Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Tu odpoczywam 08:25, 19 lip 2013

Do góry
Grażynko azalie ,róże śliczne masz ,u mnie powstaje ,kończy się w bólach rabata różana z przodu mam właśnie tawuły Golden princess ,w środku róże pomiędzy nimi szałwia omszona ,wypełniaczem będą trawy a z przodu bukszpan ,którego nie lubię ,ale to przód domu i chcę coś zimozielonego.Zrobiłam też 2 rabatę na skarpie róże okrywowe między nie trawy a obwódka lawenda .Kocimiętka też super pomysł .pozdrawiam
Mój 4 arowy azyl... 21:45, 18 lip 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Tak, Krysiu, o parku
Z roślin, które pamiętam to: tiarelki, dzwonki Poszarskiego i motylkowy, irysy pumila, rudbekie, kocimiętki, bodziszków kilka odmian, przetacznik, szałwia omszona, kilka odmian hortensji, tawuły, irysy bródkowe i syberyjskie, perukowce, kaliny, przegorzany, floksy, astry belgijskie, kilka odmian bergenii i host, o których już wspomniałam.
Poza tym przy Promenadzie trawy, róże, runianki...
Pewnie sporo pominęłam

A słoneczniczek dostałam jako gratis

O matko, co za park. No dla tego parku warto odwiedzic to Twoje miasto. W stolicy raczej nie ma takich nasadzeń, ale może się mylę. Warszawiacy, poprawcie mnie. Mamy takie bogactwo roślin gdzieś w parku?

Często tam bywasz?
Zrobiłabyś zdjęcie Przegorzanów? Pliiiisss
Mój 4 arowy azyl... 21:40, 18 lip 2013

Do góry
Debra napisał(a)

Ale piszesz o parku, nie o swojej działce?

Aż diw, że takie bogate nasadzenia w tym parku.

I zgadzam się z Irenką - ten pasiasty słoneczniczek wyjątkowo śliczny.

Tak, Krysiu, o parku
Z roślin, które pamiętam to: tiarelki, dzwonki Poszarskiego i motylkowy, irysy pumila, rudbekie, kocimiętki, bodziszków kilka odmian, przetacznik, szałwia omszona, kilka odmian hortensji, tawuły, irysy bródkowe i syberyjskie, perukowce, kaliny, przegorzany, floksy, astry belgijskie, kilka odmian bergenii i host, o których już wspomniałam.
Poza tym przy Promenadzie trawy, róże, runianki...
Pewnie sporo pominęłam

A słoneczniczek dostałam jako gratis
Tu odpoczywam 10:40, 18 lip 2013

Do góry
Szałwia po obcięciu ponowie będzie kwitła :

gożdzik brodaty :

rozchodnik płożacy :

funkia pomału zakwita :

Dalia (jedna z 3 szt) dla Kasi Kindzi :

Nadrobiłam (tak myślę ) zaległości w piśmie obrazkowym
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:16, 17 lip 2013

Do góry
asc napisał(a)

To jarzmianka.
Ale szałwia jednoroczna u Ciebie jest przepiękna
Aniu wysiewana prosto do gruntu
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 18:40, 17 lip 2013

Do góry
EPODLAS napisał(a)

Aniu, co ta za kwiatki?

To jarzmianka.
Ale szałwia jednoroczna u Ciebie jest przepiękna
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 23:37, 16 lip 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)
Aniu, to Ty sobie urlopowalaś, a ja się zastanawiałam co się z Tobą dzieje.
Chciałam się czymś pochwalić. Zakwitła szałwia od Ciebie.
Kwiatki nie są imponujące, bo jednoroczne w tym roku słabiutko rosną, ale są i mam nadzieję, że się wysieją.

cieszę się bardzo a jak nie się nie wysieją to u mnie będzie dostatek

Borówcowy raj 23:09, 16 lip 2013

Do góry
Ale u Ciebie jest ślicznie Kanciki po prostu mistrzowskie

Lawenda w półcieniu?No nie wiem....Szałwia już chyba bardziej, kocimiętki będą mniej obficie kwitnąć, ale też są ładne - tak wyglądają rosnące w półcieniu u mnie - tworzą super dywanik
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 23:04, 16 lip 2013

Do góry
Aniu, to Ty sobie urlopowalaś, a ja się zastanawiałam co się z Tobą dzieje.
Chciałam się czymś pochwalić. Zakwitła szałwia od Ciebie.
Kwiatki nie są imponujące, bo jednoroczne w tym roku słabiutko rosną, ale są i mam nadzieję, że się wysieją.

