Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

B&B czyli betonowa Bawaria 22:27, 16 paź 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Kup ten piaseczek i wymieszaj z ziemią i do doniczek bo mam obawy czy w wodzie nie mają za mokro, rozchodniki wolą suszej stąd moje obawy żeby nie zaczęły gnić

U nas można kompostować przynajmniej na wsi. W mieście to raczej nie też wywożą chwasty, skoszona trawę, liscie do kompostowni. Nawet bardzo chętnie wszystkie odpady zielone biorą. Mamy też pojemniki na odpady domowe.
B&B czyli betonowa Bawaria 22:26, 16 paź 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Kup ten piaseczek i wymieszaj z ziemią i do doniczek bo mam obawy czy w wodzie nie mają za mokro, rozchodniki wolą suszej stąd moje obawy żeby nie zaczęły gnić

Sylwia to nie jest powiedziane, widziałam na yutubie jak babka tak ukorzeniala. Wczoraj specjalnie chyba u ciebie była mowa o rozmnażaniu rozchodnikow zajrzalam na YouTube i widziałam że w wodzie rozmnażają.

A ty wiesz, że ja tak fiołki doniczkowe rozmnażam z liści. Urywam ogonki i wkładam do wody. Korzenie puści i sądzę na stałe do donicy.
Ale można zrobić jak się chce.
B&B czyli betonowa Bawaria 21:14, 16 paź 2019

Do góry
Jestem i oglądam. Czego ty się boisz pokazać tego ciągu wody. Woda rzeczywiście bardzo czysta. Posadz jeszcze żółte irysy one bardzo oczyszczają wodę.

Co to za roślina ta biała. Wczoraj czytalam, że śmiało rozchodniki można w wodzie ukorzeniac i Później do piachu.

Ta zielona roślina bardzo ładna to jakiś iglaki zrób większą fotkę.

Nie przycinane traw na zimę. Powiaz będzie ładnie.

Wystrój domu pewnie masz piekny.

Pozdrawiam
Miłkowo - sezon 2016-2022 20:53, 16 paź 2019

Do góry
Milka napisał(a)
tu wycinam hosty, wszystko tnę szybciej, aby się wyrobić
w planie zimowym dalsz realizacja hobby

Takie kolory i połączenia lubię. U mnie Hebe się nie utrzymala.
Miłkowo - sezon 2016-2022 20:31, 16 paź 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Dzięki Danusia
pozdrawiamy
Zygi podcina cedry libańskie, rosną, jak wściekłeco rok tak 3 dolne piętra.
A trawy tak wysokie, że nawet on w nich ginie

cedry skończyły 7 lat, z 15cm, takie olbrzymy już są, wspaniałe drzewa

Cedry libanskie piękne. Weszłam na twój wątek ale przerwałam ogladanie, aby w necie się dowiedzieć więcej o tych drzewach.
Więc pewnie nie do mojego klimatu, może za kilka lat o ile dożyje a zimy nie będzie. Są też piękne himalajskie i syberyjskie ale libański ładniejszy.

Milka ale dlaczego u ciebie te cedry takie rzadkie. Czy one mogą być przycinane po bokach. Czy. Celowo nie przycinasz bokami nie chcesz cienia. Nie doczytałem czy igły na zimę opadają.

Jutro jadę piękna pogoda u nas dzisiaj burza lekka przeszla.

Ja tam kupuje trawy bardzo wdzięczna roślina nie mam problemu z wiązaniem. Niestety wiąże z musu ze względu na wiatr. Mam opaski zaciskowe i raz dwa powiaze a kiedyś sznurkiem klęłam bo ciągle uciekał.

Idę jeszcze pooglądać u ciebie

B&B czyli betonowa Bawaria 19:46, 16 paź 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Ile razy mam prosić abyś wstawiła jakieś fotki.

Pozdrawiam

No juz. Za domem w kacie mama posadzila takie kwiatki suszki. Kiedys ich tak bardzo nie znosilam. Staly takie zakurzone u dziadkow a teraz je lubie. Ale nie zrywam do domu.

Znowu cos jest kopane bo rura nam pekla i wykorzystam to i zrobie tam rabate.

Tak myslalam zeby takie rosliny posadzic ale nie pamietam nazwy.

Zaczelam obcinac trawy

B&B czyli betonowa Bawaria 19:35, 16 paź 2019

Do góry
Tylko ja do ciebie pisze. Wstawiłabys jakieś foty pisze w ciemno nie na czego podziwiać. Nawet z twoich objazdów po Bawarii przecież jakieś parki tam macie a w nich roslinnosc

Pozdrawiam

Juz wszystko wiesz co i jak. A zielony podpis pod watkiem specjalnie usunelam bo kto ma trafic z dobra porada to i tak trafi a pustych wpisow nie chce.
Ptasi gaj 15:52, 16 paź 2019

Do góry
Bardzo ladna " balerina", ale aby co kolwiek powiedzieć ktory miskant ładniejszy trzeba je mieć i posadzić w niewielkiej odległości od siebie Rosi czy Balerina. Nie raz w tym samym gatunku są różnice w zależności gdzie posadzisz i od ziemi dużo zalezy.
Wg opisów uprawy nie potrzebują doskonalej ziemi, ale jak podsypiesz lepiej rosną

To dobry pomysł, jakby się w szeregu posadziło i po 3 latach porównało. Muszą mieć te same warunki, aby test miał sens.
Dla mnie wszystkie miskanty są piękne.
Ptasi gaj 10:36, 16 paź 2019

Do góry
Uroki jesieni dąb błotny - brąz nie do opisania wczesna rdza

A tutaj lipa jakaś dziwna bo u mnie paskudne liście ma. Cała aleja takich pięknych lip.

Przepiękne kolory jesieni
takich u mnie brakuje
Ptasi gaj 08:10, 16 paź 2019

Do góry
Bardzo ladna " balerina", ale aby co kolwiek powiedzieć ktory miskant ładniejszy trzeba je mieć i posadzić w niewielkiej odległości od siebie Rosi czy Balerina. Nie raz w tym samym gatunku są różnice w zależności gdzie posadzisz i od ziemi dużo zalezy.
Wg opisów uprawy nie potrzebują doskonalej ziemi, ale jak podsypiesz lepiej rosną
Ptasi gaj 23:44, 15 paź 2019

Do góry
Figaro napisał(a)
Juz zrozumialam. Ta rosi tez bardzo ladna. I teraz mysle.

W każdym razie jak wcześniej z Waldkiem pisywalam napisał, że Rosi ładniejsza.

Kupiłam 3 szt Rosi w Albamarze i już posadzone dosyć ładne sadzonki

A ile ty potrzebujesz tych traw Toma być szpaler? Te przebarwiające to trzeba sadzić w słońcu.

Już idę spać.
Moja działka na Dębowym Lesie 23:28, 15 paź 2019

Do góry
Aniu masz piękne marcinki i dużo różnych. U mnie tylko dwa rodzaje i będę musiała im dać inna miejscowość bo coś nie za bardzo rosną.

Dzisiaj przy okazji sprawdzania jakiejs rośliny widziałam Marcinka płożącego wrzosolistnego bardzo ładny mus kupić.

Tawuły mam ich sporo "gold flame". Chciałam ją wykopać i wyrzucić. Ogrodnik parę lat wstecz mnie odwiódł od tego i dobrze zrobił.

Jesień pełną parą wchodzi do ogrodów. Chodzę po posesji i rozmyślam że jeszcze miesiąc i będzie łyso. I znowu czekać do wiosny.

Pozdrawiam Aniu

Marcinków trochę mam.I dziękują za pochwałki
A Marcinka płożącego wrzosolistnego nawet nie widziałam.Oj coraz jakieś nowości i kuszenie.
Piękne te twoje tawuły.Ja ich nie mam.
To podziwiam u ciebie.
Tak jeszcze mamy cudną, złotą polską jesień.ale golizna nam się wdziera pomału.a tej nie lubię.

Ten w rzeczywistości jest niski i bardziej cyklamenowy kolorek
A ten bardziej niebieski

Ptasi gaj 23:27, 15 paź 2019

Do góry
Figaro napisał(a)
Ale u Waldka ona ma ciemne pioropusze przeciez a ta Ballerina biale.[/quot

Figaro przeczytaj dobrze wejdź na mój wątek na str 668 i wejdź jeszcze raz na jego watek.
Na ostatniej stronie jest fota kolorowa z góry bo go prosiłam o fotkę jak teraz wygląda. A strona wcześniej ja się wpisuje jest fotka są dwie trawy i ta środkowa trawa przeczytaj co pisze.

Każda trawa na początku jest kolorowa (ciemna) z biegiem czasu zaczyna zmieniać kolor kiści na biały i liście są jak widzisz.
Jest piękna zobacz jeszcze raz.
Ptasi gaj 23:24, 15 paź 2019

Do góry
Figaro nie kupuj żadnej pampasowe. Z nią to mordega a nie uprawa miałam trzy i zrezygnowalam.
Jest tyle pięknych traw które w naszym klimacie świetnie sobie dają rady to po co się mordować

Może w Bawarii da radę, ale to ryzyko.

Ja juz ja mam i bez mordegi. Chyba ja na watku u siebie pokazywalam. Tak. Pokazywalam. Ale z trawami Elka to masz racje bo co jedna to piekniejsza.
Ptasi gaj 23:20, 15 paź 2019

Do góry
Figaro nie kupuj żadnej pampasowe. Z nią to mordega a nie uprawa miałam trzy i zrezygnowalam.
Jest tyle pięknych traw które w naszym klimacie świetnie sobie dają rady to po co się mordować

Może w Bawarii da radę, ale to ryzyko.
Ptasi gaj 23:16, 15 paź 2019

Do góry
Mam dobrą pamięć zobacz na wątku "Tam gdzie jeże mówią dobranoc" Waldek ma przed ostatniej i ostatniej stronie.
Też mnie ta trawa zaciekawiła. Na razie kupiłam Rosi
Nie mogę linka wstawić bo pisze na telefonie. Zobacz sobie.
Ptasi gaj 23:10, 15 paź 2019

Do góry

Figa nie mam, ale przed chwilą zaglądałam w szkółkach i jest bardzo ładna. Jeszcze gdzieś zajrzę czy przypadkiem Waldek jej nie ma.

No wlasnie fajnie by bylo ja na zywo zobaczyc najpierw.
Ptasi gaj 23:09, 15 paź 2019

Do góry
Figaro napisał(a)
Zobacz te. Dzisiaj ja znalazlam w necie i teraz chodze i pytam czy ktos ja ma na zywo. Masz ?

https://sklep.daglezjaryki.pl/rosliny/738-miscanthus-sinensis-ballerina.html

Figa nie mam, ale przed chwilą zaglądałam w szkółkach i jest bardzo ładna. Jeszcze gdzieś zajrzę czy przypadkiem Waldek jej nie ma.
Ptasi gaj 23:03, 15 paź 2019

Do góry
Uroki jesieni dąb błotny - brąz nie do opisania wczesna rdza

A tutaj lipa jakaś dziwna bo u mnie paskudne liście ma. Cała aleja takich pięknych lip.

Ptasi gaj 22:58, 15 paź 2019

Do góry
Ania111 napisał(a)

Ela .
Ta trawka dech zapiera , cudo

A tak w ogóle to ta jesień piękna u Ciebie

Aniu to fakt zapiera. Najlepiej wygląda rano jak rosa na klosach i słońce swieci jest coś pięknego. Może mi się uda fotkę zrobić któregoś poranka.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies