Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 12:04, 09 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Jest obowiązek zwalczania chwastów na niezabudowanej działce, działce rolnej, posesji i działce nie użytkowanej rolniczo. Regulują to przepisy prawa miejscowego tzw. Uchwala Rady Gminy / Miasta w sprawie utrzymania czystości i porządku w Gminie, takie zapisy znajdują się też w regulaminie użytkowania działki oraz Planie Miejscowym.
Niestety egzekowanie tych przepisów to już inna bajka, ale jak ktoś zgłosi taką sytuację to zostaje wyznaczony termin na oczyszczenie działki, a gdy nie zostanie dotrzymany to SM lub UG / UM wlepi mandat.

Mieliśmy kiedyś działkę, która wg wypisu z gruntu była łąką lub pastwiskiem- nie pamiętam.
Była położona między domami. Raz w roku dzwoniła do nas straż miejska, że mamy dwa tygodnie na skoszenie a jak nie to mandat.Ktoś dzwonił do straży miejskiej. Ponoć mieliśmy obowiązek raz w roku skosić tą działkę.
Więc jeżeli komuś zależy to tak właśnie trzeba zrobić-powiadomić straż miejską. Szczerze mówiąc gdyby nie zadzwonili to byśmy nie jechali kosić bo mieliśmy tam trochę kilometrów.

Coś jeszcze, coś więcej... 11:15, 09 sie 2016

Do góry
Masz dobrą pamięć moje bukszpany zaczynają żółknąć, gdy zbliża się jesień. Słyszałam od Lindsay80 o siarczanie potasu ( 2 łyżeczki krystalicznego siarczanu potasu rozpuścić w 5 l wody i podlewać bukszpany doglebowo). A mógłbyś polecić mi jakąś konkretna firmę odnośnie siarczanu potasu.
Ogródek Iwony II 09:43, 09 sie 2016

Do góry
Świetna ta drewniana podpora dla róż, dobrze, że będziecie ją powiększać.

Pooglądałam relację hortensjową bo sama mam wątpliwości co do odmian, które mam w ogrodzie.
Ciekawe na czym stanie z Twoją NN, mam 5, które są takie same i miały być odmianą Polar Bear, ale już kilka osób stwierdziło, że tak nie jest.
Jak roślinki, pozbierały się po trasie w paczce?
Tu ma być ogród :) 09:35, 09 sie 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

Wzdłuż południowej strony mam to samo-za płotem (tyle może dobrze, że gęstym betonowym,więc mniej się do mnie niesie) też łąka-niekoszona z chwastami, pokrzywami itd. Facet, który jest właścicielem w doooopie ma koszenie-nie wiem czy są na to jakieś przepisy?

Natomiast frontowisko wygląda świetnie!

Jest obowiązek zwalczania chwastów na niezabudowanej działce, działce rolnej, posesji i działce nie użytkowanej rolniczo. Regulują to przepisy prawa miejscowego tzw. Uchwala Rady Gminy / Miasta w sprawie utrzymania czystości i porządku w Gminie, takie zapisy znajdują się też w regulaminie użytkowania działki oraz Planie Miejscowym.
Niestety egzekowanie tych przepisów to już inna bajka, ale jak ktoś zgłosi taką sytuację to zostaje wyznaczony termin na oczyszczenie działki, a gdy nie zostanie dotrzymany to SM lub UG / UM wlepi mandat.
Tu ma być ogród :) 09:26, 09 sie 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Świetne przedpłocie
Koszenie miedzy za płotem mam nadzieje ze dzisiaj u mnie..oczywiscie rękoma M

roślinki już podrosły na tyle, że nie trzeba lupą wypatrywać i robią efekt.
My też obrabiamy kawałek nie swojej działki, bo w innym wypadku chwasty by nam właziły za płot, co zrobić takie życie.
Tu ma być ogród :) 09:23, 09 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Edytko
Przedpłocie boskie i ... ogrodzenie też robi dobra robotę

ogrodzenie nam się udało, chyba faktycznie robi wrażenie, bo wiele osób mi już to mówiło, a czasami ktoś specjalnie zajeżdża podpytać o wszystko i nawet zdjęcia robią
Tu ma być ogród :) 09:21, 09 sie 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
pozwoliłam sobie skopiować Twój wpis do siebie co by mi nie umknął bo mam odpowiednie miejsce dla niej (ale w przyszłym roku) rabata cudna i to w takim krótkim czasie taki busz! Szok!!!!!!!

kopiuj do woli
Tu ma być ogród :) 09:20, 09 sie 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
mam nadzieję a to co już rośnie to oko cieszy i daje kopa do dalszej orki

zdecydowanie!
Tu ma być ogród :) 07:54, 09 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Pokażę Wam z czym walczę za ogrodzeniem, działka, której właściciel w ogóle nie odwiedza i nie wykasza, chwasty właziły mi dosłownie za ogrodzenie, szczególnie pokrzywy i perz. W tym sezonie regularnie wywożę tam trawę z każdego koszenia i obecnie jest taki efekt.

A na moim przedpłociu, szałwia skończyła kwitnienie, zrobi się chłodniej to będę ją z tego miejsca eliminować - wprowadza zbyt wiele chaosu, zostaną same trawy.

Wzdłuż południowej strony mam to samo-za płotem (tyle może dobrze, że gęstym betonowym,więc mniej się do mnie niesie) też łąka-niekoszona z chwastami, pokrzywami itd. Facet, który jest właścicielem w doooopie ma koszenie-nie wiem czy są na to jakieś przepisy?

Natomiast frontowisko wygląda świetnie!
Tu ma być ogród :) 23:15, 08 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

To jest rabata przy tarasie, od strony południowej, więc jest tam patelnia.
Przy samej pergoli rosną róże 2 Eden Rose i 2 Giardiny, aktualnie nie kwitną, więc prawie sie się nie rzucają w oczy, pomiędzy nimi są 4 gracki, w następnej linii są kule bukszpanowe a pomiędzy nimi sesleria H., jeżowki Green Envy, szałwia Deep Blue i obwódka z lawendy Viva.
Szukałam fotki z wiosny żeby Ci pokazać jak to miejsce wyglądało chwilę po obsadzeniu i aż sama przecieram oczy ze zdziwienia, to jest zdjęcie z 03.05.2016, wtedy jeszcze dominowały cebulowe, a roślin, które obecnie grają pierwsze skrzypce prawie nie było widać.

pozwoliłam sobie skopiować Twój wpis do siebie co by mi nie umknął bo mam odpowiednie miejsce dla niej (ale w przyszłym roku) rabata cudna i to w takim krótkim czasie taki busz! Szok!!!!!!!
Tu ma być ogród :) 22:48, 08 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Aga, u mnie orania też jeszcze dużo zostało, a to co w zeszłym roku zostało posadzone, a nawet wiosną tego roku teraz już jest buszem, także Ty też szybko się doczekasz.
mam nadzieję a to co już rośnie to oko cieszy i daje kopa do dalszej orki
U Agi - czyli słońce i piach 22:37, 08 sie 2016

Do góry
Ku pamięci rabata Edyty

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=1034#post_5

lindsay80 napisał(a)

To jest rabata przy tarasie, od strony południowej, więc jest tam patelnia.
Przy samej pergoli rosną róże 2 Eden Rose i 2 Giardiny, aktualnie nie kwitną, więc prawie sie się nie rzucają w oczy, pomiędzy nimi są 4 gracki, w następnej linii są kule bukszpanowe a pomiędzy nimi sesleria H., jeżowki Green Envy, szałwia Deep Blue i obwódka z lawendy Viva.
Szukałam fotki z wiosny żeby Ci pokazać jak to miejsce wyglądało chwilę po obsadzeniu i aż sama przecieram oczy ze zdziwienia, to jest zdjęcie z 03.05.2016, wtedy jeszcze dominowały cebulowe, a roślin, które obecnie grają pierwsze skrzypce prawie nie było widać.

A teraz jest taka
lindsay80 napisał(a)

Tu ma być ogród :) 22:18, 08 sie 2016

Do góry
Pluszakowa napisał(a)
Przedpłocie rozrosło się w tym roku spektakularne

Piękne fotki taki soczysty róż w ogrodzie na kwiatach lubię i to bardzo

To ja z różem mam podobnie!
Na przedpłocie wreszcie cywilizacja dotarła, dopóki były chwasty to trochę było mi wstyd.
Tu ma być ogród :) 22:16, 08 sie 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
przedpłocie boskie strach się bać jak będzie wyglądało jak się rozrośnie

Widzę tam już potencjał, w przyszłym sezonie powinno być supcio!
Tu ma być ogród :) 22:15, 08 sie 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)
Mr goodbud kupiłam u siebie na miejscu od razu mi wpadł w oko ale nie miałam wcześniej pomysłu gdzie go ulokować kupiłam na razie 4 sadzonki ale już myślę czy nie kupić więcej i jeszcze w innym miejscu nie posadzić

Tez bym dokupiła piękne sadzonki za niską cenę i efekt będziesz mieć już za rok.
Ogród z uśmiechem 20:52, 08 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
O proszę jaki trawnik ładny!
I widzę, że rabatowe fronty robót otwarte, dużo się u Ciebie dzieje, a róże masz piękne.

A będzie jeszcze ładniejszy
I mam nadzieje rabatki i kwiatki też
Tu ma być ogród :) 18:58, 08 sie 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
a czy jest rzeczywiscie czerwony ? do czerwonych roz bedzie pasowal ?

Red Cauli na pewno jest bardziej czerwony niż różowy.
A do jakiej odmiany róż chcesz go dopasować?
Jutro mogę Ci zrobić fotkę tego rozchodnika i ustawionej obok Ascot.
Tu ma być ogród :) 18:26, 08 sie 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

no prosze..wlasnie mam zamiar go kupic

sliczne masz wszystkie rozchodniki, ja postanowilam sie zarozchodnikowac

Tę odmianę zdecydowanie polecam, nie sposob wzroku na niej nie zawiesić, kolor przyciąga!
Tu ma być ogród :) 18:23, 08 sie 2016

Do góry
ryska napisał(a)
Witaj przyszłam zobaczyć kwitnące ciemierniki( Renia mi podpowiedziała ) U mnie też kwitną nieprzerwanie od wiosny. Obejrzałam kilkanaście stron i bardzo mi się tu podoba. Będę zaglądać

Miło mi Reniu, zajrzałam do Ciebie właśnie i poza ciemiernikami mamy jeszcze jedno podobienstwo - widok na kominy elektrocieplowni, niestety.
Choć u mnie jest o tyle lepiej, że już mi je okoliczne drzewa znacznie przesłoniły
Tu ma być ogród :) 17:11, 08 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Anita, na drugiej i trzeciej fotce jest Red Cauli, stronę wcześniej napisałam o nim wszystko Krakusowi.
Z kolei na ostatniej fotce jest Goodbud - kupiłam go w zeszłym roku na święcie traw w Wojsławicach, właściciel stoiska musiał go dowozić, bo tak się ta odmiana rozeszła, kwitnie na przepiękny kolor. Ja swojego od razu podzieliłam na 3 szt, więc w tym roku nic wielkiego nie pokazał, ale myślę, że już w przyszłym zbuduje dorodne krzaki.

no prosze..wlasnie mam zamiar go kupic

sliczne masz wszystkie rozchodniki, ja postanowilam sie zarozchodnikowac
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies