Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

Rumianka 16:23, 11 mar 2022

Martka napisał(a)
Na super ostrą ta łopata wygląda, napisz jak się sprawdza przy twardych korzeniach.

Mam też taki szpadel z metalowym trzonkiem. Jest dość ciężki, ale do wszelkich prac jest idealny, szczególnie do tych bardziej skomplikowanych. No i wytrzymały bardzo.
Dorota321 18:16, 11 mar 2022

Co Ty robisz z tymi przyciętymi krzewami. Ja u rodziców (mieszkają obok) wczesną wiosną palę to co zgromadzę od jesieni. Później warzywa pięknie rosną na popiole z ogrodowych resztek.
Napia 22:54, 11 mar 2022

Czytam u Ciebie, że wykopywanie bukszpanów to spore przedsięwzięcie. Chyba namówię eMa do pomocy W garażu przygotowane już na miejsce bukszpanów berberysy i kiścień, może ich żadne ćmy nie zjedzą
Milka 06:08, 12 mar 2022

Martka napisał(a)
Irenko, zdjęcia krokusów już cytowane - przyłączam się do zachwytów. Grabki nabędę i ja. Na super ostrą ta łopata wygląda, napisz jak się sprawdza przy twardych korzeniach. Pięknie u Ciebie i tyle już się dzieje

Marta, szkoda tylko że nadal zimno, nawet słonko jest, ale temperatury na minusie w nocy, w dzień ledwo do 5+ i tak wszystko zatrzymało się.
Bukszpany kopie się ciężko, kiedyś je z takiej farmy kupiliśmy i one w glinie, a ta lepi sie i mocno trzyma. Na razie jeden wykopałam, a 2 podważyłam. Muszę je usunąć, bo na ich miejsce chcę dać cisy i trawy, tez muszę wykopać, bo za gęsto, jedna obok drugiej.

na żywo lepiej to wygląda
Milka 06:14, 12 mar 2022

Agania napisał(a)

Milusia, malusia kicia, pamiętam dokładnie kiedy do Ciebie trafiła, i jechaliście do weta.
My raczej uziemiliśmy się w domu u nas teraz dwa 6 miesięczne kotki i dwa stare.
Młodziaki już po sterylizacji, preparat na kleszcze jest przygotowany. W piękny wiosenny dzień
przed nimi pierwsze werandowanie, a ja coś pewnie wtedy podłubię
Krokusy podziwiam i twoje prace ogrodowe

Aganiu, 13 lutego minął rok, jak jest u nas, można rzec, że na Walentynki trafiła.
Ojej, 4 kotki, no to masz ciekawie, ale ze zwierzakami jednak obowiązek, jak jest wyjazd. U nas na pierwszy wyjazd, córcia się zaopiekuje i syn, a potem jak mnie nie będzie, mąż musi ogarniać i psiaki i kotka i ogród, a pracuje.
Czyli kotki będą wychodzić na zewnątrz. Moja tylko w domu, zginęłaby by szybko, taki ruch u nas i świata nie zna. A jak ją nauczę spacerować na smyczy po ogrodzie, to trzeba potem regularnie to robić. Wala się w sypialnianym łóżku, to nie bardzo chcę aby coś z dworu przywlekła.
Z pracami postęp jest, ale nadal mnóstwo do zrobienia, a jak już ciepło będzie, to dojdą remontowe prace i czas się skurczy.
Milka 06:16, 12 mar 2022

Rumianka napisał(a)

Mam też taki szpadel z metalowym trzonkiem. Jest dość ciężki, ale do wszelkich prac jest idealny, szczególnie do tych bardziej skomplikowanych. No i wytrzymały bardzo.

Zgadza się Rumianko, dość ciężki, ale to odlew, nie spawanie i ze stali, więc na bak mocny.
Jednak buksy ciężko kopać, może jak cieplej będzie, to łatwiej pójdzie, ale tam tyle cebulowych już wzeszło, że zniszczę sporo.
Milka 06:34, 12 mar 2022

Dorota321 napisał(a)
Co Ty robisz z tymi przyciętymi krzewami. Ja u rodziców (mieszkają obok) wczesną wiosną palę to co zgromadzę od jesieni. Później warzywa pięknie rosną na popiole z ogrodowych resztek.

Dorotko, spaliliśmy tylko miskanty. Wszystko inne tniemy i do bio worków i wywożą, każde wywożenie to u mnie 2 pojemniki 240l i 10 worków 120l, jeszcze tak do końca marca pewnie, potem będzie mniej. W marcu 3 razy wywożą, a od kwietnia już co tydzień, ulga, bo u nas tego ogrom.
Ziemi z popiołem mam mnóstwo, muszę to przesiać i sypnąć na rabaty.

tu juz mam wyczyszczone, ale czeka mnie wykopywanie buksów i cięcie róż, przesadzę tam parę bylin i dam też dalie
pora sprawdzić, jak przezimowały

tu żywopłot z cisa przycięty
teraz donice będę obsadzać

rosną tam siewki ciemierników
Milka 06:36, 12 mar 2022

Napia napisał(a)
Czytam u Ciebie, że wykopywanie bukszpanów to spore przedsięwzięcie. Chyba namówię eMa do pomocy W garażu przygotowane już na miejsce bukszpanów berberysy i kiścień, może ich żadne ćmy nie zjedzą

Agnieszko, bardzo ciężkie zadanie, nie wiem czy się uda. najwyżej jak nie dam rady, chemią opryskam, aby zamarły, bo zaczynają odrastać, a ćma wróci i tak je zje.
Tych roslin nie ruszają, więc sadź.

do przeniesienia przebiśniegi, kępka ukryta w runiance
Milka 06:43, 12 mar 2022

pięknie przezimowały trybule leśne, do przesadzenia na słoneczne miejsca, bo sieją się gdzieś w cieniu

tu czysto, ale do cięcia te wielkie jaśminowce, znowu będzie bajzel
no i trawa do posiania, wszystko zryte

tamaryszek do cięcia, ale to juz mąż konkretnym sprzętem zrobi

jak widać łopata wędruje ze mną po ogrodzie
Milka 06:45, 12 mar 2022

bidulek, za porządnie grabiłam

wszędzie ubytki trawy, bo hakone tak się rozrastają, że pod nimi nic nie rośnie, rozjechały się kanty i linie, no cóż...

sporo kwiecia będzie