Elu przeszukiwałam dziś twój wątek w poszukiwaniu info o "trwawistej", na wiosnę pisałaś mi jakie masz trawy. Będę w końcu ruszać ten temat, ale taki mam misz masz w głowie, że nie wiem czy się uda
Gaura mnie prześladuje Jeszcze z miesiąc temu nie wiedziałam, że takie cudo istnieje a teraz ze wszystkich stron mnie atakuje. Muszę kupić aby rozjaśnić bez czarny Black lace, fajnie będzie w nogach wyglądać.
Działasz z wrzosami, ja tez muszę kilka dosadzić bo dziury mam po zeszłej zimie... Nie ma odpoczynku
Porzadkuje wrzosowa. Panoszył się perz teraz wszystkie wrzosy wsadzam w oczyszczonej ziemi. Floksy usunęłam bardzo się rozrosły posadzę nowe. Ciężko mi to idzie bo perzu od groma. Pielilam, ale powierzchownie a perz się rozrastal.
Wysialam pełne kosmosu i bardzo ładne nie za wysokie dużo Paczków. W tym roku mam tylko tyle cynii. Zajęłam się daliami i zapomnialam wysiać więcej cynii
Cieszę się Elu,że Ci się u mnie podoba ciężko u mnie z cierpliwością oczekiwaniem na coś . Mój eM powtarza że jestem w gorącej wodzie kąpana
Dlatego czasem tak narzekam ale próbuje sobie tłumaczyć że przecież kiedyś drzewa urosną a krzewy i bylinki nabiorą masy a wtedy może będę zadowolona z ogrodu
Red barona polecam wprawdzie rozłazi się jak diabli ale gdy patrzę na niego szczególnie rano gdy słońce na niego świeci to wszystko mu wybaczam
Tak w ogółem to uwielbiam trawy a poznałam je dopiero tu na O
Troszkę dziś się nasadziłam i poprzesadzałam urobiona jestem jak wół po orce jestem w trakcie przeróbki kolejnej rabaty brakuje mi jeszcze Dęba który będzie grał tu główne skrzypce czekam cierpliwie aż eM znajdzie czas żeby go przywieźć jak żyć z tymi chłopami
Zrobiłam kilka fotek oczka. Widziałam jak żaby walczą z rybami. Zeskoczyła z doniczki i dawaj do ryb. Juz wraca z powrotem na doniczkę po walce, ale jaki spaślaka, po prawej inna, trzecia fota sztuczna
Ta woda zielonkawą mnie denerwuje jest czysta tylko ma taki kolor.
Dalie z siewu mają dużo Paczków kwiatowych to pojedyncze kwiaty
Kasiu w tym roku dokupilam jeszcze 3 szt Siuksow. Kupowane były równe wzrostem teraz każdy ma inny wzrost od 80 cm do ponad metra jeszcze nie wypuściły kiści. Wiec wniosek wszystko zależy gdzie posadzone w jakiej ziemi a moje mają dobrą ziemię kompost.
Od lewej siux, następnie Memory i znowu siuxy
Ty
Wody nie focilam. Coś w tym roku woda niby czysta, ale ma kolor zielony może to tak się zastanawiam od pokarmu jakieś zielone drazety eM kupił i jeszcze ten płyn lazurowy. Jednak najlepszy klar miałam od szyszek olchowych i słomy jęczmiennej. Też jest za dużo ryb i żrą i srają w tą wodę. Rośliny są ale ile mogą przerobić tego azotu jak nadmiar.
Glonów nie ma upały się nie kończą i to wszystko naraz nie sprzyja roślinom wodnym już żółkną.
Zapytaj się znajomego jak się środek nazywa.
Masz juz bardzo ładnie. Ogrodu nie tworzy się w jeden czy nawet 2 lata spokojnie bez pośpiechu trzeba wszystko przenyslec.
Tawuły niskie to doskonała roślina/krzaczek na obwódki przed trawy. Wiosna nim trawy urosna nasadz tulipanów za tawulami które wiosna są najładniejsze.
W Lidlu zawsze są van ejki na kilogramy dosyć tanio wychodzi nie ma potrzeby ich wyciągać z ziemi rozrastają się. Jest mnóstwo kwiatów wiosennych które mogą wprowadzić kolor, później niezapominajki. Żurawki też ładne cała gama kolorów jest dostępna.
Poduchy z floksów szydlastych różne kolory. Ja tam mam łyso wiosna za nim trawy wyrosną w żwirowisku ale królują samosiejki orliki. Co roku je wyrzucam i znowu wiosna kwitną. Z trawami to 1 miesiąc najgorzej po ten piękna ozdoba aż do zimy nawet i w zimie powiązane są dekoracyjne.
Red baron masz piękna. Ja też miałam ale wyrzuciłam może posadziłam w złym miejscu i inne trawy wrosły w nią i późno ruszała i nieraz zielone były wyższe od czerwonych. Ale bardzo mi się podoba. Jak gdzieś dorwe ładne sadzonki to kupię
Pięknie słonecznie urodzaj u ciebie bardzo duży. Myslalam, że to cebula, a to papierówki takie ładne? Borowki dużo w tym roku widziałam krzaki u ciebie dużo już zebralas a słodkie. Też posadzę. Sąsiedzi na osiedlu posadzili prawie 30 krzaków. Jak zda to egzamin to administracja posądzić wiecej.
Terenu dużo.
Byłam u was piękną pogodę miałam upałów nie było ale ciepło. Woda jak kryształ czysta. Już któryś rok wybieram się do ogrodu Hortu... i zawsze czasu brak.
Nigdy mi się rozchodniki i hosty nie podobaly. Hosty posadziłam w tym roku i rosną pieknie. Rozchodniki posadziłam 3 szt też z tych bordowych ledwo zipie. Patrzę na twoje piękne. Może te moje rosną (na skalniaku) nie tam gdzie powinny wiosna przesadze.
Są doliny które od razu jak posadzę rosną piękni inne wymyślają i trzeba przesadzić.
Masz ładne jeżówki zawilce też u mnie wyginęły zawilce. Horty nigdy nie zawodzą.
Jeżówki mam do pasa wysokie muszę rozsadzić bo gęste.
Wyżej podane preparaty likwidują kurdybanka tylko te dwa ważne są te numery. Chwastoxow i Mniszków jest kilka rodzajów ale tylko o tych numerach niszczą kurdybanek.
Przesledzilam różne fora internetowe i dotarłam do tych preparatów.
Ja wczoraj trochę opryskalam miałam dzisiaj ale zachmurzyło sie.
Usuwanie ręczne głupiego robota. Moja trawa tak gęsta, że do ziemi nie można się dogrzebać. Kurdybankowi nie wolno dać zakwitnąć. Wysiewa się i tyle.
Basiu winorośl nazywa się "Kristaly" bardzo smaczna słodka już można jeść.
U mnie bez okrycia zimuje, a tez potrafi być Syberia.
Dzisiaj zjadłam kiść. W zeszłym roku miała więcej owoców,ale grzyb ja dorwał co jest mimo wszystko nie uchronne przy takiej pogodzie.
Ja raczkuje z uprawa drugi rok mam winogrona.
W tym roku od wczesnej wiosny opryskalam przed wypuszczeniem pąków magnezem i później przed kwitnieniem kupiłam dobry nawóz jeszcze wapna dodałam w styczniu
Od stukac aż się boje pisać są zdrowe.
Aniu poszukaj w necie są nasiona gaury białej i (rożowej/czerwonej jest niższa) możesz wysiac wiosna. Ja bym ci wyslala nasionka, ale nie wiem nawet jak wygladaja i czy moje wzejdą.
W każdym razie zeszłej jesieni zerwałam wiechcie i wytrzasalam w tym samym miejscu co jest i zapomniałam że wysialam i po wschodzily ale ja potraktowałam siewki jako chwasty teraz muszę uważać wiosna.
Wiele roślin sobie tak załatwiłam. Więc teraz już czekam aż chwasty większe i dopiero pielę.
Ja kupiłam kilka lat temu perowska jeden badyl cielam 10 cm od ziemi przez 2 lata i się rozrosla. W tym roku zima nie za bardzo i w lutym wypuściła paczki chciałam zobaczyć jak nie przytnę tak nisko więc pół metra od ziemi przyciełam wyrosła. Chyba lepiej ciąć przy ziemi bo wyrosła i się przewraca.
Odpiszę i zajrzę na wasze wątki jak się wyrobie o ile znowu się dzisiaj nie zachętami.
Właśnie Wiola mi napisała o cueciu, ty też, to dzisiaj będzie sekator w ruchu. Jak te pędy podowiązać do góry, masz jakiś patent?
Ona jest bardzo wysoko szczepiona, zmierzę dzisiaj ale na oko z 2.2 m
Ewa żarty sobie ze mnie robisz. Przecież masz pięknie po co ci więcej tych metrów i roślin o oczku nie wspominając.
Ja bym chętnie ci połowę oddała jakby można było ogrody samolotem lub furmanka przewozic.
Już u siebie pisałam to jest wszystko dobrze jak się jest pięknym i młodym można robić za parę lat nie wiem co to będzie.
Już swoje rabaty tak robię aby do nich nie wracac przynajmniej na 3-4 lata. Przecież nie można być więźniem swojego ogrodu.
Byliśmy nad morzem 2 tygodnie to nie możemy się teraz pozbierać.
Trawa wyrosła, że eM na raty kosi co drugi dzień bo na raz nie da rady za wysoka.
Na szczęście nie trzeba pielic. Jutro zmieniam wrzosowisko 2dni roboty.
Pozdrawiam
Elu, dziękuję Ci bardzo za pochwały Jestem już z mojego ogrodu bardzo zadowolona ale ciągle mam ochotę robić nowe rabaty Na starych niewiele zmieniam, czasami coś dasadzać albo wymieniam jak uschnie.
Powiększać arealu raczej nie będę, bo nie mam jak. Chyba, że na działce siostry
Na szczęście obok mieszkają rodzice i brat, więc podczas naszej nieobecności zajmują się ogrodem.
A propos trawy, dzisiaj będę kosić bo po deszczach znów jest wysoka.
Aniu moja gaura u mnie jest akurat 2 sezon. Dostałam 3 malenkie doniczki posadziłam je razem też flance małe. Nawet nie wiedzialam, że one nie specjalnie zimują. U mnie przezimowały drugą zimę i jest taka jak widzisz.
Gaura rośnie szybko wiosna ja nawoze, podsypalam kurzego granulowanego obornika.
Na zimę odkryłam ja liśćmi brzozowymi bo takie mam i przykryłam gałązkami świerkowymi. Widzę, że też mam mlode siewki muszę wysadzic w inne miejsce.
Gaura jest bardzo efektowna roślina (jak ja dostałam nie byłam do niej przekonana). Warto ją jednak sadzić na ciemniejszym tle np tujach.
No i kupuję jeszcze jeżówki Virgin, u Wioli są genialne!!! Dzięki jeszcze raz
Moja Kiku dla Ciebie, rośnie jak szalona, chyba muszę przyciąć.
Powinnaś kiku przyciąć dosyć sporo aby zgęstniała. Ona potrafi pędy na 2 m wypuścić w ciągu roku. Nie wiem jakiej wysokości jest, ale powinnaś ze dwa pędy poprowadzić do gory. Powolutku zrobi je uważaj aby nie pękły, będzie ładniejsza.
Mam kiku 5 lat i wiem co piszę zrobiłam błąd że nie związałam pędów teraz rośnie w dół i tarza się po trawie. Co roku ja podcinalam pół metro w tym nie zrobiłam jeszcze cięcia może jutro. Moja zrobiła się ogromną.