Zakupy przez internet 21:47, 16 lip 2013

Do góry
No marniutka ta szałwia,ile płaciłaś za szt?
Zakupy przez internet 18:41, 16 lip 2013

Do góry
Dzisiaj przyszły sadzonki szałwi deep blue, jestem po raz pierwszy zawiedziona zakupami na allegro.
Szałwia pousychana, listki ponadgryzane, dodatkowo z małymi zielonymi osobnikami.

Sprzedawca na allegro sirWojciech.
A może przesadzam i szałwia o tej porze roku tak wygląda, no oprócz tych zielonych robaczków.
Jak się ich pozbyć i czy po posadzeniu podlać ją jakimś nawozem?
Boćkowe perypetie ogrodkowe 13:09, 15 lip 2013

Do góry
bociek napisał(a)
Dzisiaj szwendajac sie po ogrodzie doszlam do wniosku, ze rabate przy ulu przemaluje na bialo. Do tej pory mialam tam hortki limki i incrediball, szalwie omszona fioletowa, szalwie omszona biala i goryczke

Chodzi o to miejsce.

Fioletowa szalwia mnie troche drazni, bo niestety po deszczu dosc mozno sie poklada i wtedy nie wyglada ten zakatek zbyt pieknie. Biala jest nizsza i swietnie daje rade.

Ostatnio przycielam szalwie po kwitnieniu i zrobilo sie lyso i smutno

Przejezdzajac kolo ogrodniczego wpadlam na ostrozki, odetki i dzwonki skupione i tak mi sie przykleily do rak, ze oderwac ich nie mozna bylo Wiec przyjechaly ze mna

Probowalam je jakos sensownie posadzic, ale przez to, ze fioletowa szalwia bardzo sie rozrosla i korzenie ma gigantyczne mialam klopot i wyszlo tak sobie

No wiec doszlam do wniosku, ze musze tam zaprowadzic troche ladu.

Jesienia lub na wiosne wykopie szalwie fioletowa (posadze ja na mydlanej). I teraz poprosilabym o podpowiedzi, czy dobrze kombinuje.

W pasie przed horti posadzilabym:
ostrozki
naparstnice biale
jezowki
tojesc

potem nizsze pietro
szalwia biala
cos jeszcze tylko co?

i najnizej dzwonek skupiony (goryczka zostaje, tylko musze ja podzielic, zeby stworzyc obwodke, a nie plamy) i moze Frosted curls jako wykonczenie

W takim ukladzie plan kwitnienia bylby nastepujacy:

Marzec krokusy biale obwodka w dzwonkach/trawach
Kwiecien biale narcyzy i hiacynty
Maj biale tulipany, goryczka (niebieska, jedyne ustepstwo)
Czerwiec, naparstnice, szalwia
Lipiec, sierpien, wrzesien ostrozki, tojesc, jezowki, szalwia po raz drugi, dzwonek skupiony

Co Wy na taki plan gry? Czy to ma sens? Chodzi mi glownie o rosliny kwitnace, coby pszczoly mialy jakies zaplecze nie tylko w okolicy, ale rowniez pod nosem A bialy mi bardzo pasuje
odetka

rabata wygląda świetnie ale piszesz, ze fioletowa szałwia cię wkurza, mnie tez, po deszczach się wykłada i też będę przesadzać, może białą dam, jeśli mówisz, że ta niższa i świetnie się trzyma; planik niezły i mnie sie podoba, problem tylko taki, ze 2-letnie okresowo kwitną i okresowo ładne, a potem znowu trzeba zmieniać, może lepiej jeszcze coś pomyśleć...nie doradzam, bo sama w nocy nie spałam, myśląc...co wymyślić
Ogród w Holandii 13:04, 15 lip 2013

Do góry
była piękna rabata bylinowa, taka rasowa, klasyczna. usiłowałam ją sfotografowac ale absolutnie nie potrafięo oddac jej urody. co najwyżej poszczególne fragmenty mogę pokazać, a ona była pięna z każdej strony i dość spora. Ano , zawsze najlepiej na własne oczy zobaczyć
tu płomyk, przepięna szałwia, bodziszek, lawenda i róża - angielska, a jakże

z innej strony - doszły dzwonki, jakaś nie znana mi odmiana i coś żóltego, także nie znam, a na pierwszym planie Abraham Darby

jeszcze bardziej z bliska

i z innej strony - doszedł żeleźnik i coś, co jeszcze nie zakwitło
Boćkowe perypetie ogrodkowe 20:53, 14 lip 2013

Do góry
Boćku dziękuję za odpowiedź odnośnie horti+lawenda

Pomysł na rabatę- świetny!
Śliczna ta biała szałwia- ma jakąś odmianę?
Co do tej fioletowej wysokiej co ci się po deszczu pokłada to albo wymień ja na niską fioletową, albo może przetaczniki dobrze by tam wyglądały?
I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 16:18, 14 lip 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Śliczne stipy i dziewanna.
Czy przychodzą Ci do głowy filoetowo lub lawendowo kwitnące kwiaty oprócz lawendy, przetacznika, liatry, szałwi i kocimiętki? Coś co będzie kwitło póżnym latem?

Późnym latem na pewno będzie kwitła róża myślę, że szałwia ponownie zakwitnie bo już dopatrzyłem się nowych pączków. Mam też kilka sztuk werbenek, których już nie umiem się doczekać Może coś polecasz, co pasowałoby do tej kompozycji?
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 22:58, 13 lip 2013

Do góry
Margarete napisał(a)
Za roslinami kwasolubnymi został mi już tylko niewielki kawałek ziemi, przygotowany dla host i roslin cieniolubnych bo to juz jest tuż, tuz pod samym lasem, niestety po środku mam wstrętna betonowa płytę
(jest to wejscie do kanału burzowego)
póki co kiedy dookoła był tam zwykły trawnik to kamuflowałam to miejsce donicami z czerwona szałwia ale jak "obejmę" tę płytę rabatą to nie wiem co z tym fantem zrobić, poradźcie prosze

Ja po prostu postawiłabym tam jakieś donice, możesz w nich sadzić co roku sezonowe kompozycje, nic innego nie wymyślisz...
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 20:55, 13 lip 2013

Do góry
Za roslinami kwasolubnymi został mi już tylko niewielki kawałek ziemi, przygotowany dla host i roslin cieniolubnych bo to juz jest tuż, tuz pod samym lasem, niestety po środku mam wstrętna betonowa płytę
(jest to wejscie do kanału burzowego)
póki co kiedy dookoła był tam zwykły trawnik to kamuflowałam to miejsce donicami z czerwona szałwia ale jak "obejmę" tę płytę rabatą to nie wiem co z tym fantem zrobić, poradźcie prosze

W cieniu - zacieniona 17:26, 13 lip 2013

Do góry
szałwia trójbarwna...nadal cieszy
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 00:39, 13 lip 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Kolejka do czego się ustawiła??? Ja nie wiem ? Muszę chyba jutro coś dla Was stworzyć Tylko kiedy, jutro zabiegana będę obiecuję jakieś fotki machnąć
Buziaki zasyłam i do jutra

Jak to do czego? do tych fotek obiecanych i traffki dla Kindzi i szałwia, której nie kcesz nam pokazać, ale wrzuć co kcesz, my się ze wszystkiego ucieszymy...
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 12:17, 12 lip 2013

Do góry
To ja jeszcze zamieszam
Róża okrywowa, bodziszek czerwony (kwitnie na różowo), lawenda, szałwia omszona np. 'Merlau Blue', trawy np. ostnice lub turzyce np. Carex buchananii 'Red rooster', jeżówki kwitnące na różowo np. Piccolino oraz 'Razzmatazz' i kremowa 'Milkshake', ostróżki np. 'Jupiter Pink', - przywrotnik ostroklapowy (jasno zielone liście, zaś kwiaty jaskrawo żółte), dzwonek karpacki, liatra kłosowa, dolne piętro dąbrówki rozłogowe, zawciąg, żagwin, itd. możesz dodać też hosty ( u mnie większość rośnie w pełnym słońcu, ale mam szczególny od wody mikroklimat). Na płot powojnik Clematis 'Hanna Viticella', jest lekki i ażurowy, ma dzwonkowate jasno fioletowe kwiatki

Wszystko to w różach i fioletach, świeżej zieleni i bieli
Tylko sadź w większych grupach, po 3-5 sadzonek min.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies