Witam Marysiu twój iglak to (chamaecyparis pisifera) cyprysik groszkowy-nadaje sie do cięcia w tej chwili
ja bym do przewodnika przywiązał palik i roślinke bym wystożkował ,roślinke w środku obczyścił z tego co uschło, jak już wegetacja ruszy zrób oprysk siarczanem magnezu (200-300gr/10litrów wody) cyprysiki są szczególnie wrażliwe na niedobór magnezu po zimie, zobaczysz jak zareaguje myśle że dobrze.Z biegiem czasu przez regularne cięcie i odpowiednie nawożenie sie zagęsci wtedy sie zastanowimy co zrobić z nim dalej
Bardzo fajny artykuł Danusi https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/339-ciecie-iglakow
A tutaj mam drugiego delikwenta. Na razie rośnie w siatce, bo pod ciężarem śniegu rozchodzi się na boki. Czekam na trochę ciepła, aby się do niego dobrać z sekatorem.
Może uda mi się zniego zrobić coś takiego , jak na tym zdjęciu poniżej ...?!
Ten taras jest z kostki z posypką granitową ale bedzie zmieniona na czysty granit ta za bardzo się brudzi cięzko ją utrzymać w czystości jedynie daje sobie rade myjka ciśnieniowa.
Zawsze sadze tuje albo na tyle szeroko żeby za kilka lat swobodnie można było je przycinać
Albo w niewielkiej odległości żeby rzywopłot był zwarty i gęsty
Wszystko zależy od przeznaczenia
Seba ja mam do Ciebie prośbe.Jesteś najbardziej zorientowany, podałbyś mi linki do realizacji Danusi tych które są na forum nie pamiętam ich nazw a z obserwowanych zniknęło mi wszystko co miałem z góry dzieki - miłej niedzieli
Rozumiem obawy też zawsze mam jak coś nowego sobie upatrzę ale tak sobie ostatnio pomyślałam ze muszę po prostu próbować jak mi coś nie wyjdzie ( np bedzie kiepsko będzie rosnąć) to zmienię , w sumie to trzeba próbować po prostu na szczęście powojnik to nie wielki wydatek ..
To długo dzięki za info, w takim razie Leszka tez na liste wpisałem wiesz bałem sie troche że beautiful bride będzie miał owszem duże kwiaty ale kosztem skompego kwitnienia-ale jestem napalony na niego