Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Glina i zielsko 18:52, 01 lis 2024

Do góry
Wiertło zamówione.
Dziś spokojny dzień. Wieje i liście lecą.
Plany na sadzenie mam na niedziele.

A to moje aktualne gwiazdy parapetu w sypialni.

Zacisze Alicji 17:31, 01 lis 2024

Do góry
A tu przed domem

Zacisze Alicji 17:27, 01 lis 2024

Do góry
Jeszcze parę zdjęć kolorowej jesieni, bo liści już coraz mniej.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:07, 01 lis 2024

Do góry

Ogród hortensjowo różanecznikowy 17:06, 01 lis 2024

Do góry
Monika83 napisał(a)
Powoli zbliża się czas gdzie budzą się ciemierniki do kwitnienia❤.

Monika, ale te to już kwitną teraz, czy to z zeszłego sezonu zdjęcia? Piękne
Marcinki masz cudne.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 16:57, 01 lis 2024

Do góry
Powoli zbliża się czas gdzie budzą się ciemierniki do kwitnienia❤.
Ogrod nad bajorkiem 16:40, 01 lis 2024

Do góry
TAR napisał(a)

Ale cudne miejsce i zdjęcie Ogród w kolorach piękny Kuruj Się Kobieto.
Ogród z koniczynką 16:11, 01 lis 2024

Do góry
Rumianka napisał(a)

Namiastka Halloween na koszulce eMa... przestraszył mnie z nienacka...ale się ubawił...

Oooo dogadałby się z moimi chłopcami
Anna i Ogród 2 16:10, 01 lis 2024

Do góry
Makao napisał(a)
Za oknem wszystko złote

Najwyższe złoto na środku wykuszu to co to za drzewko Aniu?
Grzebiuszka ziemna 12:53, 01 lis 2024

Do góry
Basiu dziękuję za usprawiedliwienie

Gosia na odwyku, ha, ha

Jolu kupiłam bo trafiłam za 9zł sztuka, a tak w ogóle to z cenami poszaleli za dwadzieścia kilka zł to już trochę przesada za tak małą roślinkę nazwa - Cyklamen Cilicicum Fiołek Alpejski

Agnieszko tulipany które wystawiły ząb to zdecydowanie nie tegoroczne. Ja w ogóle tulipanów na zimę nie wykopuję

Gosiulak i Wioleta - ta nazwa tetrisy to chyba od gry, umiejętność upychania

Dario dziękuję, tak, zapach własnych przypraw, ziół niepowtarzalny, bardzo lubię się w tym "grzebać" no w końcu jakem grzebiuszka i wcale nie trzeba dużo miejsca

Elisko dzięki to za "starszą siekierową" robiłaś

Dzisiaj 1 listopad, pomimo wichru 16°C, normalnie szok i co się dziwić, że rośliny zamiast zapadać w sen zimowy ożywają

Dalia o której pisałam wyżej dopiero zaczęła kwitnienie nazwę znalazłam to Dalia - Blue Wish, jedyna z kilku dalii, które uchowały się przez zimę

Kwitnie Złocień ogrodowy ‘Orchid Helen’ przytnę na zimę kilka cm nad ziemią:

Uwielbiam bodziszka Rozanne od Joli, rośnie i kwitnie cały czas wdzięcznam

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:39, 01 lis 2024

Do góry
Patrycja, gdzieś pisałaś, że chcesz posadzić przebarwiającego się na czerwono miskanta, chyba chodziło o 'Droning Ingrid'.

foto Duża Sadzonka

Jest kilka niewysokich miskantów chińskich, które pięknie się przebarwiają w czerwieniach. Pamiętaj jednak, że z tym przebarwianiem na czerwono nie jest tak prosto. Przede wszystkim słońce i jeszcze raz słońce. Po drugie wilgotno, choć nie mokro. A poza tym często zdjęcie, o czym przekonałam się fotografując 'Lady in Red', zdjęcie mocniej wydobywa kolor – oczywiście zależy dużo od kąta padania promieni słonecznych i pory dnia.

'Sioux' o trochę powykręcanej i fontannowej kępie liści dorasta do około 1 m, a z kwiatostanami do 1,2 m.

foto Hertz

'Red Chief' jest wąskolistny o wielkości z kwiatostanem 1,2 m.

foto Duża Sadzonka

'Navajo' tworzy kępy liści o wysokości 1 m.

foto Hertz

'Samurai' o wysokości 1,5 m.

foto Hertz

'Purpurascens' osiąga 1,5 m wys.

foto Hertz

U Eli z ptasiego gaju możesz zobaczyć bardzo ładne czerwieniejące miskanty, m.in.
'Ruby Cute' – dorasta do około 0,6-1,3 m wysokości i 0,6 m szerokości.

foto Albamar
U Eli jest znacznie mocniej wybarwiony i moim zdaniem bardzo zbliżony kolorem liści do 'Lady in Red'.
Drugi miskant czerwieniejący u Eli to chyba 'Africa' – też jeden z mniejszych miskantów, niewiele przekraczający 1 m, a w momencie kwitnienia do 1,5 m. Też ładniej wybarwia się niż na tych zdjęciach

foto Albamar

To tylko te niższe miskanty, a z wyższych bardzo podoba mi się np.:
'Roter Pfeil' – do 1,8 m. Zaczyna kwitnienie ciemno czerwonymi kwiatostanami, które bieleją, a z końcem lata przebarwia liście z ciemnej zieleni na intensywną czerwień. Fajne kontrasty.

foto Albamar

Na koniec dla porównania kolorów moja posadzona do gruntu w sierpniu zeszłego roku „Czerwona zaraza”, czyli 'Lady in Red'. Zdjęcia są tegoroczne z 8 października. W zeszłym roku prawie wcale się nie wybarwiła. Tak samo zresztą jak druga posadzona 2,5 miesiąca temu, która już zasycha. Widać musi trochę posiedzieć w gruncie żeby pokazać kolory.

Warto przeszukać zasoby dobrych sklepów i specjalistycznych szkółek.

Zdjęcia nie są moje (za wyjątkiem 'Lady in Red'), więc usunę, bo mnie Danusia zabije. NIE cytujcie więc proszę z fotoskami .
Blaski i cienie nowego życia 12:12, 01 lis 2024

Do góry
Gosialuk napisał(a)
U mnie też bodziszek łapie czerwienie. Chyba ta słoneczna jesienna pogoda sprzyja kolorowankom.
Też czekam, aż moje kaliny podrosną. W lesie dęby czerwone aż płoną.

Masz na pewno super widoki kaliny również dadzą popisy, moja angielska w tym roku nie cięta ładnie się przebarwia. Na inne muszę czekać kilka lat, tak jak Ty

Kalina i wiśnia ozdobna, to chyba ostatnie tak cudne kolory, chyba że coś mnie jeszcze zaskoczy.
Anna i Ogród 2 12:10, 01 lis 2024

Do góry
Zana napisał(a)
Ale będziesz miała szklarnię U mnie się nie zmieści niestety.

Od 5 lat miałam foliak więc teraz przyszedł czas na szklarnię żeby było ładniej

Wciąż mam jednak dylemat czy wziąć taką ja Ania Anpi ma czyli tunel z solidnego stelażu i grubszym poliwęglanem ale nie taki piękny

Lub domek z tej serii

Czy postawić na ładny wygląd zewnętrzny, wzmocnić od środka żeby była solidniejsza i z czasem wymienić poliwęglan na 6mm bo w tej szklarni chyba będzie taka możliwość.
Zielony Chram 12:02, 01 lis 2024

Do góry
Darecka napisał(a)
Piórkówka w tym roku daje czadu, szkoda, że nie potrafię zrobić jej bardziej korzystnego zdjęcia, bo w naturze wygląda o wiele lepiej

Daria, ale fajnie się zagęściło u Was
Czy pamiętasz nazwę gatunku tej różowej dalii? Mama chyba taką samą i dopiero zaczęła kwitnienie.
4 panny na wydaniu, że ho, ho, pewno znajdą sobie jakiegoś partnera w postaci chochoła
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:18, 01 lis 2024

Do góry

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 10:49, 01 lis 2024

Do góry
Miskant ćwiczy skłony przy tej wichurze...

Zielony Chram 07:16, 01 lis 2024

Do góry

Zielony Chram 07:16, 01 lis 2024

Do góry
Zielony Chram 07:15, 01 lis 2024

Do góry
A u mojej Mamy pastele i ogień w ogrodzie- widziałam jej "skromną" kolekcję cebulek do posadzenia, wyglądało jak mini sklep ogrodniczy, także będzie się działo na wiosnę

Zielony Chram 07:09, 01 lis 2024

Do góry
I gotowe- jeśli jesteś takim leniuszkiem, jak ja i szkoda Ci czasu na zbędne plewnienie w hali, to polecam wyłożyć sobie środek elegancko agrotkaniną i tylko powycinac dziurki na warzywka (ja korzystam z cylindrów na pomidory plus mam wycięty na środku taki wąski pasek na bazylię, sałatę i inne pierdółki):

Gwiazda w pełnej krasie:

A tu widać nasz "patent" na siatkę cieniującą:

Życzę owocnych rozważań nad zakupem tunelu, w razie pytań pisz śmiało, jeśli będę w stanie, postaram się doradzić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies