Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 09:06, 11 mar 2022

lilarose napisał(a)

może i na hulankach się skończy, kto wie?
mamy oczywiście warsztaciki wspólne w naszym domu działkowca, będziemy sobie razem siali- część osób jest zupełnie zielona i boi się, że im nie wyjdzie. A poza tym zawsze jakaś okazja do integracji jest. Nawet starzy wyjadacze dają znać, że przyjdą- powinno być fajnie.

Naprawdę zazdroszczę Ci tej Braci działkowej. U mnie nic a nic po sąsiedzku. Nie sądzę, żeby ktoś w okolicy, poza moją osobista siostrą, zrozumiał o czym mówię. Wysiewy? Jednoroczne? Pikowanie, paletki, ziemia, brudne ręce? Żarty
Mgduska 09:10, 11 mar 2022

Martka napisał(a)

Styliści by na takie fryzy nie wpadli a ja już oczyma wyobraźni widzę Madzię biegającą w wałeczkach ze znaków zapytania po ogrodzie
Ja wysiewam wszystko dopiero za tydzień. Hurtowo. Nie patrzę na kalendarze, księżyce, po prostu narwiście sieję.

Tak będzie, tak będzie

Dobry plan to połowa sukcesu Dobro wysiane w połowie marca powinno się udać. Zerknij tylko, czy z niektórymi nie lepiej poczekać do kwietnia
Mgduska 09:17, 11 mar 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Skąd wy bierzecie tyle nasłonecznionych parapetów?
Do swojej dyspozycji mam tylko jeden o długości 1.5 m. Na wykorzystanie drugiego nie mam szans, bo przy nim stoi mężowe biurko, którego parapet jest nieodłączną częścią. Reszta parapetów ma niekorzystne oświetlenie słoneczne.
Zawsze pod górkę.

Ja nie mam W domu też mam ok. 1,5 m ciepłego, słonecznego parapetu w tzw. salonie. Obok, u córki parapet jest mocno zajęty, czasem awaryjnie coś udaje mi się wcisnąć. Mam jeszcze 2 veluxy, ale siłą rzeczy wąskie, a pod nimi nie ma grzejników, tam przenoszę np. groszki, które wolą po wykiełkowaniu chłodniejsze miejsce. Mam też bardzo zimny strych, gdzie z własnej woli kiełkują tylko dalie.
Dlatego sieję ilości homeopatyczne plus rotacja. Bardzo duże znaczenie ma pogoda - przy słonecznej część roślin da radę pod zimnym veluxem, ale w zeszłym roku zmarnowałam w ten sposób pomidorki, musiałam kupić sadzonki. Też ciężko
Mgduska 09:24, 11 mar 2022

Magara napisał(a)

Zdecydowanie się pod to pytanie podpinam
Magda, maczki siać do grunt - ale kiedy???

Zerknęłam do źródła mądrości, czyli na stronę producenta - piszą, że można siać w okresie od lutego do kwietnia, a nasiona kiełkują przy +20 stopniach. Poczekałabym na cieplejszą pogodę, po ustaniu tych okropnych przymrozków. Teraz nawet nie mają jak się zagłębić w zmrożoną ziemię. Możemy się umówić, że zrobimy dosiewkę na początku kwietnia, dobrze?
Mgduska 09:33, 11 mar 2022

lilarose napisał(a)

Magda, to prawdziwa trendsetterka- nie tylko rabaty ale i fryzurę ogrodową nam tu lansuje. No i moje włosy bardzo podatne na taki fryz

Nie spodziewałam się, że jeszcze zrobię karierę we fryzjerstwie, a tu proszę.
Kordina 18:11, 11 mar 2022

Mgduska napisał(a)

Myślisz, że mamy się czuć zaproszone

ale bezobjawowo i wirtualnie
Kordina 22:38, 11 mar 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Skąd wy bierzecie tyle nasłonecznionych parapetów?
Do swojej dyspozycji mam tylko jeden o długości 1.5 m. Na wykorzystanie drugiego nie mam szans, bo przy nim stoi mężowe biurko, którego parapet jest nieodłączną częścią. Reszta parapetów ma niekorzystne oświetlenie słoneczne.
Zawsze pod górkę.

Wczoraj pół dnia spędziłam na realizacji swojego pomysłu okiennego. Wcześniej gdzieś pisałam, że zakupiłam miniszklarenki 50-cm akurat dwie mieszczą się na parapecie. Wymyśliłam takie półki na boki okien. Tak się nawyginałam przy tym, że dzisiaj czułam się połamana jak zdobywca Mount Everestu a nie parapetu.
Napia 22:46, 11 mar 2022

Nooo.... to jest pomysł u mnie też tradycyjnie miejsca na parapetach za mało
lilarose 22:47, 11 mar 2022

Kordina napisał(a)

Wczoraj pół dnia spędziłam na realizacji swojego pomysłu okiennego. Wcześniej gdzieś pisałam, że zakupiłam miniszklarenki 50-cm akurat dwie mieszczą się na parapecie. Wymyśliłam takie półki na boki okien. Tak się nawyginałam przy tym, że dzisiaj czułam się połamana jak zdobywca Mount Everestu a nie parapetu.

to jest genialne- ja mam bardzo wysokie okna w moim kamienicznym mieszkaniu
Córka wiecznie narzeka, że ją słońce razi
Jutro wezmę męża w obroty
lilarose 23:08, 11 mar 2022

u mnie w poprzednich latach takie konstrukcje