narysowałam tą narożną rabatę od płotu do brzozy jest ok 4,5 metra
Sosna żółta będzie miała ogolony pień
pod nią dereń elegantissima
a przed nim azalia japońska
no wiiiidzisz , a ja zisiaj pojechałam po piłę do grubych gałęzi i maść bo będę podkrzesywać śliwe i brzozy i pani w ogrodniczym była oburzona, że zamierzam teraz drzewa przycinać...
No u mnie dzisiaj wiosna na całego. Tydzień takich temperatur i krokusy zaczną pokaz, zaczęły wszystkie ekspresowo wychodzić z ziemi, bo ciepło i mokro
Ja dzisiaj wreszcie poczułam wiosnę.
I ciii nawet przycięła mw jeża selserie heufleriana i carexy montana. Tylko nie naśladować, bo zrobiam to na moją odpowiedzialność.
Więc chyba za tydzień ciachnę żywopłot grabowy i opryskam miedzianem cały ogród
Dzięki Tobie wiedziałam, że dzisiaj mi nad głową przeleciał żuraw Wiosna!
Dzisiaj znow przerzedziłam brzozy. Pąki brzóz zaczynaja sie robić zielone, za chwile bedą pekać. A przezcież ja mam brzozy które startują w maju?? Zatem jeśli pogoda sie utrzyma to za tydzien zrobię oprysk miedzianem
Ja chciałam Youngii i Long Trunk przyciąć tylko żeby się zagęszczały.
Doorenbosom wycinałam w tamtym tylko dolne gałęzie i skracałam takie mega długie na bokach. I już nie ruszam ich teraz.
Mi się wydaje że ich się wcale nie powinno ciąć bo właśnie powinny wyglądać naturalmie w tamtym roku trochę przycięłam czubki i za długie gałęzie i do tej pory widać te miejsca, teraz wycięłam tylko te gałęzie które za nisko odchodziły od pnia
Ja mam te same gatunki zgrupowane w jednym miejscu. 6 śliw w jednej linii, 4 brzozy na drugiej scianie, po 5 grabów na kolejnym pasie , kiku tez na jednej stronie, pewnie dlatego wydaje sie ze mam mało gatunków, bo tego samego ma po kilka sztuk obok siebie. Mam wiekszośc drzew formowanych , pendula albo o waskim pokroju. Nie obawiam się wielkość tych drzew.
Wcale nie masz duzo gatunków, ale poza brzozami masz po 1 szt w róznych miejscach. Dlatego wydaje się ze masz duzo róznych drzew. Polecam ci gorąco graby fastigaty, bo nie sa olbrzymie i mozesz je korygować cieciem bez szkody dla ich urody.
absolutnie nie duuużo Ty masz dość spory ogród np, u Any Art w jednym miejscu na jednej rabacie ma kilka odmian brzozy a dalej inne drzewa i wygląda to świetnie
Albo u Sylwii też trochę tego jest a ogród jest zjawiskowy Madzenie ma też graby, brzozy, śliwy wiśniowe , ambrowce, magnolie, Umbraculifery, Kiku, i pewnie cos tam jeszcze