Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

JoannA 13:56, 15 cze 2014

paniprzyroda napisał(a)
Piękny ogród, zdrowe i bujne rośliny, stipa czarująca. Po wysadzeniu swojej ( trzy tygodnie ) nie widzę, aby ruszała dalej, część nitek jest zupełnie sucha. Czy może nie pasować jej glina, dałam kompostu pod korzeń. Trochę mnie to martwi, bo w doniczkach dobrze się zapowiadała. Pozdrawiam.

Stipa u mnie też na glinie to może ten kompost jej troszkę zaszkodził. U mnie wysadzona z doniczek ruszyła, w doniczkach zaczynała podsychać.
Podlej florowitem może ruszy.
Dziękuję za pochwałę ogrodu.
Pozdrawiam
JoannA 14:00, 15 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)

Rozumiem, że łysieje na zimę? Ja mam bagatelle , podbny do admiration i zachwycił mnie Twój. Poggoglałam sobie i widzę, ża ma piękne listki, z obwódką. Na pewno znajdzie miejsce w moim ogrodzie, lubię berberysy pod kontrolą sekatora

Na zimę oczywiście gubi liście.
Móje bagatelle, Golden Ring Nana i Admiration prawie nie widziały sekatora a zachowują piękny pokrój. Wiosną tylko małe cięcie kosmetyczne i jest OK.
JoannA 14:01, 15 cze 2014

Donia72 napisał(a)
Witaj Joasiu Pięknie jest u Ciebie. Stipa cudna, czy ona jest ekspansywna?

Doniu, stipa nie jest ekspansywna.
pozdrowienia niedzielne
JoannA 14:03, 15 cze 2014

Kasya napisał(a)

a czy taka kepe stipy z doniczki mozna podzielic na pol ?

Kasiu,
ja nie dzieliłam. Jak sadziłam w ubiegłym roku wiosną to były niezbyt duże sadzonki a mnie zależało na szybkim efekcie.
pozdrówka
AgnieszkaW 14:42, 15 cze 2014

Joasiu, twoja stipa zachwyca, berberysu Golden Ring Nana nie mam, ale jest chyba bardzo podobny do Admirationa, a tego mam dużo U mnie też stipa nie może się zebrać, dałam jej obornik i odrobinę drgnęła, ale nadal jest mikra i niektóre niteczki zasychają (werbena też dostała obornika i ruszyła mooocno). Muszę ją podlać Florowitem. Pozdrawiam
JoannA 15:12, 15 cze 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Joasiu, twoja stipa zachwyca, berberysu Golden Ring Nana nie mam, ale jest chyba bardzo podobny do Admirationa, a tego mam dużo U mnie też stipa nie może się zebrać, dałam jej obornik i odrobinę drgnęła, ale nadal jest mikra i niektóre niteczki zasychają (werbena też dostała obornika i ruszyła mooocno). Muszę ją podlać Florowitem. Pozdrawiam

Stipa się zbierze i ruszy. Moja w ubiegłym roku też po wysadzeniu nie wyglądała ciekawie i zasychały pojedyńcze niteczki. Po Florowicie albo Biohumusie (nie pamiętam już co najpierw zastosowałam) niesamowicie ruszyła.
Donia72 16:26, 15 cze 2014

Również życzę miłej niedzieli Coś dziś śpiący dzień
grazyna 18:39, 15 cze 2014

JoannA napisał(a)

Dopiero w tym roku ogród zaczął mi się podobać. Roślinki rosną nawet nieźle. Gdyby jeszcze te szkodniki dały im spokój byłoby fajnie.

Joasiu podobnie jest ze mną, by nie powiedzieć; idealnie odczuwam to samo co Ty

Masz pięęękny ogród, szkodników na zdjęciach nie widać.

U mnie bezdomne ślimaki masę roślinek mi pożarły no i te wstrętne opuchlaki jeszcze bywają

Ach, ogólnie i tak świat jest cudny Pozdrawiam serdecznie
Kasya 18:41, 15 cze 2014

JoannA napisał(a)

Stipa się zbierze i ruszy. Moja w ubiegłym roku też po wysadzeniu nie wyglądała ciekawie i zasychały pojedyńcze niteczki. Po Florowicie albo Biohumusie (nie pamiętam już co najpierw zastosowałam) niesamowicie ruszyła.

w koncu kupilam stipe

z 2 zrobilam 4...mam nadzieje ze nie padnie po tym zabiegu
JoannA 18:43, 15 cze 2014

Kasya napisał(a)

w koncu kupilam stipe

z 2 zrobilam 4...mam nadzieje ze nie padnie po tym zabiegu

A gdzie kupiłaś ładne sadzonki? Jeżdżę trochę po szkółkach i stipa raczej nieosiągalna. W jednym miejscu widziałam 1 szt.
Pokaż fotki.
Jest chłodno to stipie takie dzielenie nie powinno zaszkodzić.