Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

katiaxx 09:10, 18 lip 2014

Droga Madżenko , zupełnie nie wiem jak to możliwe że do tej pory nie trafiłam na Twój wątek, ogród - dla mnie bomba, b. lubię geometryczne kształty i kiedyś chciałabym mieć w podobnym stylu, wszystko już pięknie urosło u Ciebie, ja dopiero raczkuję, myślałam że zrobię w tym roku cześć za tyłem domu ale zrobię ledwo połowę tej połowy ! Nie przeglądałam całego Twojego wątku ale weszłam na wizytówkę. Gratuluję. Ogród przepiękny
Madzenka 09:13, 18 lip 2014

Przez przypadek weszłam na pierwszą stronę mjego wątku... Ale było blado... Bez purpury i z żółtkami...
Na energetyczny dzień klika zdjęć.różyczki fairy szaleją z lawendami i budlejami

katiaxx 09:13, 18 lip 2014

Gratuluję laurowiśni, planowałam kilkanaście krzewów wzdłuż domu ale naczytałam się że są delikatne, Ty z racji na miejsce możesz sobie na to pozwolić, piękna roślina, ciemnozielony kolor, błyszczące liście w dodatku zimozielona, czym można ją zastąpić ?
katiaxx 09:15, 18 lip 2014

a co jest za trawka na zdjęciu wyżej - wyższa i ciemnozielona po prawo ? ja jestem teraz nastawiona na zieleń bo za dużo roślin mam "aurea" aż oczy trze mrużyć
Madzenka 09:17, 18 lip 2014

katiaxx napisał(a)
Droga Madżenko , zupełnie nie wiem jak to możliwe że do tej pory nie trafiłam na Twój wątek, ogród - dla mnie bomba, b. lubię geometryczne kształty i kiedyś chciałabym mieć w podobnym stylu, wszystko już pięknie urosło u Ciebie, ja dopiero raczkuję, myślałam że zrobię w tym roku cześć za tyłem domu ale zrobię ledwo połowę tej połowy ! Nie przeglądałam całego Twojego wątku ale weszłam na wizytówkę. Gratuluję. Ogród przepiękny

Zważywszy na ilość rewolucji w moim ogrodzie to wizytówka, która jest sprzed roku jest mało aktulana zapraszam do bieżacej obecności w wątku
Dla Ciebie moja ulubiona rabata - wprawdzie po przekwitnieciu róż ale z bukszpanami i trawami

Trawska niemal pożarły kulki bukszpanowe. Zastanwiam się czy je trochę przyciąć?
Madzenka 09:20, 18 lip 2014

katiaxx napisał(a)
a co jest za trawka na zdjęciu wyżej - wyższa i ciemnozielona po prawo ? ja jestem teraz nastawiona na zieleń bo za dużo roślin mam "aurea" aż oczy trze mrużyć

Myślisz o trawce przed fairy? To carex morrowi variegata (podobno to nie trawa). Z pewnością nie jest to carex ice dance, bo ta jest ciemniejsza ma biały pasek orzez środek a variegata przebarwia sie w słońcu na lekki złocisty kolor. I nie rozrasta się jak ice dance.

Ps. Carex to nie trawa to zimozielona roślinka
Madzenka 09:22, 18 lip 2014

monteverde napisał(a)

No ślicznie wyglądaja buksy pod brzozami ale ta budleja poniżej jest pięknatakie widoki można oglądać, bo za siatka też są nasadzenia a nie chwaściory jak u mnie, może w końcu dorobię się jakiejś matymiłego urlopowania, u mnie po południu popadało, pozdrówka

Też ten zakątek lubię aczkolwiek chyba wielka kula bukszpanowa zostanie przesadzona przy kuchni w miejsce umierającego rh. Ale jeszcze myślę nad tą rabata.
Madzenka 09:23, 18 lip 2014

malkul napisał(a)

Katujesz moje oczy tym pięknem Marzenko

Czyli mam nie dawać zdjęć?
katiaxx 09:23, 18 lip 2014

Faktycznie, zwłaszcza mniejsza kulka ledwo daje radę, dziękuje za wklejenie zdjęcia rabaty, ja coś posadziłam o mam "hektary puste" a i tak niektóre rośliny sadzę - wydaje mi się za blisko, trzeba się uzbroić w cierpliwość z tym u mnie kiepsko Chętnie przejrzę twój wątek - przynajmniej kilkanaście ostatnich stron w wolnej chwili, jeśli pozwolisz będę pytać co jest to a co tamto ... np ta trawka jasna co atakuje bukszpany to stipa ?
katiaxx 09:26, 18 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)

Myślisz o trawce przed fairy? To carex morrowi variegata (podobno to nie trawa). Z pewnością nie jest to carex ice dance, bo ta jest ciemniejsza ma biały pasek orzez środek a variegata przebarwia sie w słońcu na lekki złocisty kolor. I nie rozrasta się jak ice dance.

Ps. Carex to nie trawa to zimozielona roślinka

Nie, nie o tej, o tej ze zdjęć z pierwszych stron wątku które wkleiłaś - 4 zdjęcie - ciemnozielona dość wysoka przewieszająca się trawa