielić przed sadzeniem, więc mam wystarczajaco, ale dziękuję za dobre chęci.
Czego NIE ROBIĆ w ogrodzie nowoczesnym 11:00, 15 paź 2024

Do góry
Wstawiam zdjęcia ogrodu. W zasadzie, aż mi głupio bo daleko mu do ładnego ogrodu, a gdzie dopiero do nowoczesnego.
Jak już wspominałam poczatkowo ogród miał wyglądać z założenia zupełnie inaczej, w zasadzie nie miałam konkretnego planu tylko jakieś wyobrażenie.
Z czasem dużo miejsc zmodyfikowałam. Przestałam też kupować oraz przesadzać rośliny dopóki nie będę pewna w swoich działaniach.

Udało mi się jedynie w tym roku, mniej więcej wyprowadzić ogród frontowy do stanu, który zaczyna mi się podobać.
Rzeczywiście jest mocno minimalistyczny i tylko zielony ( dopiero zakładając ten wątek, zauważam pewne błędy i przekonuje się o swoich upodobaniach )
Na wiosne mamy dowieźć ziemi i wyrównać teren pod trawnik.

Widok z drzwi frontowych:

Rabata frontowa (katalpy i rozplenice black beauty, wszystko tegoroczne)

Widok na drugą stronę działki (jak już mówiłam kostkę położyliśmy dopiero w tym roku, od ogrodzenia zostawione jest ok 80-90cm przestrzeni z założenia na trawy ozdobne)
Magary Dramaty z Rabaty 10:55, 15 paź 2024

Do góry
Polon napisał(a)
Dziewczyny “kapuściane” z przepis jakiś dacie? Bo to jak już ktoś robi od lat, to wszystko proste, ale pierwszy raz nawet naleśnik jest wyzwaniem
Dlatego bardzo lubię przepisy od “Ania gotuje”, bo tam wszystko jest tak łopatologicznie i dokładnie, że na wątpliwości naprawdę niewiele miejsca zostaje.

Ja znalazłam taki słoikowy przepis…prosze o potwierdzenie czy jest on dobry czy coś zmodyfikować?

Słaba jakość zdjęcia, więc wklejam tekst:
Witam Szanowne Towarzystwo Słoikowe kapusty zaczęło się kisić w słoikach pierwsze 28 kilo podaję jak robię : kapustę szatkuje (lub kupuję już poszatkowaną) na kg kapusty daje"na oko" łyżkę soli. (chyba że dodaje marchewkę to wtedy ciut więcej soli) dokładnie mieszam i zostawiam w misce aż zmieknie następnie upycham w słoiki ale mocno wciskam zostawiam ciut miejsca od góry słoika by sok sb spokojnie stał. Jeśli po ubijaniu w słoiku nie powstała woda to dolewam tej solanki z miski co została... Delikatnie zakrecam ale tak by powietrze mogło wchodzić.. Odstawiam. Po 2-3 dniach końcówka od drewnianej kopystki"dziurawie"kapuste i przyciskami znowu tak by sok był na górze... Tak robię przez 5 max 7 dni.. Później ściągam zakrętki i wycieram słoik i zakretke do sucha. zamykam i znoszę do piwnicy... UWAGA KAPUSTA PRZEZ PIERWSZE DNI PUSZCZA SOK WARTO COŚ POD NIĄ PODŁOŻYCSMACZNEGO (między 5-7 dniem przekładam w mniejsze słoiki mocno ubijam aby sok był na wierzchu zakręcamy mocno i wynoszę)
Czego NIE ROBIĆ w ogrodzie nowoczesnym 10:14, 15 paź 2024

Do góry
Przysiąde dzisiaj i narysuje mniej więcej jak to u mnie wygląda.
Na rabacie po prawej jest posadzone dużo roślin, musze je rozsadzić tylko wciąż nie wiem gdzie i co dokładnie zostawić. Cała rabata będzie miała ok. 20 metrów na długość i 3na szerokość.
Niebawem wyjdę zrobić zdjęcia wtedy będzie łatwiej opisać co dokładnie na niej mam.
Ogród ogólnie jest wąski, ale bardzo długi. Dom postawiony jest na środku szerokości działki do ogrodzenia mam z każdej strony po 4m z czego jedna strona to taras, a
druga musi zostać jako przejazd na tył działki.
I tu zaczynają się schody bo punkt widokowy z okna sypialni, a tym samym z tylnego tarasu jest wyjątkowo nie ładny.
Poniżej zdjęcie działki z lotu ptaka.
Kaszubskie piaski 09:21, 15 paź 2024

Do góry
Sylwia, Magda dziękujemy za pochwały, ja i wrzosowisko

Za wrzosowiskiem praca wre nad przedłużeniem szpaleru borówek i tak mnie olśniło, że mogę pociągnąć dalej wrzosowisko do góry działki wzdłuż jagodnika. Z prawej strony zdjęcia.

