Sorki, ale już się czasami gubię... ty pokazujesz swój ogród czy Chelsea?
Przód masz boski! Stipa zauroczyła mnie z równiutkimi buksikami.
U mnie zaplecze ogrodowe w gorszy stanie, więc nie narzekaj. Ukrzyżowany buk zaczyna się wyrabiać
A gdzie kupiłaś ładne sadzonki? Jeżdżę trochę po szkółkach i stipa raczej nieosiągalna. W jednym miejscu widziałam 1 szt.
Pokaż fotki.
Jest chłodno to stipie takie dzielenie nie powinno zaszkodzić.
Stipa się zbierze i ruszy. Moja w ubiegłym roku też po wysadzeniu nie wyglądała ciekawie i zasychały pojedyńcze niteczki. Po Florowicie albo Biohumusie (nie pamiętam już co najpierw zastosowałam) niesamowicie ruszyła.
Joasiu, twoja stipa zachwyca, berberysu Golden Ring Nana nie mam, ale jest chyba bardzo podobny do Admirationa, a tego mam dużo U mnie też stipa nie może się zebrać, dałam jej obornik i odrobinę drgnęła, ale nadal jest mikra i niektóre niteczki zasychają (werbena też dostała obornika i ruszyła mooocno). Muszę ją podlać Florowitem. Pozdrawiam
Stipa u mnie też na glinie to może ten kompost jej troszkę zaszkodził. U mnie wysadzona z doniczek ruszyła, w doniczkach zaczynała podsychać.
Podlej florowitem może ruszy.
Dziękuję za pochwałę ogrodu.
Pozdrawiam
Piękny ogród, zdrowe i bujne rośliny, stipa czarująca. Po wysadzeniu swojej ( trzy tygodnie ) nie widzę, aby ruszała dalej, część nitek jest zupełnie sucha. Czy może nie pasować jej glina, dałam kompostu pod korzeń. Trochę mnie to martwi, bo w doniczkach dobrze się zapowiadała. Pozdrawiam.
Czyli muszą byc wysokie, sztywne i purpurowe
Koniecznie pogooglaj Heidi Klum (to nie austinka) nie kupiłam a teraz żałuję, munstead wood, ktorą ma Danusia też polecana, tę mam, gospel (Tantau, jesli wszystkie są takie to już jestem zgubiona bo teraz będe tej firmy róże zamawiać.... ) mnie zachwyca i jest sztywna ale to nie austinka, pytanie czy ma być ciemne czerwone wino czy róż?
za...
Jest pas Larissy, za Larissa jest pas z stipy i za stipa a przed thujma chce te róże...
Źle? nie pasuje? a gdzie by mogly byc? tylko ta prawa strona jest słonecza.
Sebciu kochany jesteś, dzięki za cenne dygersyjki, kcesz mi rozwalić rabatę piorunami
Nowoczesne ogrody bardzo mi się podobają u innych u Madżen i Gusiarz......przedogrodek powinien mieć bardziej lekko formalny charakter, ale nie same formy strzyżone, nie... tak jak piszesz byłby jak przylepek
Już posadziłam między cisami turzycę palmową, w nóżkach trzmielin Frosted Curls, cisy oczywiście podwiążę, ale dam i trochę swobody, bo zależy mi na tym, żeby się przyjęły, przesadzałam aż 1,5 m zielone kolumny....z 3 zrobić stożek...tej sztuki to ja nie umiem
Ja mam w sobie cząstkę z haosu i jestem roztrzepana, więc jak charakter wskazuje, ogród odzwierciedla duszę właściciela, więc o stylu się nie wypowiadam.....nie rabata nie będzie czystą geometrią, ale taką, gdzie mrówki będą się dobrze czuły i pszczółki przylecą
Na rabacie rosną też berberysy, dwie róże Fairy, i dzisiaj dosadzam turzyce morrowi zielone i Ace Dance, są malutkie, więc jeszcze nie złagodzą form bukszpanowych, za 3 lata tą lekkość na rabacie powinnam uzyskać, jak coś nie zakonweniuje, to się wymieni, jak masz jeszcze jakieś pomysły to wrzucaj na ruszt....albo wal jak w dym
Stipa jest moim marzeniem, więc ruszyłam z produkcją z nasion, kiedyś będzie i stipa na rabacie
Dzisiejszy pochmurny poranek w panoramie eMus odkrył, że aparat takie coś robi Trochę gubi kąty i wypłaszacza, ale za to jest szeroko
Leon - stipa piękna..tylko trzeba do niej zamawiać pogodę angielska na zimę
Napis ogrodowisko całą różankę mi zasłonił
Ileś wątków poczytałam, ale do wszystkich do któych chciałam nie mam szans.. musicie wybaczyć.. Ale otwarte zakładki mam.. i powoli nadganiam zaległosci ..
Gabrysia
Witaj
Berberysów u mnie sporo.
Bagatella, Golden Ring Nana, Atropurpurea Nana, miniaturowy Goldalita, Green Carpet. Pozostał mi do zidentyfikowania purpurowo-fioletowy widoczny na tym zdjęciu.
I znów stipa się załapała na fotkę
W ubiegłym roku kupiłam nasionka i wysiałam w lutym. Wyadziłam na działkę po 15 maja i pięknie wyrosła. To zdjęcie stipy robione w październiku.
W listopadzie zebrałam nasionka i na tym poprzednim zdjęciu jest stipa z tych nasionek.
Och... boże kochany... stipa z różami to je to!!!
Nie martw się listkami... moim bukom w ub. roku zeschły liście okrutnie... przeżyły jednak wszystkie... i teraz cieszę się nimi od nowa. Upały niestety robią swoje. Będzie dobrze Magdziu... Ślicznie u ciebie... ślicznie!