Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Kasya 20:47, 19 kwi 2016

Iwk4 napisał(a)

Mirelko, ja też uwielbiam, ale już zauważyłam,ze są tulipany, które ładnie przyrastają w cebuli i mnożą się, a inne dzielą się na małe cebulki i potem nie mają kwiatów, albo niewiele ...
Wzeszłym roku posadziłam na kwadratowej rabacie
tulipan salmon van eijk
rok temu - kępka na lewo - można policzyć 5 tulipanów:

W tym roku mam w tym miejscu chyba 12 kwitnących tulipanów. To te jasne przy murku. I jak ich nie kochać?
Cebul na tej rabacie nie wykopywałam, ale teraz wykopię i rozsadzę je.

Te ciemniejsze: Van eijk kwitną w tej samej ilości, co rok temu.

I Van eijk zmieniają z czasem kolor:
rok temu pod koniec kwietnia były mocno intensywne.

to ktore to sa van ejk ?
Iwk4 20:49, 19 kwi 2016

jazzy napisał(a)
Iwonka, nadrobiłam u Ciebie trochę, czytam, że będzie kolejna skrzynia Fajnie
Ogród już masz piękny, nie martw się, na wszystko przyjdzie czas. Mnie mój ogród już trochę nauczył cierpliwości Sama się dziwię
Czasem sobie myślę, że nie warto mieć wszystkiego od razu, bo a nuż potem wpadnie do głowy jakaś ciekawa koncepcja
Pozdrówka!

Martuś, masz rację. Nie warto się spieszyć.

Wczoraj napełnialiśmy skrzynki warzywne ziemią. Potem M roztaczał swoją koncepcję zakątka z moją rabatą bylinową, a ja patrzyłam na niego ze zdziwieniem ... mówię, ze całą zimę planowałam, że pokazywałam mu plany, rysunki i pytam się, czy niczego nie pamięta ? Wziął miarę, ja pręty i zaczęliśmy wytyczać, gdzie pójdą krawężniki. Na ten moment mam 6 sztuk, potrzebuję jeszcze 11. A potem będą jeszcze wkoło rabaty warzywnej, ale tam zalega jeszcze kupa ziemi, która starczy na trawnik między rabatą bylinową i warzywnikiem ...

Wczoraj z e-M o miejscówkę się poprztykałam, forsycja miała ustąpić miejsca magnolii, a Zbyszek nie chciał jej wysadzić ... w końcu stanęło na tym, ze forsycja pójdzie na miejsce kiepsko rosnącego jaśminowca, a na miejsce forsycji (będę miała cudny widok z jadalni) pójdzie magnolia Tylko potrzebuję rady, aby była wczesna, ładnie kwitła i same naj by miała, bo to ostatnie miejscówka wolna.
Mam drzewko Spektrum i Old Port, ale jeszcze nie kwitną, dlatego bym chciała jeszcze wcześniejszą odmianę.

Irenka Milka poradziła, by w jeden dołek posadzić dwie gwiaździste naraz. Różową i białą ...
Iwk4 20:52, 19 kwi 2016

Kasya napisał(a)

to które to są van eijk ?

tulipan salmon van eijk

tulipan van eijk
Kasya 20:54, 19 kwi 2016

hmm...to juz rozumiem
kupilam w B salmon van ejk a mam van ejk
Anda 20:57, 19 kwi 2016

Te lososiowe van eijk bardzo ladne
Napracowalas sie przy skrzyniach, ale na pewno bedziesz miala super plony
Ladnie masz w ogrodzie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Iwk4 21:02, 19 kwi 2016

blyxa napisał(a)
Piękne tulipany! Nie mogę się doczekać kiedy moje wreszcie wystartują.

Koniecznie pokaż zdjęcia z obróbki warzywniaka Przymierzam się do zrobienia takich skrzyń (jak to u mnie jeśli powstaną to już po sezonie ) i wszelkie zdjęcia poglądowe witam z dziką radością

Mam nadzieję, że to nie jest straszny problem, ze go nie ma Przyzwyczaiłam się występować na forach pod nickami i tak mi jakoś lepiej
Prawdę mówiąc prawdziwego, realnego imienia używam mega rzadko

Blyxa, będę robiła dokumentację warzywnika, potem pokażę razem etapy pracy Moje skrzynki robiłam na dwie deski wysokie. 120 cm x 240 cm. W środku wyłożone folią Potem ziemia, obornik, ziemia, a do drugiej skrzynki ziemia, kompost, ziemia
Będzie jeszcze trzecia, ale za jakiś czas. Może w majowy weekend
Nie ma problemu z imieniem. Każdy ma prawo do anonimowości, w takim stopniu, jak mu jest z tym wygodnie
Iwk4 21:05, 19 kwi 2016

Kasya napisał(a)
hmm...to juz rozumiem
kupilam w B salmon van ejk a mam van ejk

Czemu tak myślisz?
Pokazywałaś Kasiu u siebie?
Ja wolę te łososiowe. Są delikatniejsze.
Kasya 21:11, 19 kwi 2016

bo ja tez wole łososiowe i takie kupilam a sa czerwone
Iwk4 21:15, 19 kwi 2016

Shemsi napisał(a)
Czytam, że sąsiadka od narwanego psa stanęła na wysokości zadania, dobre chociaż to.

U mnie też warzywnik nadal na tapecie. Jakiej wysokości będą Twoje skrzynie? Naszły mnie wątpliwości, czy wszystko dobrze zaplanowałam.

Weroniko, stolarz był, teraz tylko trzeba poczekać ... Sąsiadki pies siedzi teraz na łańcuchu i ze złości gryzie wszysytko, co drewniane. Zniszczył jej też drzwi i w środku ocieplenie drzwi garażowych...

O skrzynkach pisałam wyżej ...
Dziewczyny robią wyższe, jeśli mają glinę, lepszy wtedy jest drenaż ...
ale u mnie na piaskach wysokie skrzynie zbyt szybko się by wysuszały, dlatego zrobiłam niższe. Chciałabym tam nawadnianie kropelkowe, ale może w maju się uda założyć ... Ogórkom byłoby lepiej ...
_Martini_ 21:18, 19 kwi 2016

Iwonko, przywędrowalam do Ciebie od Kasji zobaczyć ptasie łapki. Cieszę się, że one takie ładne, bo właśnie czekam na swoje zamówione. Powiedz proszę, czy one dobrze będą wyglądać we wrzosach i czy w ogóle to dla nich dobre towarzystwo? Tak mam w planach, ale mogę oczywiscie wcisnąć je w inne miejsce.