Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:00, 27 lut 2019

Do góry
Nieco kolorów : "majtkowy róż" i czekoladowa czerwień.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:59, 27 lut 2019

Do góry
Rozpoczęłam sezon warzywny, choć w namiocie niezły bałagan

A ten bałagan powstał z tego, że wszystko to właśnie zmieściło się w moim bagażniku

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:26, 27 lut 2019

Do góry
@Gardenarium

Nie - pisałem wcześniej że ja w PL Mój kumpel Daniel tam mieszka i mnie zaraził swoją pasją do pielęgnacji trawnika. To jego stara kosiarka - ja na dniach będę miał identyczną. Znalazłem w okolicy na portalu aukcyjnym używaną za dosyć atrakcyjną cenę więc nie ma co się zastanawiać. Z tego co mi mówi Daniel to na Wyspach to takich pasjonatów jest jednak więcej niż myślałem

Te kosiarki z Chelsea Flower Show to cena jednak kosmiczna

@Effka - Tobie chyba chodzi o taki postęp jak na zdjęciu?

Będę od wiosny coś tam działał więc będę pisał czego używałem/w jakich ilościach. Zdjęcia też Ludzie z ICL i Pitchcare po badaniu gleby ( niestety słabo dostępne te ich nawozy w naszym kraju) też coś mi też tam doradzili w sprawie nawożenia więc zobaczymy jak to wyjdzie...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:01, 27 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nom, a ja nie Czekam na nadejście pomocy

ja mam duzo mniej mebelkow i lekkie wiec daje rade sama
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:51, 27 lut 2019

Do góry
Michaw napisał(a)
@Gardenarium tak - dokładnie o taką chodzi. Te zdjęcia to nówki a to staruszka

Wiem, bo sama robiłąm te zdjęcia na Chelsea Flower Show, a Witek się przymierzał że kiedyś taką kupimy. A swoją gdzie kupiłeś, w Polsce? Czy mieszkasz na Wyspach?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:47, 27 lut 2019

Do góry
magdaw napisał(a)
Danusiu,

A ja w tym roku eksperymentowałam bo z braki sił nie zakopałam donic z tulipanami i były w nieogrzewanym garażu. Już wychodzą wszystkie na około 3 cm. Ale tam ciemno okna nie ma mogę wynosić do ogrodu - u nas mi. - 3.

MW

Ja tych starych z zeszłego roku nie zakopałam, przeżyły na wierzchu na wygwizdowie. Czy zakwitną, zobaczymy
Sadzone jesienią, zakopałam w gruncie.

Wynoś na dzień gdy na plusie, a na noc chowaj. Takie wydelikacone bez światła, na pewno przymarzną.
Świerk serbski - Picea omorika 19:45, 27 lut 2019

Do góry
Szkółkarze jeszcze nie kopią.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:44, 27 lut 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Witam p.Danusiu a co z opryskami olejowymi na iglaki , chodzi mi o conicę i przędziorka? Czy nie jest za późno?
Mam jeszcze jedno pytanie, chcę w tym roku skomponować trawy w dużych prostokątnych donicach, jakie można posadzić i co do ich towarzystwa. Będę bardzo wdzięczna o rady.Pozdrawiam.

Nie jest za późno, temperatura jest dobra.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:33, 26 lut 2019

Do góry
Pies załatwia potrzeby to i rozwiązanie zagadki jest.

Mocz psi, a kał to już w ogóle- wypala trawę. Ogród nie może być ubikacją dla psa. A potem tam leżą na trawie ludzie? czy chodzą boso?
Psa się wyprowadza a nie daje mu się trawnika do sikania.
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 20:30, 26 lut 2019

Do góry
Wszystko zależy od tego, jak te akacje wiszą nad płotem, jak zacieniają ogród. Za mało informacji a też i zdjęcie by się przydało.
Bawarka 18:46, 26 lut 2019

Do góry
Lew mi się spodobał. Gdzie te targi? Byłam dopiero co w Berlinie
Kupiłam jednorożca
Czy zakładać trawnik od nowa - co rok nowy trawnik 18:42, 26 lut 2019

Do góry
esen1a napisał(a)
Cześć, potrzebuję Waszej pomocy związanej z posianiem trawnika.

Ogródek 30m2 od południowo-wschodniej strony, podłoże to piasek i na nim z 20 cm ziemi (teraz to wymieszana ziemia 3 kat z ziemią ogrodową). Ogródek to miejsce do grillowania i do zabawy kilkuletniego dziecka. Jestem po jednej nieudanej próbie czyli na początku dwa lata temu była ziemia chyba 3 kategorii na to wysypałem z 12 worków ziemi ogrodowej i posiałem trawę - Wembley. Trawa wyrosła z pewnymi brakami, a w zeszłym roku z większymi brakami. Stosowałem kilka razy nawóz, odkwasiłem wczesną wiosną ale to nic nie dało.

