Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:01, 28 lut 2019

Do góry
Narysuj tę rabatkę jako rzut z góry i podaj wymiary. Ważna wystawa słoneczna i jak i co jest na domu (okna?) więcej info bo będzie kulą w płot.
Na przemian w tym wypadku odradzam, będzie pstrokato i nieładnie.

To takie tam będzie projektowanie, jak nie wiadomo co dokoła
Za mało informacji.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:58, 27 lut 2019

Do góry
Swoje nasiona sałat będę wysiewała, ale nie mogłam się powstrzymać, żeby nie chapnąć tych zestawów.
Tu ma być ogród :) 23:45, 27 lut 2019

Do góry
Moim zdaniem to graby 'Fastigiata' lub inna odmiana kolumnowa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:44, 27 lut 2019

Do góry
Pozostaje wsadzić do donic
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:10, 27 lut 2019

Do góry
Nam akurat się w tym roku tak złożyło, że nie mam ekipy na miejscu. Ale może niedługo. Na razie Grzesio zgarnia liście z rabat. Niedokładnie, ale coś robi.
A ja w rozjazdach.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:03, 27 lut 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:02, 27 lut 2019

Do góry
Zestawy sałat (głównie lodowych i masłowych), ale bordowe także dla urozmaicenia

Przesadziłam z bloków do doniczek na razie, bo muszę wszystko wystawić (czyli meble i donice z namiotu). W szklarni montaż, więc też rozbabrane.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:00, 27 lut 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:00, 27 lut 2019

Do góry
Nieco kolorów : "majtkowy róż" i czekoladowa czerwień.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:59, 27 lut 2019

Do góry
Rozpoczęłam sezon warzywny, choć w namiocie niezły bałagan

A ten bałagan powstał z tego, że wszystko to właśnie zmieściło się w moim bagażniku

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:26, 27 lut 2019

Do góry
@Gardenarium

Nie - pisałem wcześniej że ja w PL Mój kumpel Daniel tam mieszka i mnie zaraził swoją pasją do pielęgnacji trawnika. To jego stara kosiarka - ja na dniach będę miał identyczną. Znalazłem w okolicy na portalu aukcyjnym używaną za dosyć atrakcyjną cenę więc nie ma co się zastanawiać. Z tego co mi mówi Daniel to na Wyspach to takich pasjonatów jest jednak więcej niż myślałem

Te kosiarki z Chelsea Flower Show to cena jednak kosmiczna

@Effka - Tobie chyba chodzi o taki postęp jak na zdjęciu?

Będę od wiosny coś tam działał więc będę pisał czego używałem/w jakich ilościach. Zdjęcia też Ludzie z ICL i Pitchcare po badaniu gleby ( niestety słabo dostępne te ich nawozy w naszym kraju) też coś mi też tam doradzili w sprawie nawożenia więc zobaczymy jak to wyjdzie...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:01, 27 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nom, a ja nie Czekam na nadejście pomocy

ja mam duzo mniej mebelkow i lekkie wiec daje rade sama
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:51, 27 lut 2019

Do góry
Michaw napisał(a)
@Gardenarium tak - dokładnie o taką chodzi. Te zdjęcia to nówki a to staruszka

Wiem, bo sama robiłąm te zdjęcia na Chelsea Flower Show, a Witek się przymierzał że kiedyś taką kupimy. A swoją gdzie kupiłeś, w Polsce? Czy mieszkasz na Wyspach?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:47, 27 lut 2019

Do góry
magdaw napisał(a)
Danusiu,

A ja w tym roku eksperymentowałam bo z braki sił nie zakopałam donic z tulipanami i były w nieogrzewanym garażu. Już wychodzą wszystkie na około 3 cm. Ale tam ciemno okna nie ma mogę wynosić do ogrodu - u nas mi. - 3.

MW

Ja tych starych z zeszłego roku nie zakopałam, przeżyły na wierzchu na wygwizdowie. Czy zakwitną, zobaczymy
Sadzone jesienią, zakopałam w gruncie.

Wynoś na dzień gdy na plusie, a na noc chowaj. Takie wydelikacone bez światła, na pewno przymarzną.
Świerk serbski - Picea omorika 19:45, 27 lut 2019

Do góry
Szkółkarze jeszcze nie kopią.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:44, 27 lut 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Witam p.Danusiu a co z opryskami olejowymi na iglaki , chodzi mi o conicę i przędziorka? Czy nie jest za późno?
Mam jeszcze jedno pytanie, chcę w tym roku skomponować trawy w dużych prostokątnych donicach, jakie można posadzić i co do ich towarzystwa. Będę bardzo wdzięczna o rady.Pozdrawiam.

Nie jest za późno, temperatura jest dobra.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:33, 26 lut 2019

Do góry
Pies załatwia potrzeby to i rozwiązanie zagadki jest.

Mocz psi, a kał to już w ogóle- wypala trawę. Ogród nie może być ubikacją dla psa. A potem tam leżą na trawie ludzie? czy chodzą boso?
Psa się wyprowadza a nie daje mu się trawnika do sikania.
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 20:30, 26 lut 2019

Do góry
Wszystko zależy od tego, jak te akacje wiszą nad płotem, jak zacieniają ogród. Za mało informacji a też i zdjęcie by się przydało.
Bawarka 18:46, 26 lut 2019

Do góry
Lew mi się spodobał. Gdzie te targi? Byłam dopiero co w Berlinie
Kupiłam jednorożca
Czy zakładać trawnik od nowa - co rok nowy trawnik 18:42, 26 lut 2019

Do góry
esen1a napisał(a)
Cześć, potrzebuję Waszej pomocy związanej z posianiem trawnika.

Ogródek 30m2 od południowo-wschodniej strony, podłoże to piasek i na nim z 20 cm ziemi (teraz to wymieszana ziemia 3 kat z ziemią ogrodową). Ogródek to miejsce do grillowania i do zabawy kilkuletniego dziecka. Jestem po jednej nieudanej próbie czyli na początku dwa lata temu była ziemia chyba 3 kategorii na to wysypałem z 12 worków ziemi ogrodowej i posiałem trawę - Wembley. Trawa wyrosła z pewnymi brakami, a w zeszłym roku z większymi brakami. Stosowałem kilka razy nawóz, odkwasiłem wczesną wiosną ale to nic nie dało.

Teraz chciałbym to zrobić lepiej początkowy mój zamysł był taki żeby na głębokości szpadla podebrać piasek i położyć z 10 cm warstwy gliny ze żwirem na to obecną ziemię + nową ziemię pod uprawę trawników. Wydaje mi się, że taki zabieg będzie trwały na lata. Teraz zastanawiam się czy nie przekopać ogródka i dać hydrożel - mniej pracy i koszt też niewysoki ale nietrwały, max 5 lat? Co do trawy to zastanawiam się nad posianiem jedną z tych:

1. California Sun
2. Barenbrug Water Saver
chyba że coś innego polecacie, ewentualnie zrobić mieszankę. Wybór kieruję tym, że w zeszłym roku od początku maja do końca września było z 15 dni deszczowych (pojedyncze dni w maju, czerwcu, sierpniu, więcej w lipcu i we wrześniu), trawa była podlewana codziennie wieczorem, finał taki jak opisałem wyżej. Może to też kwestia nieodpowiedniego nawożenia lub jego brak (zbyt mało).

Piasek szybko zeżre wszystko co niego dodasz i dalej będzie piaskiem.
Tak robiłam na cmentarzu. Wybraliśmy na pół metra piasku, daliśmy sam !!! kompost, a po 3 latach znowu był tylko piasek. Może glina coś pomoże.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies