Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :)

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :)

BKosimkArt 10:25, 28 mar 2022

daredevil napisał(a)
Dzieki

Fajny dzień. Wprawdzie młoda spada z konia I złamała rękę, we środę, and sytuacja opanowana. I lepiej mi bo koncowka tygodnia byla szalona. Mam nadzieje ze jej sie zrosnue, równo, I nie bedzie problemow...

Ogarnęłam dziś front, okazuje się że wycinanie staryvh liści z 30+ ciemiernikow zajmuje ponad godzine dosadzilam na francie 15 cebul martagonów ktore kupilam na jesieni I ktore ladnie zaczęły risnąć w szklarni. I trzy kosodrzewiny Pumilo bo te ktore kupowalam jako pumilo chyba nimi nie są.

M przestawial pojemnik na wodę dwa razy 1000 litrow bedzie za nowym tunelem.

Oj przykro to czytać, że córka spadła z konia.. zawsze się martwię jak moja koniara jeździ, zdrówka dla niej!
Ten ciemiernik jest piękny, jakiś inny niż ja mam, nawet białe potrafią się tak różnić...
Zacne zakupy Karola :*
daredevil 10:59, 28 mar 2022

Basia czekam aż mi się rozsieje, dostałam mini sieweczki od Ani z Rzeszowa kiedyś, i ten mi tak zkwitł mam nadizeję mimo gliny ciemierniki też mi się tu będą siać

Pozdrawiam serdecznie
BKosimkArt 12:46, 28 mar 2022

To trzymam kciuki żeby się wysiały, u mnie ciemierniki sieją się aż nad to... zaczęłam ścinać kwiaty przed otwarciem owocostanów
daredevil 12:48, 28 mar 2022

Zawsze mam kogoś do obdarowania, wsadzam taką kępkę w doniczkę i sobie stoi do czasu jak ktoś mnie odwiedzi
Wczoraj cięłam stare liście i przypadkowo ścięłam też całą gałązkę z kwiatkami, ale mi było przykro

pozdrawiam
daredevil 14:40, 28 mar 2022

hankaandrus_44 19:26, 28 mar 2022

Brawisimo!
daredevil 19:34, 28 mar 2022

mirkaka 16:28, 29 mar 2022

daredevil napisał(a)
Mamy zbiornik na wodę pod ziemią, zbiera wodę ze wszystkich rynien, bardzo jestem z tego zadowolona. Z tym że powinnam była kupić największe możliwe szambo w tym celu, a nie najmniejsze. Dwa mauzery po 1000l każdy są teraz za nowym tunelem, niedługo rozłożymy i podłączymy nawadnianie kropelkowe, powinno samo działać (grawitacyjnie) bo jesteśmy na stoku.

Basia u mnie jest glina, wiele nasion sianych prosto w grunt gnije lub wysycha, w zależności od pogody Cokolwiek z rozsady ma większe szanse przetrwania... niedługo wysieję fasolkę, ogórki, melony, arbuzy, cukinie i dynie.

Ma padać od środy, chciałabym, bo sucho straszliwie. Sylwia trzymam kciuki żeby obyło sie bez burz i porywistego wiatru...

Mam zakopany zbiornik na deszczówkę 3000m3 i żałuję że nie wzięłam przynajmniej 10000m3.
Teraz przy tych suszach zaczynamy wszyscy inaczej myśleć, poza tym woda z wodociągu droga
Ja też czekam na deszcz, ma padać ponoć jutro, ale oby tak porządnie popadało, bo u nas ostatnio to tylko trochę kropel spada z nieba
Jesteś ogrodniczką pełną gębą
daredevil 18:19, 29 mar 2022

Pokropiło u nas trochę, trzebs więcej. Byłoby ekstra gdyby popadało tak konkretnie.

Też mam dużo za mały ten zbiornik, napełnia się po dwóch dniach deszczu. Opróżnia dość długo, cały ogród można kolka razy podlać, no ale teraz jest pusty..

Podlałam igloo, ładnie my rosnie sałata, kapusta pekińska I pak choi. Jeszcze tydzien czy dwa i będzie mozna jesc. Kupiłam 4 nadstawki paletowe, dwie ustawione w tunelu, napełnione darnią odwrocona do gory nogami, liscmi I ziemią z worka. Jeszcze po taczce kompostu wrzucę I za miesiąc sadzimy pomidory

Mloda miala 3cie zdjecie rtg I kolejne dwie konsultacje, nikt nie mowi juz o operacji tylko zostawiamy zeby sie zroslo jak jest. Ufffff
Mgduska 19:17, 29 mar 2022

My też mamy zbiornik podziemny, wszystkim to polecam. Ale woda już się kończy, czekamy na deszcz.
Piękne masz ciemierniki, ta biała siewka szczególnie mi się podoba. Dzisiaj widziałam u ogrodnika odmianę Ice N' Roses Red, jest zjawiskowy, wysokie kwiatostany i piękny pomimo właściwie już przekwitania - kwiaty przebarwiają się na ciemny kolor, cudo.