Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 23:20, 08 paź 2019

Do góry
Kim napisał(a)
Zakupiłam ostatnio Mikoryzę ,przy okazji zakupu sadzarki do cebul ,i zastanawiam się czy dać cisom pod korzenie ?
Czy któraś ma doświadczenie z tą mikoryzą ?

Pisze na ulotce że stosować przy sadzeniu ,ale można też dodać do już posadzonych roślin ,wykopując mały dołek obok

Ta mikoryza jak widzisz na opakowaniu nadaje się do warzyw niby uniwersalna.
Jest mikoryza specjalna do iglaków i ta bym poleciła.
Teraz dużo iglaków już jest z mikoryza po czym poznać jak wyciągasz z doniczki korzeń bulwa wygląda jak by wata obwinieta to grzybnia mikoryzy może się z tym spotkałaś.
Szkółkarze sądząc sadzonki zanurzają korzenie w preparacie mikoryzy lepiej i szybko rosną.
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 23:13, 08 paź 2019

Do góry
Kim napisał(a)

Elu mam ten środek w domu ,
To znaczy że mam spryskać jeszcze teraz cisy ?

Nie zaszkodzi pryskaj. Ale wiosna opryskaj promanalem i obserwuj czy przypadkiem znowu ich nie ma na łodygach. To główny szkodnik cisow.
Jeszcze jedno cisy nie lubią przelewania woda. Lekko wilgotna ziemia powinna być.
Ogród z uśmiechem 22:50, 08 paź 2019

Do góry
jolanka napisał(a)
Nowe nabytki to klony Red Sunset i Brandywine. Oba na razie stoją poprzywiązywane do czego się da
RS jest wysoko prowadzony i trzeba będzie mu trochę ukształtować górę ale to dopiero wczesną wiosną. Ciekawa jestem jak my go damy radę posadzić

Witam Jolu

Mam obydwa klony. Więc Red sansed trzeba w pierwszym roku po posadzeniu sporo podlewać i pilnować aby nie przeschly. Jedno spore drzewo przez suszę straciłam Syn nie podlał jak nas nie było. Przytnij wszystkie gałązki aby sie rozkrzewił góra.

Brendywine u mnie ok 1,2 ale ładnie się przebarwiaja. Latem liście mają czerwone ogonki.

A gdzie kupowalas,.

Jeszcze wracam i wpisuje że moje rosną cały dzień w słońcu przy takich upałach nie wiem czy to dobrze dla nich pisze o klonach Red.... Mimo podlewania miały oklapnięte liście.
Zobaczę jak w przyszłym będzie.

Dęby pillar u mnie już zmieniają kolor ale nie tak jak w zeszłym roku były już bordowo-czerwone.
Ptasi gaj 22:30, 08 paź 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)

Piękna ta cibora papirusowa ale szkoda, że nie zimuje.

Z cibira zima nie mam problemu. Wnosze do domu wstawiam w miednicę z wodą i dalej rośnie. W połowie maja wstawiam do oczka i sobie znowu rośnie.
Ptasi gaj 19:21, 08 paź 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Tak to cibora papirusowa. Nie zimuje, już jest w pomieszczeniu miały być przymrozki i schowałam

Piękna ta cibora papirusowa ale szkoda, że nie zimuje.
Ogród Basi 19:08, 08 paź 2019

Do góry

Zauważyłam bardzo ładne połączenie hakomki z ciemną żurawka, ale nie wszędzie w innym miejscu są tawułki które kolorystycznie się zlewają czy tak zostanie.

Z żurawka hakomka lepiej wygląda

Chciałam zapytać czy te rusztowania sami robicie czyli kupujecie części a później montuje się bo też się nad tym zastanawiałam. Może jeszcze wrócę do tego pomysłu.
Masz piękne powojników Polish sprint jest niezawodny. Długi czas nie miałam powojników u siebie bo nie rosły ginęły 2 lata temu kupiłam kilka szt "błękitny anioł" jakoś tam rosną.
Trzmielina masz dużą u mnie w tym roku wcześniej koloru dostała i wiatr liście już owiał.

Cały czas jest coś do zrobienia ale odpoczynek nadchodzi.

To scibora papirusowa nadaje się do twojego oczka. Więcej napisałam u siebie

Pozdrawiam

Elu, u mnie nie ma w obwódce tawuł. mam trochę żurawki Citronelle z hakonkami i trochę żurawki Palace Purple z hakonkami. To tak wygląda jakby z tawułą hakonki były ale to nie z tawułą tylko z limonkową Citronelle. Zastanawiałam się czy to ujednolicić i wszędzie zrobić jeden kolor ale trochę dużo roboty. Więc chyba będzie trochę tak a trochę inaczej.
Jeśli chodzi o te obeliski pod powojniki to mąż robił je sam z gotowych przęseł ogrodzeniowych, takich z OBI 270 cm x 170 cm wysokości. Z jednego przęsła wychodzi 1 obelisk i 1/2 następnego czyli z 2 przęseł wychodzą 3 obeliski. Koszt niewielki, bardzo łatwo się robi i szybko. Tylko jeden bok obelisku jest spawany a pozostałe tylko nacięte i zagięte.

Idę do Ciebie poczytać o tym papirusie.Pozdrawiam.
Ogród Małej Mi 2017 18:46, 08 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nom, kolejny sezon zleciał Ale ja z kolei od zeszłego roku, polubiłam jesień. Nawet bardzo.

Zeszły rok był wyjątkowy o tej porze 22 stopnie na plusie ciepłe wieczory niebo bez chmurne. Rośliny przybierały piękne kolory.
Ten rok mimo że był cieplejszy, ale końcówki września i początek października byle jaka. Przede wszystkim wichury wrześniowe.

Błoto tragedia przeszłam przez nie
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 01:48, 08 paź 2019

Do góry
Zapisałam nazwy roślin które podałeś. Jak byś mógł pokazać trawkę "Ballerine" jak się przebarwia bym była wdzięczna może też kupię. Kupują rośliny bardzo zwracam uwagę jak się u nich zmienia kolorystyka a szczególnie jesienią.

Ptasi gaj 22:13, 07 paź 2019

Do góry

Nie to jest trawa afrykańska jedna z pierwszych u mnie się przebarwiających ma piękny pomarańcza-bursztyn kolor a na końcach szaro, srebrno-fopletowe miotylki.

Ta poniżej trawa afrykańska

Elu to ujęcie jest cudowne, ta gra koloru mnie urzekła. Teraz widzę, że w mojej trawiastej brakuje mi traw zmieniających kolor.
Ogród Basi 21:24, 07 paź 2019

Do góry

Zauważyłam bardzo ładne połączenie hakomki z ciemną żurawka, ale nie wszędzie w innym miejscu są tawułki które kolorystycznie się zlewają czy tak zostanie.

Z żurawka hakomka lepiej wygląda

Chciałam zapytać czy te rusztowania sami robicie czyli kupujecie części a później montuje się bo też się nad tym zastanawiałam. Może jeszcze wrócę do tego pomysłu.
Masz piękne powojników Polish sprint jest niezawodny. Długi czas nie miałam powojników u siebie bo nie rosły ginęły 2 lata temu kupiłam kilka szt "błękitny anioł" jakoś tam rosną.
Trzmielina masz dużą u mnie w tym roku wcześniej koloru dostała i wiatr liście już owiał.

Cały czas jest coś do zrobienia ale odpoczynek nadchodzi.

To scibora papirusowa nadaje się do twojego oczka. Więcej napisałam u siebie

Pozdrawiam
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:04, 07 paź 2019

Do góry

Dorotka jestem i obserwuje. Wreszcie możesz się cieszyć trawnikiem.
Ja nawozilam jesiennym z nieba podlewa i co tydzień zasuwam z kosiarka.

Winorośla teraz cudowne mam 4 rodzaje więc kolory urzekają.

Posadziłam tulipany. Niezapominajki rozsadzone trzymają się dobrze stercza tan, że żyją. Jestem ciekawa wiosny jak będą kwitły. Posadziłam nie daleko tulipany. Jeszcze mam do posadzenia krokusy, ale jeszcze ma być ciepło to zdążę posadzić.
Miło mi, że zaglądasz Wiosną rabaty będziesz miała cudowne, już je sobie wyobrażam.
Ja też już część tulipanów posadziłam, ale jeszcze około 50 sztuk do zagospodarowania.
W tym roku trawnik mam całkiem niezły. Winorośl po dzisiejszym przymrozku zgubiła prawie wszystkie liście. Z pędów porobię wianki.
W sobotę i w niedzielę prawdopodobnie będę w Warszawie, marzy mi się zwiedzanie Łazienek. Jeszcze nigdy tam nie byłam. Mam nadzieję, że dam radę.

Ptasi gaj 17:39, 07 paź 2019

Do góry
Ania111 napisał(a)
Ela ,

A ty gdzie masz takie piękne widoki ?

Aniu nie wiem o jakie widoki chodzi.
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 17:31, 07 paź 2019

Do góry
Zapisałam nazwy roślin które podałeś. Jak byś mógł pokazać trawkę "Ballerine" jak się przebarwia bym była wdzięczna może też kupię. Kupują rośliny bardzo zwracam uwagę jak się u nich zmienia kolorystyka a szczególnie jesienią.

"Rosi" kupiłam 3 szt 2 ładne 3cia taka sobie może się rozrosnie. Posadzę w tym tygodniu. Jeszcze się zastanawiam gdzie na pewno na sloncu. Jednak trawy w słońcu najlepiej rosną.
Mam kilka host jednak jak obserwuje na watka piękne są jak już mają powyżej 5 lat wtedy już ładnie rozrośnięte.
Ptasi gaj 23:59, 06 paź 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)
Pochodziłam Elu i pooglądałam Twój ogród. Wszystko pięknie kwitnie, jeszcze jest bujnie i kolorowo.
Ale szczególnie spodobał mi się taki jakby papirus w wodzie. Co to jest?

Tak to cibora papirusowa. Nie zimuje, już jest w pomieszczeniu miały być przymrozki i schowałam

Ptasi gaj 23:53, 06 paź 2019

Do góry
Aniu poniższa fotka to Memory Kupiona w zeszłym roku jesienią w tym roku wygląda zupełnie inaczej trzecia fotka ta jasna w środku.

Czwarta fotka to początek rozkwitu kupionej wiosna 2018 która ma obecnie piękne białe pioropusze

Mirkowy ogród (początki) 22:19, 06 paź 2019

Do góry
Styropian do okładania jest dobry może ci zostało po budowie.
Zwykły karton wyłożony styropianem trociny do środka.
Może nie będzie ostrej zimy najwyżej ściągniesz do karton do domu.
Elu styropianu mi pewnie zostanie z ocieplenia domu. W tym miesiącu ocieplamy.Mam znajomego który ma skład drewna to sobie wióry przywiozę

Mam najazd muchomorów
Ptasi gaj 20:29, 06 paź 2019

Do góry
Jest piękna mowa o gaurze

Wieczorne widoczki

...uDany ogród 17:23, 06 paź 2019

Do góry
Tak sobie myślę czy nie masz jakiegoś sąsiada który by ci odstąpił sprzedał kawałek ziemi budowlanej.

Czegoś tu nie rozumiem tobie nie wolno domu wybudowac a przepompownia też ma fundamenty I też jest potrzebna zgoda na pobudowanie.

Pozdrawiam

Elu mamy tam już bardzo ciasno i wszystko zabudowane, a ja chcę u siebie w ogrodzie.
Oni mogą wszystko, a człowiek to pionek. Na władzę nie poradzę
Mirkowy ogród (początki) 10:00, 06 paź 2019

Do góry
Styropian do okładania jest dobry może ci zostało po budowie.
Zwykły karton wyłożony styropianem trociny do środka.
Może nie będzie ostrej zimy najwyżej ściągniesz do karton do domu.
Mirkowy ogród (początki) 23:55, 05 paź 2019

Do góry
Obejrzwlam. Mirka nie pamiętam ile tam arów masz czy masz teren ogrodzony?

Chyba będzie przymrozek bo teraz w Wawie 6,5 stopnia nad ranem na wsi pewnie ok zera.
Dalie wykopuje po przymrozkach trochę szkoda bo ładnie jeszcze kwitną. Zapomniałam przyciąć do wazonu. Trudno. Byłam u Danusi ona zawija w gazety.
Ale ja przesypuje trocinami bo zawsze można później trociny wrzucić do kompostu.

W miejsce dalii chce wsadzić tulipany. Dzisiaj się narobiłam jak cholera z liśćmi i jeszcze podlałam trochę rododendrony.

Piękne te chryzantemy a to byliny? To Milus ci wyslala rozmnażają może się kiedyś złapie bo ładne.

Idę w kimono bo ledwo żyje.

Ela moja działka ma 30arów i całości nie mam ogrodzonej(jeszcze)
Co do dalii to u Danusi czytałam.
Chryzantema Clara Curtis to bylina i bardzo ładnie u mnie zimuje .
Hehe ja też zaraz w kimono idę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies