Nicol kolejna porcyjka świeżutkich fotek z dzisiejszego dnia zanim zrobi się szaro ,buro i ponuro
klony czarują przebarwieniami -w słoneczku wyglądają obłędnie -kofam je wszystkie
nie wiem o którą roślinkę pytasz jeszcze kwitną niektóre róże ,zawilce końcżą...jakieś pojedyńcze drawkwie też mają kwiatki ...fiołki też ....
pokuszę się o te nocne fotki .....kiedyś wstawiałam kilka ,ale chyba na poprzednim wątku hmm -teraz szybko ciemno i wieczory chłodne ,to już mało się korzysta z tego oświetlenia
Aga klony uwielbiam wszystkie szkoda ,że już niektóre mi się obsypują buu -wiało dziś strasznie i dissectum garnet stracił listeczki -szkoda ,bo on się zjawiskowo przebarwia -na 3 fotce widać ,jaki już obszarpany
kosodrzewina bezodmianowa -tylko co roku przycinana -obrywam przyrosty i taka jest fajna gęściutka
a kciuki trzymaj od stycznia -jeszcze 2 m-ce wypowiedzenia
Rozplenice Hammeln od dawna już są złotawe. Tym większym odmianom dopiero teraz zaczynają żółknąć liście.
Długa prosta powoli łysieje. Całe szczęście, że w różnym tempie.
Nie wsadziłam tej jesieni ani jednej cebulki. Za rok może pomyślę, czy chcę coś zmienić w tej kwestii. Wiosną przyjrzę się, czy gdzieś nie brakuje kolorowych akcentów. Cypelek przeżył sporo rewolucji. Może na nim będą jakieś braki?
Monia oby było lepiej mam nadzieję
posadziłam dziś na tej rabacie 200 cebulek -czerwone pełne tulipany ,fioletowe ,pomarańczowo białe narcyze ,szafirki ,hiacynty -mam nadzieję ,że wiosną ta rabata mnie i Was tu zachwyci
a na tej żółtej skarpie posadziłam około 50 żółtych pełnych i pustych narcyzów
Tarcia 12 latek ,to już ma troszkę -moja 6,5 roku -w kwietniu skończy 7 lat ,a pyszczek już siwy i zęby spiłowane mocno ....
teraz zmieniła piłkę na klocek drewna
ogród dziękuje za uznanie .....lubię go pomimo ogromu prac
Dorotko Dziękuję Kochana
astry już niestety przekwitły ,zaczynam od jutra wycinkę
jak narazie uporządkowałam warzywnik ....mam zamówiony obornik przekompostowany -tylko nie wiem ,czy mam go dawać na wierzch skrzyń ,czy jednak trochę przekopać z ziemią ....
Buziaki
Tarcia jeszcze 2 m-ce w starej pracy jestem .....a na wypowiedzeniu się pracuje hmmm ....tak sobie
ale dam radę -trzeba iść do przodu ....jak będzie zle ,to będę szukać dalej
ostatnie fotki przed wycinkami -chcę sobie troszkę umniejszyć prac na wiosnę i zamierzam dużo bylin powycinać -red barony też zamierzam ściąć ,bo już zaczynają być brzydkie i chyba pościnam rozplenice na skarpie ,ale tak pod koniec listopada ...sieją mi się okrutnie ,a już ścinałam kiedyś jesienią i przeżyły
ps.
Boską masz tą nową działkę
cieszę się ,że Ci się u mnie podoba -po cichutku pozaglądałam do Ciebie i jesienią bardziej się zapoznam też masz pięknie
Cisy to hicksii -mam je 4 lata -sadzone co 50 cm
te przy klonach przycinam co roku na krótko i jak narazie są ładne -pomimo ,że nie jest to odmiana na niskie żywopłotki
Elu
przepraszam ,że dopiero teraz odpisuję .....ale ten czas wolny jakoś mi za szybko umyka
u nas też już drzewa w większości bez liści ....pocykałam mnóstwo fotek ,bo od jutra zaczynam wycinki na rabatach -przede wszystkim będę wycinać brzydkie byliny -mam tego tak dużo ,że wolę sobie troszkę umniejszyć pracy na wiosnę
Basiu moją też jeszcze można ,ale przez 6 lat tego nie zrobiłam ,to teraz już się boję -wiem ,że to prosty zabieg .....ale i tak się boję -na szczęście ten jej stan trwa krótko -tym razem nawet obyło się bez kropelek -jak jestem z nią często na ogrodzie ,to szybko zapomina o matkowaniu