Na razie przesadziłam tam żurawinę, która zarastała mi borówkę. Pewnie będę żałować bo zarośnie też wrzosy i będzie trudno pielić, ale co tam. Owoce są fajne

Ogrodowe wariacje 09:10, 15 paź 2024

Do góry
Wafel napisał(a)
W tych różach to ta hortensja, też będzie jakby upchana... Za rozplenicami będzie dobrze O tym miejscu po lewej właśnie myślałam, tylko nie wiem ile tam miejsca.

Z racji, że ona na pniu to zmieści się spokojnie i to chyba najlepsza opcja O widzisz, czyli też pomyślałaś tak samo
Dzisiaj mam chociaż chwilę na pisanie bo sobie pociągiem podróżuję
Tutaj myślałam, tylko wysadzilabym już przesadzone róże jeszcze w inne miejsce
Ogrodowe wariacje 08:55, 15 paź 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Ja tego szczepińca hortensjowego dałabym na srodek i na sam przód pomiędzy te kule danikowe i stipy i dała tam rozplecice nawet te co masz obok bym podzieliła

Justynka ja tu mam róże, dorodne krzewy Hortensja je zasłoni z przodu, już bardziej myślałam za rozplenicami nad rozchodnikiem, tam po lewej. Teraz jest w tym miejscu efekt dziury, bo róże przesadzałam i są skrócone. Mogłabym jeszcze małe roszady zrobić i tam ją dać, myślę wciąż
Tutaj z przodu przed stipami to nie kulki tylko maleńki żywopłot cisowy
Za nim z kolei teraz wydaje się pusto, ale wiosną kwitnie szałwia, za nią dołączają róże.
Czego NIE ROBIĆ w ogrodzie nowoczesnym 08:49, 15 paź 2024

Do góry
W tym roku robiliśmy kostkę, taras tylni nie jest jeszcze skończony, ogólnie dużo jeszcze pracy przed nami.
Planujemy też kiedyś postawić garaż na tyłach działki.
Ogólnie nie mam zdjęć ogrodu z czasów wiosny czy lata, ale jak się wypogodzi to wyjdę i porobię parę ujęć.
Wrzucę aktualne zdjęcie jak to wygląda z perspektywy ogrodu.

Ogród hortensjowo różanecznikowy 08:35, 15 paź 2024

Do góry
Ichigo napisał(a)
Zastanowię się nad tą odmianą. Nie jestem pewna, czy to w ogóle dobre miejsce dla rozplenicy, bo ona potrzebuje dużo miejsca, żeby się ładnie prezentować, a na tej mojej rabacie trochę ciasno. Może trzcinnik... No nie wiem. W każdym razie muszę tę moją Black Beauty na wiosnę przesadzić, to na pewno.

U mnie w przeważającej części ogrodu jest cały dzień słonecznie, tylko nie pod orzechami, ale tam nic przecież nie sadzę. Czasem aż za dużo tego słońca. Jedyna cienista rabata powstaje pod czereśnią, tam gdzie rododendrony. Pod jabłonią jest też półcień. Przekonałam się, że zdjęcia najlepiej wychodzą robione rano albo wieczorem. Wtedy jest najlepsze, ostre światło. Ale to prawda, że nie oddają rzeczywistości. Musiałabym mieć super aparat i znać się na fotografii, żeby uchwycić to, co ulotne. I tak lubię robić zdjęcia, bo przynajmniej dokumentuję w ten sposób życie ogrodu, jego rozwój i zmiany, jakie w nim następują.
Magda albo posadz na próbe hameln,jak nie będzie tobie pasowało to zawsze możesz przesadzić.Trzcinik jest prosty, moim zdaniem najlepiej wygląda jak rośnie coś przednim na zdj mam tam astra wys.70-80cm

U mnie połowa działki jest słoneczna, sadziłam parę lat temu sosny,świerki , magnolie ale to młode drzewka i czekam aż urosną żeby dawały cień.Orzech mam po przednich właścicielach to olbrzym się zniego zrobił , przerósł już nawet druty energetyczne i dobrze że posadzony został w odległości 5m od ogrodzenia od ulicy inaczej były by problemy z tym drzewem.I fajny klimat jest pod jego koroną mam tam posadzone hortensje anabellki i hosty. A zdjęć to ja dużo robię to bardzo pomocne jest jak np.gdzie mam cebulki kwiatów
Wzgórze chaosu 23:35, 14 paź 2024

Do góry
Jesienny ogród ma w sobie bardzo dużo uroku ❤️.
Zaczyna być widać rośliny, które teraz się przebarwiają, a wcześniej „ginęły” wśród kolorowych kwiatów

To kielichowiec?

Bo chyba nie magnolia…..
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 22:01, 14 paź 2024

Do góry
Judith napisał(a)

Trawnik:

Hmmm, u nas "trawnik" tak wygląda non stop, nawet po grabieniu
Mam wrażenie, że 2024 to "rok igieł" - lecą jak wściekłe z sosen dzień w dzień
Ale jak się ma drzewa to grabienie jest na liście pt. "praca ciągła"
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 21:18, 14 paź 2024

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
...

Ale masz pasażera
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies