Jeśli chcesz mieć cień na tarasie, to zrób zamiast altanki w ogrodzie konstrukcję na tarasie. Też nowoczesną, kwadratową w szarym kolorze.
Jak masz żagiel to go podepnij lub nawet dokup drugi. Na jakiś czas Ci starczy. A może się okazać że będzie to strzał w 10.
Potem podejmiesz decyzję czy chcesz robić inne zadaszenie.
Zimą słonka nic Ci nie zasłoni. Ja też mam okna od południa i za nic nie zrobiłabym stałego zadaszenia, za bardzo cenię zimą słonko. No chyba że z poliwęglanu

Ja mam cienia trochę od kasztanowca i katalpy. Dlatego rośnie przy tarasie, bo zapachu jej nie lubią komary a ogromne liście dają cień. Dużo osób nie przepada za nią, bo późno wypuszcza liście ale rośnie jak na drożdżach. Ma 1-1,2 przyrostu rocznie. Można ją ciąć i wtedy się zagęszcza. Ja jeszcze tego nie robiłam bo zależało mi wielkości.
Obojętnie co posadzisz przy tarasie i tak cienia w najbliższych latach od drzew nie będziesz miała, chyba ze posadzisz już wielkie. No i weź pod uwagę że słońce latem stoi wysoko na niebie i by mieć cień, drzewa musiałyby rosnąc na tarasie u Ciebie
Drzewa wybierz takie, które Ci wpadły w oko. Dużo dziewczyn ma graby fastigiata i wydaje mi się że do nowoczesnego ogrodu pasowałyby idealnie.
Aha no i buki też niczego sobie