Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

anka_ 09:08, 20 lip 2014

Witam serdecznie i zwracam się z prośbą o radę.
Wymyśliłam coś takiego i proszę o radę czy to ma sens.

Patrząc na szkic- Z lewej strony stoi huśtawka. Na dole- ścieżka za nią oczko wodne.

Plecy rabaty stanowi żywopłot z irgi błyszczącej. W centralnej części rośnie jabłoń Royalty. To na pewno zostaje. Co do Pęcherznicy to się nie upieram.
Miscanthus- jakaś odmiana o białych albo srebrzystych kwiatostanach.
Kulki- tu mam problem. Bo chodzi mi o coś zimozielonego, ale odpada bukszpan (z jakiś powodów nie chce tu rosnąć).
Trawa ???- Stipa albo turzyca 'Frosted Curls'
Liliowcem 'Stella de Oro' rośnie pod nóżkami żywopłotu i będzie pociągnięty na tą rabatę.
A te czerwone plamki to- no właśnie nie mam zupełnie pomysłu co. Między liliowcami jest zostawione miejsce na "coś". Może żurawka albo berberys 'Admiration' albo jakaś trzmielina ????

Malgosik napisał(a)
anka_ te 3 kule bukszpanowe to mogą być tawuły japońskie cięte w kulkę, ale nie jestem pewna czy w takiej równej linii, trzeba by to ustawić i się przyjrzeć

te czerwone kropki to dałabym żurawki, ale nie przeplatając ich z liliowcami, tylko liliowce lekko wycofane do tyłu

z tyłu za huśtawką dałabym już żurawki w innym kolorze
lub co innego, nie wiem jakie tam stanowisko, w słońcu najlepiej radzą sobie ciemne, ale za huśtawką już może trochę cienia będzie

Gosiu stanowisko jest słoneczne.
Co do kul to myślałam o czymś zimozielonym. Może Danica? Choć tawułę też biorę pod uwagę.

A co do miskantów- to lepszy w tym miejscu byłby "Kleine Fontaine" czy 'Graziella' ?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Malgosik 11:15, 20 lip 2014

anka_
Zielone kule to może być jeszcze cis lub ostrokrzew można ciąć w kulę
Danica też, ale piszą że szybko się wyradza i robi brzydka
nie wiem ile w tym prawdy

można jakieś kuliste świerki dać, a potem je ciąć, cyprysik aurea nana (żółty) zostawić strzępiasty lub docinać w kulkę
ja tnę małą, kulistą kosodrzewinę, ale przyszłościowo też ponoć nie jest trwała

pęcherznica rośnie na duże krzaczysko
sąsiadka co wiosny tnie mocno (do pasa), a ona w 1 sezon wyrasta do 1,8m
może zasłonić całą rabatą
nie wiem czy tam po prawej to masz ogrodzenie czy jakieś wejście?????
i jeszcze pytanie czy hortensje w takim pełnym słońcu wytrzymają
one raczej do półcienia i nie raz ktoś pisze że się przypalają (niby piszą że na słonecznym też rośnie)

mam miskanta graziellę, to dość duża trawa
ale tam chyba dość sporo miejsca masz
anka_ 19:01, 20 lip 2014

Gosiu co do pęcherznicy to siewka którą dostałam w prezencie. Nie rozrasta się ona mocno, mam ją już z 5 lat, a jest piękna, z lekkim metalicznym połyskiem.
Po prawej stronie przejście do części sadowniczo- warzywnej (szczegółowy plan w moim wątku).
Co do Bomboshell to muszę w takim razie jeszcze popytać. Chciałam je wykorzystać, bo już mam.
I biegnę do ciebie obejrzeć Graziellę.
Dziękuję Gosiu za rady.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
jula81 22:41, 20 lip 2014

dominika_ napisał(a)

Tylko tą drugą trzmielinę może ulokować pomiędzy dwie beczki? Dziękuję serdecznie za pomoc i projekty

Skoro masz jedną trzmielinę to zostań przy jednej może. Bo jakoś tak nie pasuje pomiędzy beczki.
W beczkach natomiast pasują mi kwiaty które ładnie się z nich "wylewają"

A_gawa 23:02, 20 lip 2014

Zastanawiam się jakie drzewa alejowe pasują, według Was, do olbrzymich klonów polnych? Klony rosną przed płotem i zrzucają chyba tony liści i nasion...ale jesienią są przepiękne.

Planuję, oczywiście po ogrodowiskowemu, sadzić białokore brzozy. Co dokomponować, żeby całość trzymała się razem? Początkowo myślałam o katalpach, ale teraz już nie jestem pewna kompozycyjnej spójności. Czy jestem skazana na Klon pospolity 'Globosum'?
dominika_ 08:18, 21 lip 2014

jula81 napisał(a)

Skoro masz jedną trzmielinę to zostań przy jednej może. Bo jakoś tak nie pasuje pomiędzy beczki.
W beczkach natomiast pasują mi kwiaty które ładnie się z nich "wylewają"

W jednej mam białe begonie a w drugiej wrzosy Jeszcze mam pytanie czy lepiej zrobić taki prostokąt czy łęzkę?

Moje umiejętności artystyczne nie pozwalają na ładniejsze narysowanie łezki
Malgosik 08:20, 21 lip 2014

A_gawa napisał(a)
Zastanawiam się jakie drzewa alejowe pasują, według Was, do olbrzymich klonów polnych? Klony rosną przed płotem i zrzucają chyba tony liści i nasion...ale jesienią są przepiękne.

Planuję, oczywiście po ogrodowiskowemu, sadzić białokore brzozy. Co dokomponować, żeby całość trzymała się razem? Początkowo myślałam o katalpach, ale teraz już nie jestem pewna kompozycyjnej spójności. Czy jestem skazana na Klon pospolity 'Globosum'?

kolumnowe graby
http://www.pinterest.com/pin/431853051740985680/
kania 10:21, 21 lip 2014

Hej, fajnie byłoby skorzystać z jakiejś aplikacji gdzie możesz dobrać rośliny i obejrzeć widok. Wprowadziłam do aplikacji Twoją rabatę i całkiem fajnie to wygląda może na tych czerwonych plamkach fajnie byłoby wprowadzić beberys thunberga 'Bagetella'
Pozdrawiam
jula81 12:40, 21 lip 2014

dominika_ napisał(a)

W jednej mam białe begonie a w drugiej wrzosy Jeszcze mam pytanie czy lepiej zrobić taki prostokąt czy łęzkę?[img /original.jpg[/img]

Moje umiejętności artystyczne nie pozwalają na ładniejsze narysowanie łezki

http://www.pinterest.com/pin/279997301807171346/
http://www.pinterest.com/pin/487233253406307417/
Zastanów się czy nie lepiej beczki przenieść jako kompozycję pod dom. A tu zrobić fajną rabatę z wykorzystaniem może tych kamieni co są w tej trawie koło beczek.
Popatrz jaka śliczna kompozycja -a i kwiaty w tej kompozycji dostępne bez problemu bo nie są wyszukane - kwiaty zwisające koniecznie
http://www.pinterest.com/pin/154318724704228991/
dominika_ 13:29, 21 lip 2014

jula81 napisał(a)

http://www.pinterest.com/pin/279997301807171346/
http://www.pinterest.com/pin/487233253406307417/
Zastanów się czy nie lepiej beczki przenieść jako kompozycję pod dom. A tu zrobić fajną rabatę z wykorzystaniem może tych kamieni co są w tej trawie koło beczek.
Popatrz jaka śliczna kompozycja -a i kwiaty w tej kompozycji dostępne bez problemu bo nie są wyszukane - kwiaty zwisające koniecznie
http://www.pinterest.com/pin/154318724704228991/

Tam nie da rady nic posadzić na ich miejscu gdyż jest stary pień po gruszy, służy jako podsawka sla nich.