Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 13:23, 21 lip 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

Iwonko, tej rabacie jako niższe piętro rosną bukszpany (kiedyś będą kulkami, carex Ice Dance i jednoroczne begonie. Wsadziłam tam miniaturowe hosty ale jeszcze młodziutkie i słabo widoczne.

Asiu czy na tej rabacie ice dance rośnie w pełnym słońcu? Mam 5 sztuk i zastanawiam się, czy na słonecznym stanowisku będą mi rosły... Super wygląda stipa za nimi
Mój wymarzony ogród 09:19, 21 lip 2014

Do góry
Foty muszę usunąć, bo są zajewa...ne z pinteresta

Bardziej mi chodzi nie o dosłowne zerżnięcie nasadzeń, a o styl i kolorystykę
jeśli byś zrobiła długą, na 2-2,5m szerokości rabatę to jestem za szkieletem z wąskich cisów (Chudy - ciemna zieleń, Oliwka- zieleń z oliwkową nutą, przyjemną dla oka, lub Robusta - ciemna, głęboka zieleń), do tego koniecznie kule, ale nie w rzędzie a np. w grupach po 3 różnej wielkości i w tym nasadzeniu twoje piwonie, na zimę-wiosnę ciemierniki, które cały rok maja ciemnozielone kępiaste liście, w to stipa, ew. rozplenica...
kwiaty możemy zaraz omówić
Moim zdaniem takie nasadzenie będzie atrakcyjne cały rok i będzie doskonale konweniować z białą architekturą...
Mój wymarzony ogród 09:10, 21 lip 2014

Do góry
Toszka napisał(a)

Jak skopiujesz (jesli ci takie nasadzenie by pasowało) to daj znać - zdjecia usunę

Tak na podsumowanie powiem, że stipa jest fajnym dodatkiem do wielu roślin

tak mi przyszło do głowy,że zdjęcie 3 mogłabym wykorzystać jako inspirację do dokończenia rabaty - tej w rogu na której mam cisy/bukszpany/ szałwię i waśnie stipę. Ten różowy kwiatek dałby jej trochę życia tylko co to jest za roślinka?? a ten biały to co ??

Wiesz Toszko takie ukwiecone ogrody mogłabym podziwiać u kogoś ale sama wolałabym, żeby kwiaty były dodatkiem do zielonego/niebieskiego/ żółtego tła a nie głównym elementem rabaty

nie usuwaj tych fotek - chociaż na nie popatrzę
Piaskownia na zakręcie 21:09, 20 lip 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Śliczne jeżówki, elita stipa pięknie urosła, a róże też cudne. Miłej niedzieli

Dziękuję za odwiedziny
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:08, 20 lip 2014

Do góry

Witam serdecznie i zwracam się z prośbą o radę.
Wymyśliłam coś takiego i proszę o radę czy to ma sens.

Patrząc na szkic- Z lewej strony stoi huśtawka. Na dole- ścieżka za nią oczko wodne.

Plecy rabaty stanowi żywopłot z irgi błyszczącej. W centralnej części rośnie jabłoń Royalty. To na pewno zostaje. Co do Pęcherznicy to się nie upieram.
Miscanthus- jakaś odmiana o białych albo srebrzystych kwiatostanach.
Kulki- tu mam problem. Bo chodzi mi o coś zimozielonego, ale odpada bukszpan (z jakiś powodów nie chce tu rosnąć).
Trawa ???- Stipa albo turzyca 'Frosted Curls'
Liliowcem 'Stella de Oro' rośnie pod nóżkami żywopłotu i będzie pociągnięty na tą rabatę.
A te czerwone plamki to- no właśnie nie mam zupełnie pomysłu co. Między liliowcami jest zostawione miejsce na "coś". Może żurawka albo berberys 'Admiration' albo jakaś trzmielina ????

Malgosik napisał(a)
anka_ te 3 kule bukszpanowe to mogą być tawuły japońskie cięte w kulkę, ale nie jestem pewna czy w takiej równej linii, trzeba by to ustawić i się przyjrzeć

te czerwone kropki to dałabym żurawki, ale nie przeplatając ich z liliowcami, tylko liliowce lekko wycofane do tyłu

z tyłu za huśtawką dałabym już żurawki w innym kolorze
lub co innego, nie wiem jakie tam stanowisko, w słońcu najlepiej radzą sobie ciemne, ale za huśtawką już może trochę cienia będzie

Gosiu stanowisko jest słoneczne.
Co do kul to myślałam o czymś zimozielonym. Może Danica? Choć tawułę też biorę pod uwagę.