Teraz chciałbym to zrobić lepiej początkowy mój zamysł był taki żeby na głębokości szpadla podebrać piasek i położyć z 10 cm warstwy gliny ze żwirem na to obecną ziemię + nową ziemię pod uprawę trawników. Wydaje mi się, że taki zabieg będzie trwały na lata. Teraz zastanawiam się czy nie przekopać ogródka i dać hydrożel - mniej pracy i koszt też niewysoki ale nietrwały, max 5 lat? Co do trawy to zastanawiam się nad posianiem jedną z tych:

1. California Sun
2. Barenbrug Water Saver
chyba że coś innego polecacie, ewentualnie zrobić mieszankę. Wybór kieruję tym, że w zeszłym roku od początku maja do końca września było z 15 dni deszczowych (pojedyncze dni w maju, czerwcu, sierpniu, więcej w lipcu i we wrześniu), trawa była podlewana codziennie wieczorem, finał taki jak opisałem wyżej. Może to też kwestia nieodpowiedniego nawożenia lub jego brak (zbyt mało).

Piasek szybko zeżre wszystko co niego dodasz i dalej będzie piaskiem.
Tak robiłam na cmentarzu. Wybraliśmy na pół metra piasku, daliśmy sam !!! kompost, a po 3 latach znowu był tylko piasek. Może glina coś pomoże.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:35, 26 lut 2019

Do góry
Nom, a ja nie Czekam na nadejście pomocy
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:34, 26 lut 2019

Do góry
Cyprysik zdecydowanie odradzam. Nie nadaje się do donic. Będzie przysychał.
Tuja bardziej, ale czy Hoseri??, wygląda jak na nóżce. Najbardziej to doradziłabym
jałowca jakiegoś ciekawego szczepionego na pniu.
Wtedy i donicy nie musisz ocieplać. Przeżyje.

Takie polecam Popatrz w galerię zdjęciową https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/445-jesienne-dekoracje-w-donicach-z-uzyciem-iglakow-na-pniu

Trawy niepożądane w trawniku 18:24, 26 lut 2019

Do góry
Prezes napisał(a)
Witam!
U mnie chwastnica opanowała ponad połowę trawnika, usuwanie mechaniczne nie wchodzi w grę
bo trawnik ma ponad 600m2, więc postanowiłem założyć nowy trawnik. Chcę użyć glebogryzarki
separacyjnej, ale boję się że po przekopaniu, chwastnica wyjdzie znowu z gleby.
Czy jedyną opcją przed użyciem glebogryzarki jest roundap? Dużo czytałem o tym środku
i trochę boję się go stosować, ze względu na jego szkodliwość. Co o tym myślicie? Może jakieś inne propozycje?

Wydaje się, że jedynym sposobem jest odczekanie aż wszystko wyjdzie, oprysk (niekoniecznie środkiem na R. ale w zasadzie każdy jest szkodliwy, a i tak zapewne nasiona chwastnicy będą w glebie, więc po oprysku trzeba znowu odczekać aż wzejdzie i już nie wzruszać gleby, bo znowu jakieś nasiona wyjdą na wierzch. Sytuacja nie do wyjścia. Tylko trawnik z rolki. Przykryje nasiona.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:13, 26 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak, są naturalne - ja stosowałam pułapki feromonowe, ale mi się nic nie złapało.
Obserwuję, zaglądam w krzewy. Mam w pogotowiu Apacz i Spintor.

W "Mojej Anglii" w 2017 miałam na dwóch krzewach, ale opryskaliśmy i się uspokoiło. W 2018 nie było ataku.

Ekologiczne środki:

Lepinox® Plus

Ćma nie ma naturalnych wrogów.

W ubiegłym roku,latem, walczyłam z nią bez użycia chemii..może kogoś zdziwi. Zaatakowane miałam 2 krzaki,z których przez okres ok.2 tygodni zebrałam dziesiątki gąsienic. Nie zdawałam sobie nawet sprawy z faktu,że to ta ćma. Dałam radę i teraz już obserwacja codzienna.Krzaki dorodne,zielone...odpukać
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:36, 26 lut 2019

Do góry
gdzie_idziesz napisał(a)
Dzięki. Poszukam tych pułapek lepowych i je rozwieszę. Dość już szkód w moim ogrodzie na ten rok.
Apacza też kupię, niech czeka i oby się nie doczekał.
Przy opryskiwaniu dyszę należy kierować do wewnątrz krzewu, czy wystarczy opryskać od wierzchu?

Do środka trzeba pryskać i wszędzie. Ogniska "zarazy" znajdują się w środku.

Pułapki wyłapują samców, wtedy wiesz, że coś się dzieje. Przeglądanie codzienne krzewów wymagane.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:20, 26 lut 2019

Do góry
@Gardenarium tak - dokładnie o taką chodzi. Te zdjęcia to nówki a to staruszka

Ten Maniak namawia mnie na kosiarkę od alett movers ale obawiam się że po jej kupnie główny zarząd kazał by mi spać już na tym trawniku niezależnie od pory roku.

Na zachętę jeszcze fotka z początku sierpnia ( z tą 80 to chodzi o urodziny dziadka - impreza odbyła się własnie w tym ogrodzie). Tamto poprzednie które wrzuciłem jest z drugiej strony domu.

Jak kiedyś nie miał jeszcze tej kosiarki z walcem to mocował do zwykłej spalinówki ... SZCZOTKĘ z tyłu- działało - pasy powstawały.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies