Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

miss_house 16:23, 17 lip 2014

ja pisałam o konwalik-u (to wygląda jak czarna trawa
Iwk4 16:35, 17 lip 2014

Och, przepraszam
Faktycznie, podziwiałam tą trawkę u Danusi . Gdzie ja miałam oczy, jak czytałam
Malgosik 12:42, 19 lip 2014

proszę o komentarz na temat doboru kolorystyki roślin na rabacie frontowej
strona 25 i 26 w moim wątku:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4626-ogrod-na-glinie?page=25
dominika_ 13:12, 19 lip 2014

Witam serdecznie wszystkich. Chciałabym prosić o pomoc w zagospodarowaniu miejsca oznaczonego na zdjęciu. Mam do dyspozycji trzmielinę na pniu emeral gold, 2 bukszpany(docelowo kule) i 2 heby. Proszę o jakiś pomysł niekoniecznie z tymi roślinami co wymieniłam. Pozdrawiam
Malgosik 13:26, 19 lip 2014

dominika_ napisał(a)
Witam serdecznie wszystkich. Chciałabym prosić o pomoc w zagospodarowaniu miejsca oznaczonego na zdjęciu. Mam do dyspozycji trzmielinę na pniu emeral gold, 2 bukszpany(docelowo kule) i 2 heby. Proszę o jakiś pomysł niekoniecznie z tymi roślinami co wymieniłam. Pozdrawiam

kulki bukszpanowe jak najbardziej pod tą kulkę na pieńku
na ten słup koniecznie jakiś winnobluszcz
ale mam wątpliwości co do kształtu narysowanej rabaty, bo nagle pojawia się wybrzuszenie
anka_ 13:27, 19 lip 2014

Witam serdecznie i zwracam się z prośbą o radę.
Wymyśliłam coś takiego i proszę o radę czy to ma sens.

Patrząc na szkic- Z lewej strony stoi huśtawka. Na dole- ścieżka za nią oczko wodne.

Plecy rabaty stanowi żywopłot z irgi błyszczącej. W centralnej części rośnie jabłoń Royalty. To na pewno zostaje. Co do Pęcherznicy to się nie upieram.
Miscanthus- jakaś odmiana o białych albo srebrzystych kwiatostanach.
Kulki- tu mam problem. Bo chodzi mi o coś zimozielonego, ale odpada bukszpan (z jakiś powodów nie chce tu rosnąć).
Trawa ???- Stipa albo turzyca 'Frosted Curls'
Liliowcem 'Stella de Oro' rośnie pod nóżkami żywopłotu i będzie pociągnięty na tą rabatę.
A te czerwone plamki to- no właśnie nie mam zupełnie pomysłu co. Między liliowcami jest zostawione miejsce na "coś". Może żurawka albo berberys 'Admiration' albo jakaś trzmielina ????
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
dominika_ 13:35, 19 lip 2014

Malgosik kształt jest nieokreślony, na szybko chciałam zaznaczyć w paincie obszar do zagospodarowania. może dodam zdjęcie całości wtedy poradzicie czy zrobić półokrąg czy bardziej prostokąt
Malgosik 13:51, 19 lip 2014

anka_ te 3 kule bukszpanowe to mogą być tawuły japońskie cięte w kulkę, ale nie jestem pewna czy w takiej równej linii, trzeba by to ustawić i się przyjrzeć

te czerwone kropki to dałabym żurawki, ale nie przeplatając ich z liliowcami, tylko liliowce lekko wycofane do tyłu

z tyłu za huśtawką dałabym już żurawki w innym kolorze
lub co innego, nie wiem jakie tam stanowisko, w słońcu najlepiej radzą sobie ciemne, ale za huśtawką już może trochę cienia będzie
Malgosik 13:54, 19 lip 2014

dominika_ napisał(a)
Malgosik kształt jest nieokreślony, na szybko chciałam zaznaczyć w paincie obszar do zagospodarowania. może dodam zdjęcie całości wtedy poradzicie czy zrobić półokrąg czy bardziej prostokąt

będzie łatwiej nawet Tobie, jakoś łagodniej wkomponować tą wierzbę w rabatę, a może nawet przesadzić jesienią, bo coś mi przy tym słupie nie za bardzo ona wygląda

a co to kształtów rabat okrągłych lub prostych to łatwiej będzie zdecydować oglądając rzut całej działki

ja tu oczywiście laik jestem i piszę jak mi coś przyjdzie do głowy
można się przychylić, albo zrobić zupełnie odwrotnie
właściwie nie wiem co ja się tutaj odzywam....
sama potrzebuję pomocy
dominika_ 13:58, 19 lip 2014

Malgosik napisał(a)

będzie łatwiej nawet Tobie, jakoś łagodniej wkomponować tą wierzbę w rabatę, a może nawet przesadzić jesienią, bo coś mi przy tym słupie nie za bardzo ona wygląda

a co to kształtów rabat okrągłych lub prostych to łatwiej będzie zdecydować oglądając rzut całej działki

ja tu oczywiście laik jestem i piszę jak mi coś przyjdzie do głowy
można się przychylić, albo zrobić zupełnie odwrotnie

Jakoś ak wsadzona została ok 4 lata temu i się już do nie przyzwyczailiśmy. Tylko cięzko to wykaszać i dlatego postanowiłam tam od słupa do beczek podosadzać czegoś. Problem w tym że nie mam pomysłu