Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 08:05, 27 cze 2025

Polon napisał(a)

Ania, czy ja dobrze widzę, że ogórki podwiązujesz do kratki na początku? Moje na sznurkach tak z oporami idą w górę, raczej się płożą i nie wiem czy dać im spokój, czy podwiązać trochę

Z tej strony siatki na początku mam podwiązane żeby już im tor ustawić. Będę albo przeplatać albo podwiązywać. Zobaczę w trakcie co mi wygodniej. Pod siatką też wysiałam rządek przeciwległe do tych i tamte będą się płożyć po ziemi. Obstawiam że te na ziemi szybko złapią mączniaka więc będę robić opryski bakteriami. Zobaczymy czy to pomoże
Polon 08:07, 27 cze 2025

A czym podwiązałaś? Sznurek?

Podlewałaś bakteriami wcześniej? Bo ja moje tak i liczę na to, że to im wystarczy
Makao 08:09, 27 cze 2025

Takie plastikowe kółka do podwieszania pomidorów miałam. Przy pomidorach się nie sprawdziły więc tu wykorzystałam
Polon 08:13, 27 cze 2025

Ok., dzięki, to muszę pomyśleć co u mnie się sprawdzi, żeby pędów nie uszkodzić
ewsyg 08:36, 27 cze 2025

Makao napisał(a)
Takie plastikowe kółka do podwieszania pomidorów miałam. Przy pomidorach się nie sprawdziły więc tu wykorzystałam

Muszę się u mnie rozejrzeć za takimi spinkami, fajne są.

Aniu, pięknie kwitną róże, ale mój zachwyt wzbudzają również warzywa, masz ich sporo i ładnie Ci rosną.
Makao 12:04, 27 cze 2025

ewsyg napisał(a)

Muszę się u mnie rozejrzeć za takimi spinkami, fajne są.

Aniu, pięknie kwitną róże, ale mój zachwyt wzbudzają również warzywa, masz ich sporo i ładnie Ci rosną.

To już choroba bo dosiewam kolejne warzywa a nie mam już miejsca. Groszku cukrowego mi się zachciało. Już wschodzi
Gruszka_na_w... 13:35, 27 cze 2025

Makao napisał(a)

To już choroba bo dosiewam kolejne warzywa a nie mam już miejsca. Groszku cukrowego mi się zachciało. Już wschodzi

Groszek, podobnie jak bób, lubi bardzo wczesne wysiewy w marcu (orzedplon) albo późniejsze pod koniec lipca (poplon). Te drugie są mniej popularne zapewne z powodu upałów podczas wschodów. Wysiewy w środku sezonu są zagrożone bytnością larw strąkowca grochowego w strąkach.
Jest nawet takie przysłowie: "Kto sieje groch w marcu, to zbiera w garncu (dużo). Kto sieje w maju zbiera w jaju (malutko). Zarówno groch jak i bób nie lubią wysokich temperatur i są bardzo wrażliwe na przesuszenie.
Wczoraj widziałam w markecie groszek w strączkach za 26 zł za kilogram. Prawie omdlałam z wrażenia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao 15:51, 27 cze 2025

No to znowu będzie eksperyment. Oby jednak wyszedł.
Gruszka_na_w... 21:11, 27 cze 2025

Makao napisał(a)
No to znowu będzie eksperyment. Oby jednak wyszedł.

Oby.
Bób u mnie rośnie na wysokość 1,5 m. Ta ukośna siatka w skrzyni u Ciebie będzie mu mocno ograniczała wzrost. Może się połamać albo mocno pokręcić.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao 22:23, 27 cze 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Oby.
Bób u mnie rośnie na wysokość 1,5 m. Ta ukośna siatka w skrzyni u Ciebie będzie mu mocno ograniczała wzrost. Może się połamać albo mocno pokręcić.

Bób jest specjalnie już od dawna przewracany przeze mnie żeby nie przeszkadzał ogórkom i nic mu nie jest. Owocuje normalnie.