Aganiu.
Cieszy mnie najmniejszy kwitnący kwiauszek, ale magnolką w tym roku jestem zachwycona. Dzisiaj wygladala jak panna mloda, cala w bieli.
Buziaki
Nie pisała-może ja źle u Ciebie doczytałam-myslałam, ze chodzi o graby. O podgoleniu to ja sama myślę, żeby im te nogi zrównać-bo jeden ma kapkę wyżej niż dwa pozostałe.
Dzięki wielkie Magnolia.
Ziemia u mnie w ogrodzie jest raczej ciężka z dużą zawartością gliny. Na skarpie wcześniej rosły krzaczory takie jakie najczęściej spotyka się przy torowiskach. Mąż je trochę wykarczował i wsadził te sosny jak były jeszcze malutkie. Więc na skarpie zrobiło się dużo próchnicy z liści i igieł. To był w zasadzie nieużytek doprowadzony do użytku dopiero wczoraj. Ziemia trzyma wilgoć więc możę moje przyszłe krzewinki wytrzymają.
Gosia nareszcie obudziłaś się z zimowego snu Twoja Magnolia ma coraz więcej kwatów. O ile pamiętam to jej trzeci rok? Misiu też załapał się na zdjęcie. Kijaska jakiegoś dorwał hehe. U nas wczoraj prawie cały dzień padało a chwaściory jak to z nimi bywa wszędzie rosną. Tulipany widzę szykują się do startu. Moje też, nie mogę się doczekać.
Magnolia zjawiskowa...wiśnia też się zaróżowił, środa była piēkny, a u nas znowu się rozlało, zapowiadali ten deszcz, ale prognozy na weekend nie są za bardzo optymistyczne, tulipany ogromne....z Krasawicy będziesz zadowolona jest piękna
Pozdrawiam Joasiu
ważne jaką masz ziemię, czy przytrzyma wodę dla rhododendronów. Nie sadź ich pod samymi pniami i rób takie 'ząbki czyli placki poziome na których posadzisz krzewy, żeby woda nie spływała , tylko zostawała przy korzeniach.
Poza tym z resztą nasadzeń to zależy od ziemi sporo. Mysle że hosty sobie dadza radę- wybierz ze 2-3 odmiany, np duuże- Może Big Mama, Big Daddy i średniaki. No i jakiś niski zadarniacz- wypełniacz pomiędzy- bodziszki kantabryjskie, albo barwinek ( na bardzo suchym nie), niską irgę taka do 25 cm, albo nawet bluszcz tylko będziesz musiała wycinać go z karp krzewów.
O jak dużo!!
Powąchaj w słońcu, jak gwiaździsta pachnie bzy też, czekamy na pokaz.
Też idę w różne narcyzy, terminy kwitnienia muszą mieć różne, miniaturki sliczne, jakiś wypad do szkółek musze zrobić.
A nowa magnolia tez pięknisia, fajnie komponujesz