Bociusiu, stipa rośnie jak szalona
Warzywka to rzodkiewka, sałaty, jakiś mix i rzymska, buraczki, cukinia, cebulka, wsadziłam na próbę parę szalotek.
Rozsad na lokalnym ryneczku bardzo dużo. I takie wielgachne pomidory dzisiaj oferowali tylko to troszkę za wcześnie. Pora i selery zaryzykowałam i wsadziłam.
U nas też leje nieźle i popsuło cały misterny plan
pozdrawiam Bociusiu
Zgadzam sie z Marzenka. Praire Fire jest wrazliwcem mrozowym, moze nie przetrwac naszej normalnej zimy.
Buchanani jesli nie bedzie miala za mokro OK. Aczkolwiek w dalszym ciagu jednak uwazam, ze najladniejsza jest stipa Pony Tails i ona by robila tu dobra robote Sorki, ale nic na to nie poradze, a nie bede sciemniac
Nie mam nazwy, ale bylo zaznaczone, ze to trawa z Australii to byl ogrod pokazowy z ich roślinnościa, bylabys zachwycona, bo hebe byly z trawami, giganty, kula na kuli i kwitnace
Stipa modelowa
Ja tez dzisiaj sadziłam jeszcze ostatnie 4 róże. M stwierdził,że to już choroba
Od tamtej jesieni posadziłam ponad 100 róż
Czy owoce tej porzeczki ślicznej,są jadalne?
Miro, jastrzębiec to bezproblemowa roślina, ale ozdobna tylko z liści, bo kwiaty ma malutkie, żółte i nic szczególnego. Jeżeli ich się nie obcina, to rozsiewa się bardzo i wyrasta w najmniej spodziewanych miejscach. Nie ma rozłogów, rośnie w każdej glebie i na każdym stanowisku, przynajmniej u mnie. Jeżeli chcesz siewki młode, to nie ma problemu, teraz można ukopać i wysłać, daj znać
jabłonka dzisiejsza
fajnie, że kule podobają Ci się, nie mam pojęcia, gdzie je można dostać we Wrocku, bo ja z centralnej Polski jestem a moje to łut szczęścia na ryneczku
nasionka stipy będę zbierać jak się uda
Uratowany ze starych zasobów, błękitne i białe wyginęły
Dziękuję, ta okrągła różanka łączy się bezpośrednio z drugą, z posadzonymi w ubiegły czwartek białymi różami. Zaczynają wegetację
Ale i w tej okrągłej chyba coś jeszcze by sie przydało wsadzić, bo jak przekwitnie czosnek to będą gołe place, najbardziej chyba pasowałby mi tam biały kolor, ale jaka bylina? I aby kwitła raczej latem i z początkiem jesieni? Może białe jeżówki, mam niezbyt wysokie, nie będą się rozrastały zbytnio...zawilce raczej do cienia, może jarzmianka... hm.
Małgosia stipa urosła w domu, teraz przyhamowała. Dałam jej florowit. A jak siewki jeżówek?
Aniu monteverde, wobec tego bardzo się cieszę, że to jarzmianka. Za jakiś tydzień przepikuję ją do doniczek, bo mała robótka będzie w jej okolicy i zdepczą mi.
Rarytasy to masz Ty, u mnie jakaś przypadkowa zbieraninka Podarowany stopowiec, siedzi tam trzeci rok i tylko liście produkuje. Magdalenko, stipa jak się uda i będą nasiona, to będę zbierać, nie ma problemu.
A tymczasem takie wiosenne kwiatuszki, skąd się wziął jasnoróżowy to nie wiem, bo zawsze był ciemnoróżowy
Stipa sie rozsiewa i jest sama cały czas Może w chłodniejsze okresy padnie, ale jak na razie sama o siebie dba... próbowałam przezimować w domu i padła. Kępa posadzona do szklarni, gdzie zawsze cieplej przetrwałą pięknie. Chociaz te w gruncie tej zimy tez przeżyły wszystkie . Ale zimy nie było ..
Krzywa trzmielina Szkoda mi ja prostowac do kulki.. będzie owal
Trawa to stipa, której nie przycięłam.. a rozsiała sie sama w zeszłym roku ...
Ciemierniki już wszytkie w gruncie.. dużo tulipanów powoli się podnosi... lepiej zniosły przeprowadzkę te rozwinięte.. mi się podoba.. jesienią szukam donic plastykowych które wejdą do donic gierczusiowych.. i sadzę ponownie ten układ. Plastyki zadołuję w jakimś kącie i jak zrobi sie ładny wstawię do donic ozdobnych, jak przekwitną znów pójdą do kąta
Stipa trudna jest do amatorskiego wysiewu, na bylinówce same się wysiały, niteczki to są bardzo cieniusieńkie, sama nie wiem jak ja je dojrzałam, ale dwie są..........zamówiłam dwa Carexy secta Tenuculmis, dzisiaj powinna przyjść paczka, one nie wyglądają jak stipy, ale są sterczące