A co do miskantów- to lepszy w tym miejscu byłby "Kleine Fontaine" czy 'Graziella' ?
Piaskownia na zakręcie 23:57, 19 lip 2014

Do góry
Śliczne jeżówki, elita stipa pięknie urosła, a róże też cudne. Miłej niedzieli
Piaskownia na zakręcie 22:41, 19 lip 2014

Do góry
To jest stipa. Kupiłam małe a teraz już są fajne. Niedługo będę je dzieliła i dosadzała w innych miejscach.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:42, 19 lip 2014

Do góry

Zrobiłam zestawienie takie:
(ale czy prawidłowo to proszę o zdanie na temat tego rysunku zapytać fachowców
A na miejsce gdzie za słupem przed hortensjami trawa to może ostnica np. Ostnica mocna Pony Taili - Stipa tenuissima??

Niestety nie mam zdjęcia od strony auta i podjazdu więc ciężko mi było narysować część za słupem.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:27, 19 lip 2014

Do góry
Witam serdecznie i zwracam się z prośbą o radę.

Patrząc na szkic- Z lewej strony stoi huśtawka. Na dole- ścieżka za nią oczko wodne.

Plecy rabaty stanowi żywopłot z irgi błyszczącej. W centralnej części rośnie jabłoń Royalty. To na pewno zostaje. Co do Pęcherznicy to się nie upieram.
Kulki- tu mam problem. Bo chodzi mi o coś zimozielonego, ale odpada bukszpan (z jakiś powodów nie chce tu rosnąć).
Liliowcem 'Stella de Oro' rośnie pod nóżkami żywopłotu i będzie pociągnięty na tą rabatę.
A te czerwone plamki to- no właśnie nie mam zupełnie pomysłu co. Między liliowcami jest zostawione miejsce na "coś". Może żurawka albo berberys 'Admiration' albo jakaś trzmielina ????
Kiedyś będzie tu ogród 13:14, 19 lip 2014

Do góry
Dzięki Asi sprecyzowały się plany co do znacznej części działki. Teraz pokarzę resztę 'włości'- do generalnego remontu.

Część bezpośrednio przy domu na razie zostaje niezagospodarowany- na części będą prowadzone rury, na dużym kawałku walczę z podagrycznikiem.
Żywopłot z ałyczy w tym roku będzie zamieniony na szmaragda (wstępnie).
Tak po kawałeczku próbuję zreorganizować tą część. Na pierwszy ogień idzie rabata przy huśtawce. To ten pomarańczowy trójkącik na szkicu wyżej. A taki ma układ w przybliżeniu.

Plecy rabaty stanowi żywopłot z irgi błyszczącej. W centralnej części rośnie jabłoń Royalty (ta na pewno zostaje) i z boku żółta pęcherznica.

A miało być tak pięknie.... 01:10, 19 lip 2014

Do góry
beta napisał(a)
witam...Reniu szalejesz różano....przepieknie to wszystko wygląda...a stipa sie rozszalała, pewnie cudnie wygląda taka falująca na wietrze?

buziaki

Masz rację Beta, zaraza różana mnie opętała, przedwczoraj przyszło jeszcze 6 szt. Czy to jest aby uleczalne ..... ?
Odnośnie stipy, wydaje mi się,ze jak w tamtym roku była niższa ,piękniej falowała teraz jest deczko za wielka i już pod cięzarem rosy po ziemi się tarza paskudnica jedna,że nie wspomnę po deszczu jak się rozkłada.....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:15, 18 lip 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)
Faktycznie, zwłaszcza mniejsza kulka ledwo daje radę, dziękuje za wklejenie zdjęcia rabaty, ja coś posadziłam o mam "hektary puste" a i tak niektóre rośliny sadzę - wydaje mi się za blisko, trzeba się uzbroić w cierpliwość z tym u mnie kiepsko Chętnie przejrzę twój wątek - przynajmniej kilkanaście ostatnich stron w wolnej chwili, jeśli pozwolisz będę pytać co jest to a co tamto ... np ta trawka jasna co atakuje bukszpany to stipa ?

