Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Przerwa na kawę... 17:13, 11 paź 2024

Do góry
Przy okazji wizyty w ogrodniczym - odpowiedź dlaczego chcę pozbyć się Umbr czyli wiśni Umbraculifera.

Kolosy na słoniowych nogach, zobaczcie na ich masywne pnie. Chorują i mają mnóstwo suchelców od środka i od dołu korony. Wygląda to okropnie. Krzywe to to (u mnie też pień odchyla się od pionu. Korona ma sporo więcej jak 3 metry.

Zieleń, drewno i antracyt 17:08, 11 paź 2024

Do góry
Zieleń, drewno i antracyt 16:59, 11 paź 2024

Do góry
Niestety meżaty zabrał ze sobą na wyjazd jakiegoś wirusa, który po powrocie do domu przyczepił się do mnie... dlatego do ogrodu, mimo pięknej pogody, zaglądam tylko na szybkie spacery, po warzywa i kwiatydo bukietów.

Astry, astry, astry... Nimi się teraz zachwycam najbardziej

Zieleń, drewno i antracyt 16:45, 11 paź 2024

Do góry
Za płotem pachniała dzika róża Planowałam zebrać owoce i coś smacznego z nich zrobić, ale skończyło się na planach

W ogrodzie również zrobiło się czerwono i pomarańczowo. Mogłam zbierać grzyby do woli. Z muchomorów zrezygnowałam ale porcyjka rydzów trafiła na patelnię (cała reszta, a było tych rydzowych poletek kilka, zostałana następny raz)
Wiejski ogród Magdy 16:35, 11 paź 2024

Do góry
Krokusy jesienne pięknie zakwitły w tym roku. Jednak sadzenie w doniczkach zdało egzamin

Wiejski ogród Magdy 16:27, 11 paź 2024

Do góry
Wczoraj znowu byłam w ogrodzie. I dobrze, bo dzisiaj jest już zupełnie inna pogoda, zimno i pada. Udało mi się oczyścić z chwastów większość rabaty 'czerwonej' i posadzić trochę cebul, głównie irysów prążkowanych. Nie mogłam znaleźć miejsca, gdzie rosną moje stare Katharine Hodgkin, żeby przytulić do nich nowe - mam nadzieję, że nie zeżarła ich nornica.

A propos nornic, wszędzie znajduję ich tunele. Czepiły się teraz mikołajków alpejskich. Wygląda na to, że nie mam już ani jednego. Liście na ostatniej sztuce coś przywiędły, podnoszę roślinę pełna najgorszych obaw, a tu oczywiście - korzeń zjedzony. Spróbuję posadzić nowe w przyszłym roku, ale jak to zrobić, żeby nie tuczyć szkodników?

Litości, w tym miejscu jeszcze nie odchwaściłam

Zieleń, drewno i antracyt 16:22, 11 paź 2024

Do góry
Wybyłam na kilka dni na wakacyjny. Pogoda sprzyjała spacerom.

Przerwa na kawę... 15:54, 11 paź 2024

Do góry
inka74 napisał(a)

Bardzo tajemnicze fotki! A ta kula świetlna w hakonce daje super efekt! Sceneria do filmu :" Dwóch takich co ukradli księżyc"
Prac wysokościowych nie zazdroszczę, ja bym tam nie polazła!
Ptasi gaj 15:19, 11 paź 2024

Do góry
zawitka napisał(a)
Czy te astry są zawsze takie niskie???/ ile lat masz je.ja mam tylko białe niskie już sporo lat i są ciągle niskie .Szukam kolorów niskich bo te wysokie zawsze u mnie mają doły brzydkie.

Halinko nie mogę ci powiedzieć czy będą miały zawsze taka sama wysokość. Posadziłam je wszystkie jesienią w zeszłym roku a te poniżej stały w doniczkach przez zimę i wiosna posadzilam do gleby. Są bardzo ładne. Zobaczę jak się rozkrzewiła to miejsce że wiosna bym ci dała.
Mam sporo Marcinków ale źle posadziłam przynajmniej 4 odmiany i muszę je nawet teraz przesadzić bo wiosna nie pamiętam.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:35, 11 paź 2024

Do góry
Makao napisał(a)

Nie wszystko sprawdziłam.
Końcówkę czyli dąbrówka, trzmielina, ciemierniki, parzydło, hosty to sama sprawdziłam i rosną od wielu lat bez problemu. Teraz dosadziłam hortensję dębolistną i też daje radę. Paprocie też super. Tuje rosną i gdyby nie nadmiar cienia to byłoby super.
W tym roku dosadziłam epimedia, miodunki i kokorycz więc zobaczymy za rok.

Mam pod orzechem sporo z tej listy i tego, co dorzuciły inne dziewczyny. Mogę dopisać jeszcze bodziszka żałobnego, konwalie, fiołki, orliki, brunerę i poziomki
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 13:07, 11 paź 2024

Do góry
Różne na różnych stanowiskach
Fioletowe nieco wyższe, zmierzyłam, mają od około 90cm do nawet 1,2m (najwyższe)
Pomarańczowe od 80cm do 1m
Są dość wysokie, ale widoku nie zasłaniają, poniżej zdjęcie z ubiegłego roku, rosły w słońcu, były niższe niż w tym, taras ma około 70cm, więc widać mniej więcej jakie są

Przerwa na kawę... 13:04, 11 paź 2024

Do góry
Łańcuchowe opowieści - wisteria na domu.

A to urobek z wczorajszego cięcia.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 12:16, 11 paź 2024

Do góry
Przepięknie dzisiaj jest w ogrodzie
Jednocześnie zimno jak jasna cholera

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 11:08, 11 paź 2024

Do góry
Widziałam u sąsiadów piękne połączenie czarnych tulipanów z takim biało- kremowym, dla mnie rewelacja.
Żółte też kupiłam, plan był na połączenie z szafirami, ale chyba mi miskanty zeżarły szafirki, bo nie widzę “szczypiorku” a powinien być
Czarne wg mnie pasują do wszystkiego, bardziej o tło bym się martwiła, żeby były widoczne, nie mogą być na ciemnym tle.

Ania - ponawiam propozycję moich dalii. W tym roku fioletowe mi się bardzo kładły, chyba za mało słońca miały, bo w zeszłym roku w pełnym słońcu stały na baczność.
Mam NN fioletowe i pomarańczowo- czerwone.
Załączam foto na zachętę, bo mnożą mi się jak wściekłe, zwłaszcza te fioletowe za chwilę chyba wyrzucać będę.

Fioletowe pasują do tej - Dalia dekoracyjna Edinburgh biało-fioletowa

Pomarańczowa, to jakaś kaktusowa
Grzebiuszka ziemna 09:39, 11 paź 2024

Do góry
Kordina napisał(a)

Te szpaki są obłędne, zrobiły sobie SPA na drzewie wysokim, zauważcie, że wszystkie się czyszczą

Co to za drzewo takie fajne szyszkowe?

Śliczne donice, ja chyba w nowym roku dokupię sobie nowe, fajny klimacik donice wprowadzają do ogrodu.
Małymi krokami-Ogród Wioli 09:29, 11 paź 2024

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Dla Marcina moje piękne serby
Mają stanowić naturalny żywopłot

A cisy Hilli mam posadzone jednak co 35 cm

Jaka odległość od granicy posadzenia tych świerków? Mam 120 cm wzdłuż trawnika przy płocie i chcę się tam zasłonić i zastanawiam się czy żywopłot z serbów się wmieści.
Magary Dramaty z Rabaty 09:28, 11 paź 2024

Do góry
Magara napisał(a)

Ania - czemu zawilce ciężko się przyjmują u Ciebie? Ja to się nie znam za bardzo, ale wydawało mi się, że one mało problematyczne a raczej wiele osób twierdzi, że ekspansywne
Pomponella u mnie przeszła w tym sezonie samą siebie. Jest wyższa ode mnie (sprzedawcy piszą, że poniżej metra powinna mieć).
Zresztą inne róże też oszalały. Lemon rokoko i Soul mają ponad dwumetrowe baty... A miały mieć docelową wysokość odpowiednio 100 i 130 cm... Generalnie wiele roślin mnie w tym sezonie zaskoczyło wzrostem. Ciężko nasadzenia planować

No właśnie nie wiem co z tymi zawilcami. Może dlatego, że są w takim miejscu, że wciąż je przesadzalam, albo miały za dużo słońca. O ekspansywności nie ma mowy. Teraz chyba już dostały stałą miejscówkę, to może ruszą.

Moja pomponella też miejscami ma że 2 metry, tylko ona często leży po deszczach. Ja ją na wiosnę przycinam dość wysoko, i wtedy miejscami jest wyzsza. Widzisz tą różę nad drzewkiem? Jest taka jak tuje.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:24, 11 paź 2024

Do góry
Mam pytanie co zżera albo dlaczego trzmielina jest taka poszarpana?????
Ptasi gaj 00:18, 11 paź 2024

Do góry
Dzisiaj przyjechała paczka z palczatkami
Jutro podam nazwę

Trzmielina

To juka która sezon spędza na dworze

Kasia Pestka przywiozła mi Miskanta Lady on Red

Przerwa na kawę... 23:52, 10 paź 2024

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies