Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

anabuko1 07:57, 25 cze 2025

mirkaka napisał(a)
Winchester Cathedral

oprócz róż

piwonia

Piękne kwitnienia.
Piękna piwonia.
A na ostatnim zdjęciu to ? Powojnik jakiś ?
mirkaka 07:59, 25 cze 2025

Magara napisał(a)

Mirka, no właśnie nie mam LoS i Jazz mi do siebie pasują. Reszta - nie mam pojęcia
Mam spisane wszystkie Wasze propozycje i to co mi się podoba, strasznie tego dużo, jak ten osiołek się czuję, któremu w żłoby dano
Muszę sobie to rozpisać co do rozmiarów, zdrowotności, zapachu, etc.
To będzie rabata w centralnym miejscu - tj. chodzić się będzie obok niej kilkadziesiąt razy dziennie. Byłoby fajnie gdyby cieszyła a nie bolała I żeby nie trzeba było za rok przesadzać
Zastanawiam się czy powinno to wszystko być raczej w jednej barwie czy dać tam coś kontrastowego?
Jakoś nie widzę tam nagromadzenia w jednym odcieniu, prędzej jarmark
Bardzo mi się spodobała propozycja Lucy - róża Minerva. Jako kontrast. Ale zdjęcia w necie są tak różne, że nie do końca wiem jaka ona faktycznie jest w odbiorze
Najlepiej by było pojechać gdzieś i kupić teraz te róże na żywca, zestawić sobie doniczki i wybrać - no ale nie ma u nas takiej opcji

Nie polecam jarmarku, będą Cię bolały zęby jak to określiła Tar
Dla mnie najlepiej róże wyglądają wśród bylin, nasadzonych pomiędzy nimi.
nie znam Minerwy, nie widziałam na żywo. Mogę tylko zaproponować żebyś się nie śpieszyła, uzupełniaj tę rabatę powoli, wiem że trudno podjąć decyzje na podstawie zdjęć z netu, ale jeśli się okaże że któraś nie pasuje to możesz ją posadzić na innej rabacie, przecież masz mnóstwo innego miejsca, nie stresuj się, to tylko zabawa

Kiedyś miałam Jazz, ale nie wiem czy to była pomyłka bo to była róża ciemno czerwona, wielka, z prostymi łodygami, bardzo nieciekawy pokrój, wywaliłam ją.
Myślę że Ty masz inną na myśli
U mnie żółta Golden Celebration przez ścieżkę ma tło biało różowych róż, bordowej piwonii i uwierz mi cały czas jak patrzę na ten kawałek ogrodu drażni mnie ten widok, ale już nie zmienię jej miejsca, za duża jest, a sadząć myślałam że to mi nie będzie przeszkadzać bo przedziela ją ścieżka i kawałek trawnika A jednak

Byłaś kiedyś na wątku Margerytki" Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)" kojarzy mi się że ona ma piękną różankę, w chyba z LoS, ale mogę się mylić, zajrzyj na str 197

Sprawdziłam jak wygląda Jazz, jest cudna, to nie ta którą ja miałam, kupuj,
mirkaka 08:01, 25 cze 2025

Joku napisał(a)
Przypominam sobie uprawę bobu w domu rodzinnym. Przestrzeni do sadzenia było dużo, sadziło się na otwartej przestrzeni. Problemu z mszycami nigdy nie było. Może pazerność mszyc wynika z zagęszczenia naszych ogrodów, obecności wielu roślin stanowiących ich przysmak. Próbowałam sadzić bób u siebie, mszyce raz były, raz nie. Zrezygnowałam bo plony niewielkie ze względu na szczupłość wolnego miejsca.

Pewnie były ale taka ilość bobu je przerosła żeby się namnożyć
mirkaka 08:05, 25 cze 2025

Alija napisał(a)
Mirka, wspaniały różany pokaz, są przepiękne. Wydaje mi się, że ten rok dobry dla róż, może dlatego, ze wiosną było sporo wody i nie było upałów...
Moje też nieźle kwitną, a Lady of Shalot wręcz szaleje z kwiatami.
Plony w warzywniku zachwycające.

Byłam u Ciebie, myślałam że LoS jest bardziej pomarańczowa, i Jazz też widziałam, cudna, czy pasuje do LoS, pytam bo Magara obie by chciała
mirkaka 08:37, 25 cze 2025

anabuko1 napisał(a)

Piękne kwitnienia.
Piękna piwonia.
A na ostatnim zdjęciu to ? Powojnik jakiś ?

Tak, powojnik Beautiful Bride. Dziękuję Aniu
TAR 08:42, 25 cze 2025

Margarytka ma cudowna rozanke pomaranczowe roze z fioletami szalwi i innymi. Moj wzor do nasladownictwa. O ile z innymi roslinami nie mam oporow by zamowic tak roze dobieram dosc dlugo. Na pewno dokupie jeszcze. Natomiast nie pali mi sie. Chce by to byl swiadomy wybor, tez sprawdzam polecane tutaj roze. I sobie wszystko ukladam.
MartaCho 08:48, 25 cze 2025

Też mi się podoba jej różanka bardzo! Tam jest odmiana "garden of roses" o ile dobrze pamiętam.
Poza pięknym kwiatem ma też fajne błyszczące liście.
mirkaka 08:54, 25 cze 2025

Byłam u niej str 197, Marta mówisz że garden of roses ?i ta szałwia u niej przecudnie rozrośnięta, ciekawe czy w tym roku jest nadal taka piękna
TAR 09:58, 25 cze 2025

Obejrzalam sobie róze LoS, piekna jest, bardzo mi sie podoba. Jednak Jazz bym nie dodawała, jest zbyt krzykliwa, za duzo wszystkiego. Poszłabym w pastele śmietankowe z nutka brzoskwini, zeby nudy nie bylo dodałabym lawendowy fiolet lub cos mocniejszego np. burgunda. Uzupelniala nasadzeniami bylinowymi i zielonymi, hosty, paprocie, trawy, żurawki, tawułki.
Ale to ja, innemu moze sie nie podobac. A moze kto wie czy nie zrobie czegos takiego u siebie.
TAR 10:04, 25 cze 2025

Pomylka