Tak to stipa pony tail
Ja nie bylam cierpliwa i teraz przesadzam bo mam za gęsto. Powiem Ci, że wcale mnie to nie martwi
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:23, 18 lip 2014

Do góry
Faktycznie, zwłaszcza mniejsza kulka ledwo daje radę, dziękuje za wklejenie zdjęcia rabaty, ja coś posadziłam o mam "hektary puste" a i tak niektóre rośliny sadzę - wydaje mi się za blisko, trzeba się uzbroić w cierpliwość z tym u mnie kiepsko Chętnie przejrzę twój wątek - przynajmniej kilkanaście ostatnich stron w wolnej chwili, jeśli pozwolisz będę pytać co jest to a co tamto ... np ta trawka jasna co atakuje bukszpany to stipa ?
Ogród niby nowoczesny ale... 22:40, 17 lip 2014

Do góry
stipa samosiejka...mam takich ze dwadzieścia...w najróżniejszych miejscach.

Ogród w cieniu brzozy 14:40, 17 lip 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Stipa oczarowuje, no właśnie masz ją z nasionek czy kupiłaś, takie duże i gdzie, zdradź nam...a to Paź Królowej

Prawie niespotykany motyl w naszych ogrodach, obserwuje motyle, ale u mnie jeszcze się nie pokazał, taki okaz motyla, odwiedza tylko najładniejsze ogrody

Pozdrawiam Aga

Fotka, to ujecie to po prostu...mistrzostwo
Ogród w cieniu brzozy 13:54, 17 lip 2014

Do góry
Stipa oczarowuje, no właśnie masz ją z nasionek czy kupiłaś, takie duże i gdzie, zdradź nam...a to Paź Królowej

Prawie niespotykany motyl w naszych ogrodach, obserwuje motyle, ale u mnie jeszcze się nie pokazał, taki okaz motyla, odwiedza tylko najładniejsze ogrody

Pozdrawiam Aga
Mój nowy stary ogród 10:16, 17 lip 2014

Do góry
leon60 napisał(a)
Preriowa zachwyca i ten zakątek z miłorzębem cuuudny !
Napisz proszę jakie trawy masz w towarzystwie róż

Ola to taka moja preria, niedoskonała, ale moja

przy miłorzębie róże rosną w stipie, a z tyłu ML
pod śliwą przed różami jest carex bronzeform i frosted curls
na drugim końcu pod umbrą jest ML, stipa i carex silver sceptre
macham
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:48, 17 lip 2014

Do góry
Stipa była wielgasna na promenadzie po nemieckiej stronie, sięgaa mi wysoko a ja przeciez kawał baby jestem........

Ale i po polskiej stronie też była wypasiona..........w porównaniu do mojej w ogrodzie
Ogród - Azyl Amatora 00:09, 17 lip 2014

Do góry
Potrzebuje kupić:
12 szt. Stipa "Pony Tails"
24 szt. Lawenda "Ellegance Purple"
Czy ktoś może polecić sklep internetowy lub w okolicy Łodzi z ładnymi i dużymi sadzonkami?
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:11, 16 lip 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Lilie piękne i pewnie cudnie pachną!
Ale najpiękniejsze cuda to masz w stawie

Ależ nowy awatar.... Wakacyjny

Dranie Fiordy dostają sałatę.. która wybujałą na ponad 1,5 m.... wieć kilka lilijek kwitnie

Róże Corver kwiną non stop..

Stipa wybujałą i wnerwia.... a ja idę spac.. jestem zgon..

Znów do was nie zajarzę bo rano nie wstanę.. ale wieczorkiem zajrzę .. do siebie na wątek.. bo nie mam złudzeń że gdzieś sie uda więcej .. sorki.... i dziękuję tym, co zaglądają ,chocia ja nie zaglądam.

W jakimś obłędnym maratonie jest jedna pozytywna rzecz.. waga pokazuje moje minimum... w tym wieku schudnąć to jest wyczyn.. ale jak w lodówce jest tylko światło... to chyba żadne wyczyn,,,,

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies