Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

W Gąszczu u Tess 22:41, 22 kwi 2014

Do góry

Mój wianek zrobiony naprędce z przydasi.

Moja duma - na pierwszym planie tulipki Verona.

Szarpnęłam się na potwornie drogą (przepłaciłam, bo w plantico mają ceny z kosmosu), ale cudną w kolorze i rozmiarze, hortensję.

Verona z bliska.

W Gąszczu u Tess 22:34, 22 kwi 2014

Do góry
Moje dekoracje świąteczne pokażę za chwilę, teraz moja największa porażka tej wiosny.

Zdjęcie sprzed tygodnia. Dzisiaj nie wygląda lepiej.
Wprawdzie i tak jestem szczęsliwa, że cebulki nie zgniły od nadmiaru wody.
Tak to jest, jak się nie słucha dobrych rad - balia nie ma dziurki/odpływu.

No cóż, spróbowałam - i więcej nie będę.
W Gąszczu u Tess 22:30, 22 kwi 2014

Do góry
Po płaczącym choinkiem nieco się zmieniło...

Z dalszej perspektywy.

W Gąszczu u Tess 22:25, 22 kwi 2014

Do góry
Nadal kwitną ciemierniki.

Clematisy - szczęściarze, bo dla nich znalazłam już miejsce Inne nadal czekają na swoją kolej

Pieniński zakątek 22:16, 22 kwi 2014

Do góry
Cudnie...
Pytania widziałam. Odpiszę. Nie wiem kiedy
W Gąszczu u Tess 22:15, 22 kwi 2014

Do góry
Marzenko, wiciokrzew oddałam. Siostra się ucieszyła
Wiem, że wiciokrzew i mszyce to zgrany duet Miałam je kiedyś w ogrodzie i zupełnie nie dawałam rady ogarnąć tego mszycowego szaleństwa.
Na marginesie - moje stokrotki w doniczkach mają mszyce! Tzn. już nie mają, bo już dostały po oczach
Angeliki rosną w półcieniu, to fakt. Ale słońca jest naprawdę dużo - rano jest cień do 9.00, potem do 12.00 słońce, a od 14 już pełna patelnia.
Zobaczymy, co będzie. Na razie pączków jest sporo, obecnie martwi mnie jeszcze coś innego - że mają spiczasty kształt. Te w pełnym śłońcu mają kulkowate pączki.
E, co ma być, to będzie.

Mirko, Joasko - dziękuję za życzenia

Agnieszko Bar - u mnie działa jeszcze nemasys, larwanemu nie planuję teraz stosować.

Z pomyłek cebulowych zaliczyłam już jedno rozczarowanie...
Kupiłam 40 szt. Freemana. W Janinie albo Lidlu. No i połowa to bardzo wysokie, ładne, ale... czerwone
Ogródek nad jeziorem 21:58, 22 kwi 2014

Do góry
Auć, Haniu, Kubusiowo?
Piękne, ale tam to Edyta dopiero może w doła wpaść.

Edyta, Gosia z Kubusiowa w opiece nad tą działką ma pomocników.
A Tobie radze - roślinki i nasadzenia na działce letniskowej trzeba mieć przede wszystkim praktyczne (co nie znaczy brzydkie).
Ogródek nad jeziorem 21:54, 22 kwi 2014

Do góry
Witam się i ja
Edytko, jeśli to działka weekendowa (inaczej zwana letniskową), to oczywistym jest, że nie da rady utrzymać jej w takiej doskonałej kondycji, jak ogrody przydomowe.
Wiem coś o tym, bo od kilku lat też mam działkę letniskową, i nawet nieco dalej, bo ponad 120 km od domu.

Rozumiem, że chcesz mieć tam ładnie w ogrodzie, ale przecież posiadasz ją nie tylko dla kawałka ładnej trawy.
Masz kawałek swego świata w pięknym miejscu, w cudnym otoczeniu przyrody.
To jest ważne, i tym się ciesz przede wszystkim.

Ogród - fajna sprawa (wszyscy tu mamy fiksum-dyrdum ogrodowe), ale nie może Cię stresować.
Zatem weź poprawkę na to, że z racji odległości możesz mu poświęcić o wiele mniej czasu, niż inni właściciele ogrodów przydomowych.
I wówczas wszystko będzie OK

Masz zdjęcie tego trawnika z bliska? Bo mnie się zdaje, że mu trzeba herbicydu na chwasty (mniszek, starane).
Postawić trawkę nad i... 21:38, 22 kwi 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Ślicznie
A Qeeny takie ciemne u Ciebie?
Moje jakieś jaśniejsze są...

...ciemne...super są...i w słońcu rosną...żadnego cienia....
Postawić trawkę nad i... 21:36, 22 kwi 2014

Do góry
Pieniński zakątek 21:36, 22 kwi 2014

Do góry
Zasiadłam wygodnie.
Spektakl się zaczyna...

Jak ja Ci zazdroszczę, że już sezon rozpoczęłaś.
Postawić trawkę nad i... 21:35, 22 kwi 2014

Do góry
Tess napisał(a)

Moje również ale dobrze,że nie zółte
Ogród prezentuje się fantastycznie !
Ogród do kwadratu 21:33, 22 kwi 2014

Do góry
Lecę do pienińskiego!
Postawić trawkę nad i... 21:32, 22 kwi 2014

Do góry
Ślicznie
W Gąszczu u Tess 00:22, 20 kwi 2014

Do góry
Tess zdrowych spokojnych świąt Wielkanocnych i mokrego dyngusa
W Gąszczu u Tess 12:23, 18 kwi 2014

Do góry
Kochani, jesteście cudowni, że do mnie zaglądacie, choć ja tak mało ostatnio na O.
Jakieś spiętrzenie spraw zawodowych i niezawodowych mam, obrobić się nie mogę

Odpowiem wszystkim, choć nie każdemu z osobna

Dół był i minął, choć chciałabym mieć więcej czasu na ogród.

Pierwsza bitwa z opuchlakami chyba wygrana. Żurawki ruszyły bardzo ładnie, może nawet citronelki w przedogródku żyć będą.
Znalazłam przedwczoraj przy kulce cisowej dwie krewetki, ale były nieżywe! Yupi! To oznacza, że nicienie nadal działają. Miałam lać wrotycz, nawet wybrałam się na pobliskie ugory (a jakże, mamy w Warszawie i ugory) w tym celu i go dobyłam. Ale skoro nicienie jeszcze działają, to się wstrzymuję. A z wrotyczu będzie gnojówka, nie wywar

Beta, na pędraki gnojówkę w wrotyczu zastosuj.

Tulipki, co zamieszkały w niezabudkach i nie okazywały ochoty do kwitnienia, jednak pokazują pączki! Nie wszystkie, ale jednak coś kwitnąć będzie. Wprawdzie bardzo różnią się od innych egzemplarzy tej samej odmiany, które posadziłam na bardzo słonecznej rabacie, ale może jednak to też angieliki…

A Madżen ma rację – cebulki kupować trzeba z głową. Jeśli się kupuje – jak ja – cebulki tulipanów w rozmiarze 9/10, to trudno oczekiwać cudów. Nie wiem, czy w tym roku będę kupować cebulki, bo mam ich mnóstwo, ale tak małych już nie kupię. Na stronie któregoś sklepu z cebulkami widziałam hasło reklamowe: „Wielkość ma znaczenie”. I to jest fakt.
Choć moje żółtki, co się podzieliły na mnóstwo maleńkich cebulek, i kwitnąc nie będą, to były duże cebule…

Żurawki zostaną w moim ogrodzie tylko pod warunkiem, że uda mi się opanować plagę krewetek. Czyli po zastosowaniu nicieni kolejnym etapem będzie walka z dorosłymi osobnikami. Nie zawaham się i przed chemią, jeśli jest skuteczna. Na razie dorosłych nie widziałam. Wżery na liściach bergeni i rodków są zeszłoroczne.

Czy w waszych ogrodach widzieliście już dorosłe osobniki?

Z powojnikami dalej latam, tzn. z częścią, bo dla połowy (czyli sześciu) już miejsce znalazłam.

Dostałam w gratisie zimozielony wiciokrzew. Na co mi wiciokrzew? Chyba oddam siostrze. Choć może on naprawdę ładny jakiś jest.
Może ktoś go zna? Jego imię jest: Wiciokrzew japoński Purpurea zimozielony, pachnący.

Wieczorem dam nowe zdjęcia.

Pozdrawiam ciepło wszystkich Miłych Gości
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:10, 17 kwi 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Odpozdrawiam
A zawilce leśne też mam, a co

Tesiu, to wspaniale są urocze
Pozdrawiam słonecznie
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:03, 17 kwi 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Wiedzieliśmy.

wiem i ja ... buźka Tesiu
Co z tym ogródeczkiem począć 21:05, 16 kwi 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Jakie tam ptasie łapki
Evergold moim zdaniem.

Też tak na początku pomyślałam, bo ma długie listki...ale trochę za bardzo zielona...chyba...
Zbliżenie musi być
Ogród do kwadratu 20:57, 16 kwi 2014

Do góry
Wow, ale wianek!
Podziwiam zapał do rozsad.Robią wrażenie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies