Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

dominika_ 07:26, 08 sie 2016

Czekam na wiadomość
Makao_J 12:00, 08 sie 2016

jolanka napisał(a)

Aniu, pewnie gdybym nie miała dwóch ujęc wody to tak dużego trawnika bym nie robiła Będę musiala co prawda wymienić hydrofor na większy, bo ten obecny jest trochę za slaby, ale na pewno będzie mi się to oplacalo. U mnie jest ziemia piaszczysta więc każda ilośc wody wchlania sie blyskawicznie. Musialam w te największe upaly przełączac czasami na wode miejską - tylko dla trawnika, bo linie kroplujące szly na naszej - więc pewnie tez rachunek dostanę ale trudno.

Rosliny, kiedy sie przyjma to nie trzeba będzie tyle podlewać, one musza sięgać korzeniami wgłąb, jak będzie sie lalo bez umiaru, to będą plytko sie korzenić, bo papusiu tez plytko

Jak tylko przeczytałam o tym że masz studnię głębinową zaraz powiedziałam eMowi i od razu powiedziała że mus zrobić. Tam gdzie pracuje co chwila słyszy o tych studniach więc ma się zorientować czy jakaś tamtejsza firma przyjedzie do nas i wykop zrobi.
Oczywiście hydrofor też obowiązkowo.

Masz rację z tymi korzeniami roślin. Jeśli będą dostawać regularnie wodę z góry to w dół nie będą chciały iść i szybko będą więdły jeśli się je nie podleje. Mus je hartować.
Kindzia 13:09, 08 sie 2016

Ale zieloniutko!!! Elegancko wyszło, mimo problemów!

Lepiej rachunek za wodę zapłacić niż wywalać rośliny, kupować następne, sadzić... a potem znowu od początku...trudno, we wrześniu już rachunki za podlewanie zmaleją
Moi sąsiedzi przez oszczędności na wodzie w zeszłym roku stracili wielkie tuje...co zresztą widać na wielu moich zdjęciach z łezką...za siatką brązowe tuje...bo ich nie wykopują...typowi, podkreślam, typowi leniwcy!
jolanka 20:51, 08 sie 2016

elka_ napisał(a)
Dawno mnie u Ciebie nie było, a tu tyle do nadrobienia
Tyle strachu o trawniczek, a tu proszę bardzo jaki wypas Uwielbiam kolor młodej trawy

Róże i byliny ślicznie wyglądają, ładnie komponujesz kolory

Elu, tyle strachu było rzeczywiście Jak rzeka wody płynęła mi po działce i wymywała wszystkie nasiona to stałam w oknie i płakałam. Ryzykowalam i następnego dnia grabiami rozsuwałam kiełki i wyrównywałam nawierzchnie jak moglam. Cieszę się, że chociaz trochę sie moja praca oplaciła.

Cieszę się, że podobają Ci się różyczki, musisz sadzić i już
jolanka 20:52, 08 sie 2016

lindsay80 napisał(a)
O proszę jaki trawnik ładny!
I widzę, że rabatowe fronty robót otwarte, dużo się u Ciebie dzieje, a róże masz piękne.

A będzie jeszcze ładniejszy
I mam nadzieje rabatki i kwiatki też
jolanka 20:55, 08 sie 2016

Madzenka napisał(a)
Nie podpowiem nic nr Big Purple bo u mn zakwitła jednym kwiatem a w tym roku postanowiła zdechnąć i wylądowała na śmietniku.

Madzenko, nie o to chodzilo tylko o sprawdzenie czy to ta sama róża. Kwitnie co prawda ładnie ale nie w tym miejscu i, jeśli to ona, nie ten rodzaj. Kupowałam jako pnącą Lavender przecież
jolanka 20:56, 08 sie 2016

dominika_ napisał(a)
Czekam na wiadomość

Dominiko, poszło na priv
jolanka 21:00, 08 sie 2016

Makao_J napisał(a)

Jak tylko przeczytałam o tym że masz studnię głębinową zaraz powiedziałam eMowi i od razu powiedziała że mus zrobić. Tam gdzie pracuje co chwila słyszy o tych studniach więc ma się zorientować czy jakaś tamtejsza firma przyjedzie do nas i wykop zrobi.
Oczywiście hydrofor też obowiązkowo.

Masz rację z tymi korzeniami roślin. Jeśli będą dostawać regularnie wodę z góry to w dół nie będą chciały iść i szybko będą więdły jeśli się je nie podleje. Mus je hartować.

Cieszę się, że przydaly sie moje informacje Słyszałam, że Ci, którzy podlewaja ogród potrafią placić i 2000 miesięcznie, jesli ogrod jest duzy więc na pewno oplaci sie to w dłuższej perspektywie

Podlewanie większych roslin, szczególnie drzew jest bez sensu, zobacz, w lesie nikt nie podlewa a rosną bo mają głęboko korzenie. Radzą sobie
jolanka 21:06, 08 sie 2016

Kindzia napisał(a)
Ale zieloniutko!!! Elegancko wyszło, mimo problemów!

Lepiej rachunek za wodę zapłacić niż wywalać rośliny, kupować następne, sadzić... a potem znowu od początku...trudno, we wrześniu już rachunki za podlewanie zmaleją
Moi sąsiedzi przez oszczędności na wodzie w zeszłym roku stracili wielkie tuje...co zresztą widać na wielu moich zdjęciach z łezką...za siatką brązowe tuje...bo ich nie wykopują...typowi, podkreślam, typowi leniwcy!

Klaniam sie nisko i mój trawniczek

Masz rację, jeśli trzeba to lejemy wodę nie mysląc o kosztach. Jeśli kupuje rośliny to nie po to aby mi uschły
Takich sąsiadów to bym mieć nie chciała na szczęście mam szczęście i sąsiadów mam super. Szkoda, że z jednej strony jest niezagospodarowana działka i jej właścicielka nic nie robi - samosiejki, chwasty, normalnie masakra. sami czasami po kryjomu "coś" ucinamy
anbu 21:10, 08 sie 2016

Jola co tak słabo z fotkami u Ciebie zapodaj jakieś kffiotki