Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

antracyt 08:12, 28 mar 2022

To mnie trochę zmartwiłaś tym eukaliptusem. Jak na jednoroczną przyjemność ogrodową to trochę drogo wychodzi.
Zazdroszczę bardzo weekendowej gimnastyki w ogrodzie. Mi się jakoś nie udało, a plany były całkiem spore. Przedłużenie rabaty ma fajny kształt, chociaż trochę mi burzy dotychczasowe wyobrażenie rozmieszczenia rabat w Twoim ogrodzie
Piękne zdjęcia wiosenne wstawiłaś. Żółty ciemiernik to jest to, co sobie przyszłej wiosny sprawię
Mgduska 08:43, 28 mar 2022

Kasiek napisał(a)

Cuuuudowny jest

To jest c. hybrydowy Lily, fajne ma to żyłkowanie
Mgduska 08:49, 28 mar 2022

Kordina napisał(a)

Nie wszystkie, część idzie do foliaka męża, z częścią się dzielę z przyjaciółmi. Dzisiaj udało mi się popikować pomidor karłowaty, pomimo nazwy największe sadzonki jak na razie. Wiosna tak cieszy wszystkie grzebiuszki ziemne, powodzenia w tworzeniu nowego
Ciemierniki cudowne!!

Macie taki podział, jak mieli moi dziadkowie - inspekty były dziadka Potem szklarnia z pomidorami. Pamiętam ten zapach rozgrzanej, wilgotnej pomidorowej dżungli. Chyba dlatego wciąż próbuję uprawiać pomidory, chociaż nie mam specjalnych sukcesów

Ciemierniki bardzo cieszą, po pierwsze uzbierało mi się ich troszkę, a każdy inny, po drugie - mają te kwiaty dłuugo, więc wypełniają czas między krokusami a tulipanami. Najszybciej będą kwitły tulipany Exotic Emperor, widać już pąki, ale jeszcze z tydzień trzeba poczekać.
Mgduska 08:58, 28 mar 2022

antracyt napisał(a)
To mnie trochę zmartwiłaś tym eukaliptusem. Jak na jednoroczną przyjemność ogrodową to trochę drogo wychodzi.
Zazdroszczę bardzo weekendowej gimnastyki w ogrodzie. Mi się jakoś nie udało, a plany były całkiem spore. Przedłużenie rabaty ma fajny kształt, chociaż trochę mi burzy dotychczasowe wyobrażenie rozmieszczenia rabat w Twoim ogrodzie
Piękne zdjęcia wiosenne wstawiłaś. Żółty ciemiernik to jest to, co sobie przyszłej wiosny sprawię

Trzeba szukać w miarę taniego, w zeszłym roku kupiłam całkiem sporego za 48 zł, co było przyzwoitą ceną. A i tak szkoda mi go było ciąć do bukietów, raptem parę gałązek skubnęłam. A trzeba się było nie cackać

Okrągła rabata otacza słoneczną polankę na górce, po drodze do szklarni. Pośrodku stoi palenisko. Zlikwidowaliśmy ognisko ziemne, w razie czego będziemy się upierać, że grilujemy

Gdybyś szukała adresu, skąd przyjechało moje żółteczko, służę informacją
Mgduska 19:29, 28 mar 2022

Z pamiętnika ogrodnika: popikowałam papryki i pomidorki oraz groszki, cynie i inny drobiazg. Ziemi starczyło na styk, doniczki po raz pierwszy miałam przygotowane porządnie - przy okazji pucowania szklarni, doniczki wypłukałam w roztworze mydła potasowego. A co

No i cóż - wiosna na całego - dziś rano pojawiły się ślady bytności naszej kaczki, która od 10 lat gniazduje w skrzyni na balkonie. Zaczyna od bałaganu, wykopując dołek w ziemi. Dodatkowo musiałam więc zabrać zadołowane bukszpaniki i wybrać część ziemi. I tak kaczka po mnie poprawi, ale trochę tej rozsypanej ziemi będzie mniej.

Zdjęcie ma związek wyłącznie z wiosną, z kaczką i pikowaniem żadnego

Alija 19:53, 28 mar 2022

Mgduska napisał(a)

Wszystkie ciemierniki piękne, ale takiego jeszcze nie widziałam, cudny.
Martka 21:29, 28 mar 2022

Ten ciemiernik piękny. Mgusko, czy Ty w sobotę odkryłaś, gdzie jest przycisk "turbo" czy jak? Nie pisz tylko proszę, że obiad w dodatku z 2 dań, bo sfrustrujesz mnie doszczętnie Z takim bólem mięśni to cudownie się odpoczywa Rabata będzie zawijasem, ale widzę, że jest jeszcze miejsce na jej ewentualne wydłużenie oraz poszerzenie
Mgduska 22:30, 28 mar 2022

Martka napisał(a)
Ten ciemiernik piękny. Mgusko, czy Ty w sobotę odkryłaś, gdzie jest przycisk "turbo" czy jak? Nie pisz tylko proszę, że obiad w dodatku z 2 dań, bo sfrustrujesz mnie doszczętnie Z takim bólem mięśni to cudownie się odpoczywa Rabata będzie zawijasem, ale widzę, że jest jeszcze miejsce na jej ewentualne wydłużenie oraz poszerzenie

Martka Jak mi się nie chce robić, to już wiem, że musze przeczekać Bo jak już się wezmę - to robię wszystko i rzeczywiście nie mogę przestać Na obiad faktycznie było jedno danie

Rabata może ew. wyjść do przodu, ale niedużo, bo podoba mi się rozmiar polanki. Ewentualnie, gdyby się okazało, że to, co nasadziłam, jednak się nie mieści, mogę odgryźć 20 cm trawnika. W głąb nie pójdę, bo tam są już dość blisko żarnowce i sosny, a muszę mieć dostęp do rabaty od tyłu. Rabata jest poprzerywana przejściami, którymi komunikujemy się z kompostownikiem i szklarnią, ale jest jeszcze jeden kawałek łuku konieczny do zamknięcia pomysłu. Ale tam w tym roku będą stały dalie w dużych donicach, ustawione za żarnowcami, które też tam mają stałą miejscówkę. Mam do nich sentyment, rosną gdzie chcą, ale są zimozielone i przepięknie kwitną. A, no i jabłoń! Jabłoń też ma trafić na okrągłą rabatę, muszę tylko wycelować dobrze z miejscówką, żeby nie zasłaniać chałupki. I kupić drzewko I przesadzić borówkę
Kasiek 22:38, 28 mar 2022

Mgduska napisał(a)

To jest c. hybrydowy Lily, fajne ma to żyłkowanie

Bylam juz kilka razy na pokazach, ale takiej odmiany jeszcze nie widzialam, no cudny jest
Mgduska 08:55, 29 mar 2022

Kasiek, on jest w ofercie Zymona, tzn wtedy, kiedy Z. w ogóle ma dostępne ciemierniki, w każdym razie akurat tą odmianę można bez trudu zdobyć