Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Agania 12:42, 26 lut 2019

Tak zrobię muszę pilnować...mam już Lepinox to najważniejsze
Gardenarium 15:36, 26 lut 2019

gdzie_idziesz napisał(a)
Dzięki. Poszukam tych pułapek lepowych i je rozwieszę. Dość już szkód w moim ogrodzie na ten rok.
Apacza też kupię, niech czeka i oby się nie doczekał.
Przy opryskiwaniu dyszę należy kierować do wewnątrz krzewu, czy wystarczy opryskać od wierzchu?

Do środka trzeba pryskać i wszędzie. Ogniska "zarazy" znajdują się w środku.

Pułapki wyłapują samców, wtedy wiesz, że coś się dzieje. Przeglądanie codzienne krzewów wymagane.

Instagram Ogrodowiska
frezja 16:13, 26 lut 2019

Gardenarium napisał(a)

Tak, są naturalne - ja stosowałam pułapki feromonowe, ale mi się nic nie złapało.
Obserwuję, zaglądam w krzewy. Mam w pogotowiu Apacz i Spintor.

W "Mojej Anglii" w 2017 miałam na dwóch krzewach, ale opryskaliśmy i się uspokoiło. W 2018 nie było ataku.

Ekologiczne środki:

Lepinox® Plus

Ćma nie ma naturalnych wrogów.

W ubiegłym roku,latem, walczyłam z nią bez użycia chemii..może kogoś zdziwi. Zaatakowane miałam 2 krzaki,z których przez okres ok.2 tygodni zebrałam dziesiątki gąsienic. Nie zdawałam sobie nawet sprawy z faktu,że to ta ćma. Dałam radę i teraz już obserwacja codzienna.Krzaki dorodne,zielone...odpukać
Basilikum 16:19, 26 lut 2019

Melduje, ze umylam mebelki przed domem jeszcze mi tarasowe zostaly
Gardenarium 18:35, 26 lut 2019

Nom, a ja nie Czekam na nadejście pomocy

Instagram Ogrodowiska
magdaw 15:51, 27 lut 2019

Danusiu,

A ja w tym roku eksperymentowałam bo z braki sił nie zakopałam donic z tulipanami i były w nieogrzewanym garażu. Już wychodzą wszystkie na około 3 cm. Ale tam ciemno okna nie ma mogę wynosić do ogrodu - u nas mi. - 3.

MW
BKosimkArt 19:30, 27 lut 2019

Powoli powoli wszyscy zaczynają sprzątać i budzić się ze snu zimowego
Pozdrawiam Danusiu
Gardenarium 19:47, 27 lut 2019

magdaw napisał(a)
Danusiu,

A ja w tym roku eksperymentowałam bo z braki sił nie zakopałam donic z tulipanami i były w nieogrzewanym garażu. Już wychodzą wszystkie na około 3 cm. Ale tam ciemno okna nie ma mogę wynosić do ogrodu - u nas mi. - 3.

MW

Ja tych starych z zeszłego roku nie zakopałam, przeżyły na wierzchu na wygwizdowie. Czy zakwitną, zobaczymy
Sadzone jesienią, zakopałam w gruncie.

Wynoś na dzień gdy na plusie, a na noc chowaj. Takie wydelikacone bez światła, na pewno przymarzną.

Instagram Ogrodowiska
Basilikum 20:01, 27 lut 2019

Gardenarium napisał(a)
Nom, a ja nie Czekam na nadejście pomocy

ja mam duzo mniej mebelkow i lekkie wiec daje rade sama
Gardenarium 23:10, 27 lut 2019

Nam akurat się w tym roku tak złożyło, że nie mam ekipy na miejscu. Ale może niedługo. Na razie Grzesio zgarnia liście z rabat. Niedokładnie, ale coś robi.
A ja w rozjazdach.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies