Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

MirellaB 20:05, 26 lut 2016

Podglądam, zaglądam

Iwonka ta inspiracja z trzema poziomami trochę zmieniona to by pasowała do mojego przedogródka
jazzy 20:10, 26 lut 2016

Fajnie takie schodki wyglądają, tylko to trochę bardziej skomplikowane
https://pl.pinterest.com/pin/487796203365500186/

A na te dwa drzewa przy tarasie też wybrałabym graby, bo długo trzymają liście. Brzozy będą śmiecić, to fakt.
anna_t 13:42, 27 lut 2016

Makao_J napisał(a)
Ty Ania jak chcesz oddzielić tę część ze sznurkami aby nikt nie widział to zrób sobie taką bramę

https://pl.pinterest.com/pin/203013895679721426/
jakoś mi się tam nie widzi ale piękna jest wiesz?bardzo gustowna
anna_t 13:46, 27 lut 2016

AgataP napisał(a)

Wyprostuj oba boki i będzie po problemie, a i koszenie wygodniejsze

kiedy ja właśnie myślałam ze schodki są fajniejsze, jak u Polinki..o koszeniu oczywiście nie pomyślałam
anna_t 13:48, 27 lut 2016

eee_taam napisał(a)
widzę że projektowanie w toku Iwonka w swoim zywiole jedna jest ...całkiem niezmordowana

moje uwagi

- dwie brzozy przy tarasie /rózance ...raczej bym inne drzewka dała co nie będą tak śmiecić ...najlepiej formowane graby tylko nie wiem czy nie zasłonią widoku z okna ?

- i 2 schodki na rabatach 1 i 2 po obu stronach ...to się strasznie źle takie zęby kosi

pomysł z brzozami był dlatego ze dają ładny ażurowy cień, żeby trochę przysłonić sie od słońca siedząc na tarasie bo niewiem czy bedziemy robic zadaszenie.
choć Agata ostatnio podrzuciła mi tu fajny pomysł ale to musiałabym zrobić rekonesans i wycene
anna_t 13:49, 27 lut 2016

Iwk4 napisał(a)

Może Marikeny?

ale one strasznie wolno rosną i chyba za mało cienie by na taras rzuciły
anna_t 13:55, 27 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
Ania, wracam do tej fotki i może byś się zdecydowała na zrobienie trzech poziomów z wydzielonymi sektorami roślin?
Róże, jedną pnącą proponowałabym na pergoli na ścianie domu, na takiej samej, jak przy altance
Blisko tarasu Miskanty, może tym razem niższe ML? Ładnie na wietrzyku by falowały?
A niżej przy zejściu z tarasu lawenda - po obu stronach?

Pamiętasz tą inspirację,co ci wkleiłam z tym spadkiem przy zejściu? Coś takiego:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712387134201/

fajny pomysł, ale to myślisz krawężnikami takie obrzeża zrobić?
lawenda po jednej i drugiej stronie schodów, a dalej moje zamówione okrywowe tak?
na altance będą linki poprowadzone miedzy slupami z drewna altany a tutaj myślałam żeby teść mi wyspawal pergole z poziomymi przęsłami tylko z tego pręta co obeliski
anna_t 13:56, 27 lut 2016

MirellaB napisał(a)
Podglądam, zaglądam

Iwonka ta inspiracja z trzema poziomami trochę zmieniona to by pasowała do mojego przedogródka

cieszę sie że i tobie coś się przyda
anna_t 14:00, 27 lut 2016

jazzy napisał(a)
Fajnie takie schodki wyglądają, tylko to trochę bardziej skomplikowane
https://pl.pinterest.com/pin/487796203365500186/

A na te dwa drzewa przy tarasie też wybrałabym graby, bo długo trzymają liście. Brzozy będą śmiecić, to fakt.

eeeeee ale mi nie potrzebne takie schody ja nie mam spadku terenu, btw inspirka bomba!
mi zalezy an liściach tylko w sumie latem kiedy najwiekszy skwar jest, potem jesienią to moga zgubić szybko i nie zaciemnią mi salonu
dlatego chciałam takie duże okna zeby dużo światła mieć
AgataP 15:08, 27 lut 2016

Jeśli chcesz mieć cień na tarasie, to zrób zamiast altanki w ogrodzie konstrukcję na tarasie. Też nowoczesną, kwadratową w szarym kolorze.
Jak masz żagiel to go podepnij lub nawet dokup drugi. Na jakiś czas Ci starczy. A może się okazać że będzie to strzał w 10.
Potem podejmiesz decyzję czy chcesz robić inne zadaszenie.
Zimą słonka nic Ci nie zasłoni. Ja też mam okna od południa i za nic nie zrobiłabym stałego zadaszenia, za bardzo cenię zimą słonko. No chyba że z poliwęglanu
Ja mam cienia trochę od kasztanowca i katalpy. Dlatego rośnie przy tarasie, bo zapachu jej nie lubią komary a ogromne liście dają cień. Dużo osób nie przepada za nią, bo późno wypuszcza liście ale rośnie jak na drożdżach. Ma 1-1,2 przyrostu rocznie. Można ją ciąć i wtedy się zagęszcza. Ja jeszcze tego nie robiłam bo zależało mi wielkości.
Obojętnie co posadzisz przy tarasie i tak cienia w najbliższych latach od drzew nie będziesz miała, chyba ze posadzisz już wielkie. No i weź pod uwagę że słońce latem stoi wysoko na niebie i by mieć cień, drzewa musiałyby rosnąc na tarasie u Ciebie
Drzewa wybierz takie, które Ci wpadły w oko. Dużo dziewczyn ma graby fastigiata i wydaje mi się że do nowoczesnego ogrodu pasowałyby idealnie.
Aha no i buki też niczego sobie