Ewa! Wycieczka była fajna, piękne miejsce. W przyszłym roku będziesz miała więcej do oglądania, bo tam wciąż trwają prace. Będzie więc jeszcze piękniej.
Elu ten rok to chyba wyjątkowy w opady. U mnie też wszystko bujnie rośnie raz tylko w sezonie podlewałam.
Trawy co ci dałam to Hamlen nie Moudry i u mnie też jeszcze nie kwitną.
Ja lubię ukorzeniać i rozmnażać rośliny i nie zniechęcam się .
To moje Hamlen przesadzane wiosną zarosły mi ponad metrowym zielskiem bo nie miałam kiedy wypielić ale jak już wypieliłam to byłam bardzo zdziwiona że one w tym zielsku dały radę.
Zobacz jak Gaura od ciebie się rozrosła Mam nadzieję że się rozsieje
Hortensje po deszczach leżą na rabacie i zakrywają mi inne rośliny .
Cięłam je bardzo nisko.
Wiola pisała u siebie że przycinała wysoko i nie pokładają się.
Nie wiem jak to się stało że jedna mi tak szybko zróżowiała a mam ich 6 w rządku i do tej pory zawsze tak samo się przebarwiały.
Trochę dziwnie to wygląda
Gred Star i Kjusju super mają kwiat i stoją sztywno po niskim wiosennym cięciu.
No popatrz Wiola ty przycięłaś wysoko a ja bardzo nisko i u mnie Hortensje leżą zakrywając prawie całą rabatę.
Ps. Jak wysoko przycinałaś ?
Zaraz u siebie pokaże swoje.
Ciężko w tym roku o ładne zdjęcia. Albo ogród zdemoluje pies, albo susza, albo w nieodpowiednim czasie przeprowadzone zabiegi. A jak już wszystko ogarnięte to brak słońca. A ja lubię zdjęcia w promieniach słońca.
ZbigniewG - świetna jest Fantasia, Hayes Starburst również ciekawa.
Monika83- ile Ty masz ogrodówek?
Myślałam, że zrobię lepsze zdjęcia Wanille Fraise, leje deszcz, wrzucam te, które mam z 19 i 21 sierpnia:
Wystawa wschodnia, na wzniesieniu.
Od strony południa. Tam jest glina trzymająca wilgoć. Wyjątkowo suchy rok powoduje szybkie brązowienie.
Wystawa północna.
Proszę o poradę jak postępować z trawnikiem, który został założony w czerwcu br. i niestety z racji bardzo dużego słońca, braku deszczu oraz sporej gromady ptaków jest w stanie jak na zdjęciach.
Pytanie :
- czy da się ożywić trawę ?
- czy da się zagęścić trawę ?
Są miejsca gdzie teren był zacieniony i trawa jest bujna ale większość jest czerwona i wypalona i jest jest mało.
Szkoda to zakładać na nowo bo jak wiecie to kosztuje.
Troszkę podziałałam ogrodowo
Kosodrzewina dostała do towarzystwa młodziutką jukę Bright Edge.
I turzycę Rosaly, też zabraną z ogrodu.
A przy wsadzaniu roślin znalazłam rdzewiaki, teraz przydałoby się wykopać stare drzwi
Lustro będzie jednak tutaj, tylko nie w dziurze, tam coś posadzę
A w miejsce po kosodrzewinie posadziłam proso Rotstrahlbusch.