Owszem, zalesiono ten teren kilka lat tamu. Brzozy rosną jak na drożdżach.
Ale wiosną ich listki są cudowne, dosadziłam na rabatę jabłoń ozdobną royalty, w tym roku zobaczę czy będzie to się dobrze zgrywać. Liczę na kontrast - zieleń młodych liści brzóz i bordowe liscie i kwiaty jabłonki.
Rabata jest skierowana na południe i dlatego słońca tam jest pod dostatkiem
Marysia, pod samą brzozą one nie rosną, bo brzózki są za siatką. Niektóre obecnie mają gałęzie nad rabatą. Mam brzozy tez w innych miejscach i nie da się tam wbić szpadla. Brzoza ma płytko korzenie i jest niczym pasożyt.
Takie były nasadzenia w marcu 2014 roku, brzózki masz za siatką
tak wiosną 2015 też je dobrze widać,
Ale jak kopię, by coś wsadzić lub przesadzić to wykopuję jej korzenie. Powojnik z siatki wchodzi na brzozy.
Agata. W jakiej odległości od floksów rosną te brzozy. Bo na zdjęciu to wygląda tak jakby rosły gdzieś daleko. Kwiaty w pełnym słońcu. Pod brzozą to raczej słońca mało...
wiem, niestety jestem osobą bardzo niecierpliwą, własny ogród nauczy mnie cierpliwości
gdybym nie miała za siatką jako sąsiedztwo "motywacji" do obsadzenia się szybko i szczelnie to bym się nie spieszyła, niestety nie mam na to wpływu, a chcę żeby ogród byl miejscem gdzie możemy się zrelaksować a nie siedzimy jak na patelni i jesteśmy obserwowani
czas dzielę między ogarnianiem tego co w środku z planowaniem tego co będziemy widzieć z okien, trochę ciężko jest
Wszystkie rady biorę do serca, tylko z rezygnacji z sosen zachłannych na wodę jakoś nie potrafię zrezygnować, zawsze uważałam,że nic na siłę, jeśli w najbliższej okolicy rosną piękne brzozy i sosny to dlaczego miałabym z nich rezygnować.
Dziewczyny wiosna tuż tuż więc pora zabrać się dalszą część rabaty, która planuje skończyć w tym roku. Planowałem na niej połączenie brzozy i hortensji, jednak po większym zastanowieniu, Może być ciężko hortensjom przy nich, więc wymyślilam takie coś
To co znajduje się po lewej stronie rysunku już jest, a tak widziałabym dalszą część. Co o tym myślicie?
Zawsze się zastanawiałem jak radzą sobie rośliny bez systemu nawadniającego pod takimi drzewami jak brzozy ? One wyciągają całą wodę i dla reszty już nic nie zostaje chyba
Witam
Wymienię 45 dereni, takie jak na zdjęciu (aktualnie przycięte).
Interesują mnie ciekawe odmiany drzew liściastych. Buki, brzozy itp. Jak drzewko będzie ładne to oddam wszystkie sztuki.
Witam
Wymienię 60 Choin kanadyjskich, takie jak na zdjęciu.
Interesują mnie ciekawe odmiany drzew liściastych. Buki, brzozy itp. Jak drzewko będzie ładne to oddam wszystkie sztuki, może ich być więcej, jutro policzę.
Witam
Wymienię 80 świerków serbskich, takie jak na zdjęciu.
Interesują mnie ciekawe odmiany drzew liściastych. Buki, brzozy itp. Jak drzewko będzie ładne to oddam wszystkie świerki
A nie myślałeś żeby zrobić sobie taką rabatę brzozową? Te brzozy rosną tak nieregularnie ... naturalnie Dosadziłbyś derenie, może rozplenice z rozchodnikami skoro tam jest słońce, trochę kulek
Ps Cały czas nie mogę poskładać sobie do kupy tej rabaty