Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 07:49, 04 mar 2019

Do góry
Dosiewka nasion przed nawozem. Dosiewasz ziemię, nasiona, grabisz i dopiero nawozisz - plus podlewasz nawóz żeby się rozpuścił.

Kosisz nie na terminy (dlaczego akurat połowa kwietnia?) a jak będzie zimno i nie wzejdzie? Po prostu obserwujesz co się dzieje z pogodą, z trawnikiem i reagujesz na stan aktualny a nie na terminy.

Jak będzie dosiewka i pokażesz jak wygląda, podam jak kosić, bo młodziutka trawka może ulec wyrwaniu z tej starej, gdy ustawienie kosiarki będzie za niskie.

Potem, gdy murawa będzie jednolita, wysokość koszenia zależy od pogody. Gdy słonecznie i upalnie - lepiej zostawić dłuższą, aby się nieco zacieniała, wtedy tak nie wysycha.

Nie szukaj ostatecznego przepisu od praktyka, bo praktyk rozumie swój trawnik i reaguje zgodnie z jego potrzebami

Nie ma jedynego słusznego przepisu - krótko bądź długo. Kosisz tak, aby trawnik miał zielone źdźbła, a nie łyse rżysko. Ot jedyny przepis na koszenie.

Sobellka napisał(a)

Różne szkoły koszenia na wiosnę: jedni, że pierwsze koszenie to na krótko, drugie zdanie to mak. ostrza kosiarki od góry na 2,5-3cm. Która szkoła lepsza?

To niesłuszne myślenie, nie ma lepszej czy gorszej szkoły z tego się nie strzela i tego się nie mierzy

U jednej kosiarki krótko oznacza 3 cm, u innej - 2 cm. Kosisz po prostu tak, żeby nie zżynać do gołej ziemi. Ale kosisz krótko Koniec, kropka.
Przed wertykulacją to robisz bo trawnik łatwiej się wertykuluje. Ale żeby centymetry mierzyć ? nie to już przegięcie będzie

Naucz się rozumieć trawnik, a nie brać wszystkiego na centymetry i terminy/daty. Przyroda ma swoje prawa.
Hortensjowo 07:41, 04 mar 2019

Do góry
Wygląda na to, że jest tam bardzo mało miejsca? Dlaczego graby się nie przyjęły?
Mogły nie rosnąć,ale dziwne że się nie przyjęły

W każdym trazie na grabowy zywopłot to jest za wąsko, później nie da się go utrzymać
w tak wąskim rozmiarze bo to roślina długowieczna i wielkie żywopłoty rosną.

Ile m szer. ma cała rabata?
Ile miejsca jest na żywopłot przy płocie?

Jedynie cis kolumnowy by zdał egzamin, ale posadzenie gęsto jeden przy drogim to kosztowne rozwiązanie.
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:48, 03 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jak? Tym razem wypad się udał? Jakie kolory dominują na giełdzie?

Danusiu mam jakiegoś pecha.
Byłam w dniu giełdy i był to piątek jak nic i nawet wcześnie jak na mnie i zdumiałam się bo był tylko jeden samochód co się już prawie pakowała - Pan mi powiedział że bratki już są ale jeszcze nie wyjeżdżają bo się obawiają że jeszcze ludziska nie przyjdą bo to był 1 marca no a że wczoraj był luty .

No to jest taka giełda u mnie jak nie ma świat wielkanocnych za tydzień to handel marny. Ale się nie poddają jadę znów w tym tygodniu.

Kolory? jak zwykle wybór jest większy w dużych i było sporo ciemnych nawet a małe to jeszcze za mało było

ja kupiłam tzw. lodowe - teraz są takie biało/szare ale się zmienią na błękitne

wsadzam w co mam

na razie wiele nie widać muszą urosnąć

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:16, 03 mar 2019

Do góry
Dziękuję
Wszystko stoi w namiocie. Czekam na sygnał w prognozach, że można wystawić. Muszę się ogarnąć z donicami przy domku.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 18:15, 03 mar 2019

Do góry
Szpikulce służą do nakłuwania, jeśli gleba jest zbita.
Jesli masz zbitą możesz po wertykulacji przejechać, a jeśli nie zbita, to tylko wertykulacja. Trzeba zgrabić.

Obejrzyj sobie zdjęcia, a zrozumiesz o co chodzi, co trzeba robić. MY jeździmy bez kosza, bo to nie ma sensu.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/291-latwe-ogrodnictwo-jak-zrobic-wertykulacje-trawnika

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:11, 03 mar 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:11, 03 mar 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:10, 03 mar 2019

Do góry
Anemone coronaria

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:09, 03 mar 2019

Do góry
Wilczomlecz w namiocie foliowym ma ciepło, niebawem zakwitnie

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:08, 03 mar 2019

Do góry
Reszta kwiatków niecałkowicie posadzona, ale większość.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:07, 03 mar 2019

Do góry
Sałata jest popikowana do małych doniczek. Było minus 3, ale nic się jej nie stało w namiocie.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 16:04, 03 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kibicuję w budowaniu, stale zaglądam Pozdrowienia Kasiu.

Dzięki Danuś, w kolejnym roku nic nie robię
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 15:11, 03 mar 2019

Do góry
Poradzi sobie, korzenie pójdą w druga stronę.
Niedzielny ogród 15:10, 03 mar 2019

Do góry
Rośliny widzę po "danusiowemu", to co pokazywałam od początku Ogrodowiska w swoim ogrodzie. Tylko hortensje miałam białe ale w donicach i w cieniu. Tylko hosty wytrzymają na słońcu z podlewaniem z tych cieniolubnych.
Niedzielny ogród 14:35, 03 mar 2019

Do góry
Witaj, jestem ciekawa ogrodu...ale i basseta, bo marzyłam kiedyś aby mieć takiego psa.
Przycinanie - cięcie tui 12:30, 03 mar 2019

Do góry
Tuje najlepiej skracać na rozgałęzieniach pędów, wtedy nie widać że była cięta i wygląda naturalnie. Czerwona kreska oznacza miejsce cięcia.

Tuje po skróceniu wg tego sposobu wyglądają bardzo estetycznie

Przycinanie - cięcie tui 12:30, 03 mar 2019

Do góry
Nero100 napisał(a)
Witam wszystkich serdecznnie, jestem nowy na forum czy ktoś może mi pokazać w którym miejscu przyciąć truje? Dziękuję i proszę o podpowiedź

Pokazałeś pojedyncze tuje, ale konieczność ich cięcia, bądź nie - zależy od tego jak wyglądają w szpalerze. Czy są w miarę równe czy niektóre wyraźnie wyższe bądź niższe.

Jeśli jest schodkowato to wtedy tniesz. A jeśli każda wygląda podobnie to nie ruszaj. Powinny być równe w wysokości jeśli masz żywopłot. Zrób zdjęcie jak cały szpaler wygląda.

Pomoc zależy od tego, jak przedstawisz problem. Przedstaw sytuację dokładnie. Cięcie aby tylko ciąć nie ma sensu żadnego.
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:56, 03 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zaglądam cały czas i kibicuję Zygmusiowi w ciężkich robotach No i Tobie oczywiście.. no jakże by nie.
Jakie bratki w Kwiatonie? są z plamkami czy jednobarwne też?

Dziękujemy Danusiu
Wszystkie odmiany bratków, jutro tam będę, to ci obfocę
Ogrodowy spektakl trwa ... 08:28, 03 mar 2019

Do góry
mira napisał(a)

A nie, nie, nie to był pierwszy wypad, zwiad bratkowy

Jak? Tym razem wypad się udał? Jakie kolory dominują na giełdzie?
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 08:19, 03 mar 2019

Do góry
Teraz przesadzaj, nie posadź za głęboko, bo nie lubi. Teraz lepiej niż w fazie pękania pąków.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies