Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

JoannA 08:17, 15 cze 2014

Gabrysia_ napisał(a)
Asiu...pięknie u ciebie,stipa mnie stale zachwyca,na berberysa też zwróciłam uwagę pięknie się prezentuje
Buziam niedzielnie

Gabrysia
Witaj
Berberysów u mnie sporo.
Bagatella, Golden Ring Nana, Atropurpurea Nana, miniaturowy Goldalita, Green Carpet. Pozostał mi do zidentyfikowania purpurowo-fioletowy widoczny na tym zdjęciu.

I znów stipa się załapała na fotkę
JoannA 08:18, 15 cze 2014

Mirka napisał(a)
Oj to dobry pomyśl muszę eM temat nadać może latem .Za zaproszenie na pogaduchy dziękujęOglądasz Maję?

Oglądam!
Z rozdziawioną paszczą
yolka 09:19, 15 cze 2014

Joasiu, Twój ogród piękny nawet w chmurną, wietrzną pogodę, a jedno ze zdjęć wręcz czarujące, przebija nawet te robione pzy lepszej pogodzie, a może odzwierciedla mój obecny nastrój..., ale bardzo mi sie podoba. Pospacerowałam sobie w niedzielę z rana po twojej mokrej trawie. Miłej niedzieli
Skula 10:34, 15 cze 2014

JoannA napisał(a)
Dzisiaj zimno, wietrznie i deszczowo.
Ale cieszę się bo popadało i roslinki troszkę odetchnęły od upałów.
Dla wszystkich parę fotek.
A w lesie po deszczu kurki i kozaczki

kozaki to i u mnie na działce już rosną
paniprzyroda 10:47, 15 cze 2014

Piękny ogród, zdrowe i bujne rośliny, stipa czarująca. Po wysadzeniu swojej ( trzy tygodnie ) nie widzę, aby ruszała dalej, część nitek jest zupełnie sucha. Czy może nie pasować jej glina, dałam kompostu pod korzeń. Trochę mnie to martwi, bo w doniczkach dobrze się zapowiadała. Pozdrawiam.
Madzenka 11:29, 15 cze 2014

JoannA napisał(a)

No berberys cudo ale jak do tej pory nie zdołałam go zidentyfikować.
Ma piękny kulisty pokrój, wysokośc po 3 latach ok. 50 cm, kolor bordo wpadający we fiolet. Wiosną go delikatnie przycinam, same końcówki.

Edytuję to źle spojrzałam na zdjęcie.
Ten berberys to Golden Ring Nana. Piękny purpurowy kolor ze złotą obwódką.
Zależy od fazy rozwoju ta obwódka czasami jest mało widoczna. Ta odmiana bardzo podobna do Admirationa.
http://allegro.pl/berberys-golden-ring-nana-nowa-odmiana-okazja-i4090217246.html

Rozumiem, że łysieje na zimę? Ja mam bagatelle , podbny do admiration i zachwycił mnie Twój. Poggoglałam sobie i widzę, ża ma piękne listki, z obwódką. Na pewno znajdzie miejsce w moim ogrodzie, lubię berberysy pod kontrolą sekatora
Donia72 12:08, 15 cze 2014

Witaj Joasiu Pięknie jest u Ciebie. Stipa cudna, czy ona jest ekspansywna?
Kasya 13:42, 15 cze 2014

JoannA napisał(a)
rozwiany końsk ogon

a czy taka kepe stipy z doniczki mozna podzielic na pol ?
JoannA 13:53, 15 cze 2014

yolka napisał(a)
Joasiu, Twój ogród piękny nawet w chmurną, wietrzną pogodę, a jedno ze zdjęć wręcz czarujące, przebija nawet te robione pzy lepszej pogodzie, a może odzwierciedla mój obecny nastrój..., ale bardzo mi sie podoba. Pospacerowałam sobie w niedzielę z rana po twojej mokrej trawie. Miłej niedzieli

Dziękuję Jolu
Dopiero w tym roku ogród zaczął mi się podobać. Roślinki rosną nawet nieźle. Gdyby jeszcze te szkodniki dały im spokój byłoby fajnie. Muszę walczyć z nimi chemią, a mam spore opory bo w ogrodzie psina roslinożerna.
Wasze miłe słowa dopingują mnie do dalszych zmian. Żałuje tylko że Andrzej mało tu zagląda i hamuje moje zapędy.
Dzisiaj pogoda równie wietrzna ale bez deszczu. Spacerek do lasu zaliczony i pół wiaderka kurek się uzbierało.
pozdrawiam niedzielnie.
JoannA 13:53, 15 cze 2014

Skula napisał(a)

kozaki to i u mnie na działce już rosną

Dobrze że nie wiem gdzie mieszkasz bo już bym je pozbierała