Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

MUZA 11:31, 20 lut 2014

Polecam jeszcze krwiściąg , żmijowiec i moj ukochany len.
Mala_Mi 12:06, 20 lut 2014

Nawłoć miniaturowa bez ścinania też sie rozsiewała... a ścinać trzeba szybko.. wiec miniaturowa poszła w zeszłym roku precz.. razem z tą drugą....
Zakładamy tu rośliny bezobsługowe... len jest super
Pszczelarnia 12:41, 20 lut 2014

NAWŁOCI jakiejkolwiek mówimy NIE. Widok nieużytków zdominowanych przez nawłoć jest przygnębiający.

Żmijowiec już się sam zadomowił.
Len i krwiściąg - nie wiem jak len dałby sobie tam radę (mam go tylko zielniku) ale krwiściąg potrzebuje wody.

Łąka TAK:
dziewanny, żmijowiec, maki, chabry, złocienie, rumiany, driakwie, krwawniki, firletki, len (jak da radę z wodą?), wiesiołek, drżączka, miłka, molinia, śmiałek.

Łąka NIE:
nawłoć, sadziec, krwiściąg.

MUZA 13:02, 20 lut 2014

Len jest idealny na takie stanowiska ,naturalnie wystepuje własnie na suchych ląkach a nawet stepach, u mnie w ubieglym roku cudownie zakwitł na gruzowisku! ( gruzowisko obsadzilam gotową mieszanka nasion na ląke i najlepiej dawaly sobie rade len,ślazowniki,nagietki)
Pszczelarnia 13:04, 20 lut 2014

alinak napisał(a)
mam te nawłoć jest fajna , a co do tej łąkowej to też miałam , i wcale się nie rozsiewa tylko po przekwitnieniu trzeba ściąć kwiaty ...miałam ja 5 lat i znudziła mi się . Ewka jak masz ja w planie , to rzuć hasło i wysyłam na wiosnę

Jeszcze wypowiem się co do ścinania roślin miododajnych i siania się tychże.

Przy takich roślinach (nawłoć, szałwia biała, oregano, ew. melisa) zaobserwowałam, że nie jest tak, że roślina przekwita i pszczoły po niej nie chodzą. Np. wydawało mi się, że powinnam np. szałwię i oregano już ściąć, bo przekwitły ale byłam w błędzie, pszczoły ciągle te rośliny oblatywały.

Przekwitanie u takich wiechowatych (baldaszkowatych etc.) roślin, to nie jednorazowy akt przyrody. To proces - i podczas tego procesu, wiatr już robi swoją robotę, rozsiewając nasiona dalej. I o ile rozsiewanie ziół mi nie przeszkadza o tyle nawłoć jest nie do poskromienia.

Jakbyście czyścili wiosną połacie kostki kamiennej tylko z nawłoci - też zaniechalibyście chęci obcowania z nią.
Pszczoły muszą sobie znaleźć inny pożytek. I choć o nawłoci mówi się, że jest to dobry pożytek, bo późny (kiedy mało co kwitnie), to jednak widzę, że pszczoły - megamózgi w tej różnorodności jakoś sobie radzą.
Pszczelarnia 13:05, 20 lut 2014

EDIT:
Łąka TAK:
dziewanny, żmijowiec, maki, chabry, złocienie, rumiany, driakwie, krwawniki, firletki, len , wiesiołek, drżączka, miłka, molinia, śmiałek, ślazowniki i kąkole oraz łubin.

Łąka NIE:
nawłoć, sadziec, krwiściąg.
viva 13:49, 20 lut 2014

Propozycji na łąkę masz nadmiar ale dorzucę jeszcze agastache
Anabell 18:33, 20 lut 2014

Ewo - planujesz łąkę kwietną, będę podglądała, też myślę założyć w innej części działki to długie myślenie.
Zaplanujesz Ty będę miała gotowca.
Różnica jest między rabatą kwitnącą a łąką kwitnącą.
Mam duży teren, poza ogrodem jest jeszcze dzika trawa, kosimy ją.
Jak myślisz, będzie kwietna łąka mniejsza praca?
Bogdzia 20:27, 20 lut 2014

Widzę ze przepis na łąkę gotowy , tylko siac. Na Twoje pytanie odpowiedz jest u mnie.
agata19762 21:27, 20 lut 2014

Ewa dylematy jak nic...