Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Ogród niby nowoczesny ale... 14:28, 14 kwi 2014

Do góry
Jestem, ale szczękę zbieram, i nic wydusić nie mogę.
A miało być tak pięknie.... 14:18, 14 kwi 2014

Do góry
Tess napisał(a)

Renatko, wywal to. To silnie rosnące pnącze (nazwę oczywiście zabyłam, ale mam to nad Rozlweiskiem w jednym miejscu, Nawet ładne w naturalnych warunkach, ale strasznie ekspansywne i silnie rosnące.
Wykop głęboko, bo korzenie ma do samego piekła.

Dzięki Tess lecę wykopywać
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 14:15, 14 kwi 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Jak to "ruszało się"???

No te białawe niteczki w korzonkach jak sie przypatrzyłam to toto sie ruszało ... jak małe białe dżdżowniczki.... kurcze byłam zła nie zrobiłam foty, ale leży to w kompostowniku to może jeszcze dzisiaj wygrzebię i pstryknę fotkę w opcji makro.
A miało być tak pięknie.... 14:11, 14 kwi 2014

Do góry
Rench napisał(a)

Jakaś roślina mi nie znana ,panoszy się przy przetaczniku,nie znacie jej może koleżanki ? Czy to chwast,czy co ?

Renatko, wywal to. To silnie rosnące pnącze (nazwę oczywiście zabyłam, ale mam to nad Rozlweiskiem w jednym miejscu, Nawet ładne w naturalnych warunkach, ale strasznie ekspansywne i silnie rosnące.
Wykop głęboko, bo korzenie ma do samego piekła.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 14:00, 14 kwi 2014

Do góry
Jak to "ruszało się"???
BB 13:59, 14 kwi 2014

Do góry
Ev, wpadłam dopytać, co zaś (dla mnie) znaczy "niezabudki kcem".
Mają dołączyć do towarzystwa kopytkom, jak te bedą galopować do Cię? (bo kiedys to w końcu nastąpi)
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:43, 14 kwi 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Asiu, no przykro mi, że to napisałam, ale: po pierwsze pytałas, po drugie, to Pszczółka zdiagnozowała, ja się na tym wcale nie znam
Troche poczytałam, i wychodzi, że chemia na to nie działa, ale warto niszczyć chwasty, które się pchaja do ogrodu, tworząc sprzyjające warunki dla tego paskudztwa. Np. niejakie tobołki polne. Z którymi miałam już przyjemność się zapoznac, bo zagościły jakoś tak od dwóch lat w ogródku Babci Danusi, czyli sa tuż za płotkim

Ale Tess u mnie to sie pojawiło w doniczkach... głównie w tych zadołowanych w miejscu po warzywniaku.... nie wiem już sama co o tym myśleć może wezmę taką kulkę pod mikroskop i sprawdzę czy tam coś jest .... nie wiem... tylko gdzie ja mikroskop dorwę ...
Działka wkoło Lubczyka :) 13:41, 14 kwi 2014

Do góry
Tess napisał(a)

Piękne są! Pamiętasz ich imię może?

Ja zapisuję w kompie, co kupuję i gdzie sadzę. Poważnie
Bo pamięć moja coraz bardziej eteryczna

na zdjęciu widać tabliczkę, to zerknę na nazwę, podam jutro, bo dziś będę późno w domu! ale cieszę się, ze Ci się podobają z tego co pamiętam, to w Castoramie kupowałam, synek w sumie wybierał
jakoś trzeba sobie radzić ja zapisuje póki co nazwy na tabliczkach i wtykam koło roślinki
pozdrawiam :*
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 13:40, 14 kwi 2014

Do góry
Podoba, a jakże, ale ja kcem w kupie to miec
Żywopłotki cisowe. 13:38, 14 kwi 2014

Do góry
Haniu, widzę w wątkach tematycznych że jesteś
Fajnie, bo się martwiłam
Czas się skórczył?
Pokażesz kawałek wiosny?
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 13:37, 14 kwi 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Iza, relację czytałam na raty, bo przez łzy nic odczytac nie mogłam.
Dziewczyno, czy Ty piszesz tę ksiązkę?

A ta Ci się nie podoba?.. wystarczy zebrać w całość zapiski zielonej Izy i ogrodniczki Konstancji, dać do druku, oprawić i czekać w kolejce po autograf!
Jestem tuż za Tobą i żeby nie było że "Pani tu nie stała!"
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:35, 14 kwi 2014

Do góry
Madżen, westchnę tylko i wracam dalej powisieć na płocie...
Nasz przydomowy ogródek 13:31, 14 kwi 2014

Do góry
Panowie w oficerkach na glanc...
Haniu, mój dziadek nosił takie oficerki, odkąd pamiętam. Nawet bryczesy do nich miał.
alez elegancko wyglądał!

Zbyszku, to już trzy lata? Bożesz, jak ten czas leci...
Buziaki zostawiam
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 13:27, 14 kwi 2014

Do góry
Iza, relację czytałam na raty, bo przez łzy nic odczytac nie mogłam.
Dziewczyno, czy Ty piszesz tę ksiązkę?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:22, 14 kwi 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Tess, to musimy mieć jakiegoś wspólnego przodka

No, może być. Podobno jakies sześćdziesiąt lat temu bliski kuzyn mojego Taty na Dolny Śląsk się przeniósł był
Opuchlaki 13:20, 14 kwi 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
jak myślicie jeśli tydzień temu zapodałam nicienie to mogę w tym tygodniu już nawieźć florowitem? bo moje rośliny takie jakieś mizerne

Aniu, ja dla pewności florovit dałam przez liście, znaczy opryskałam.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:18, 14 kwi 2014

Do góry
Asiu, no przykro mi, że to napisałam, ale: po pierwsze pytałas, po drugie, to Pszczółka zdiagnozowała, ja się na tym wcale nie znam
Troche poczytałam, i wychodzi, że chemia na to nie działa, ale warto niszczyć chwasty, które się pchaja do ogrodu, tworząc sprzyjające warunki dla tego paskudztwa. Np. niejakie tobołki polne. Z którymi miałam już przyjemność się zapoznac, bo zagościły jakoś tak od dwóch lat w ogródku Babci Danusi, czyli sa tuż za płotkim
Działka wkoło Lubczyka :) 13:13, 14 kwi 2014

Do góry
kitek81 napisał(a)
W tych się zakochałam

Piękne są! Pamiętasz ich imię może?

Ja zapisuję w kompie, co kupuję i gdzie sadzę. Poważnie
Bo pamięć moja coraz bardziej eteryczna
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 12:54, 14 kwi 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Joasiu jeśli Tess ma rację.... To mam złą informacje..... Na te nicienie nie ma rady.... Tylko płodozmian... Nie znalzłam w necie, żadnej poroday czym to zwlaczać....
Wydaje mi się to jednka małoprawdopodobne gdyż chyba ziemniaków u siebie nie hodowałaś? Trzymajmy się wersji, źe to kulki nawozowe. Czy kupowałaś sadzonki w doniczka, czy znalazłaś te kulki w doniczkach, w ktorych sama ukorzeniałas....?

Madżen nie dobijaj dzisiaj muszę wywalić na 100% ukorzenioną roślinę przeze mnie , taką nie kupowaną....
kulki wyglądają tak:

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 12:40, 14 kwi 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Asiu, te kuleczki zdiagnozowała Pszczółka jako groźnie nicienie, napisała:
Często pojawiało się pytanie o żółte kuleczki na korzeniach niektórych roślin (miałam na berberysie, na turzycy ptasie łapki, znajduję czasami takie przy przesadzaniu roślin). Podpowiedzi Forumowiczów były, że jest to nawóz ze szkółki, co jednak wykluczyłam.
Zdiagnozowałam, że są to "Szczególnie groźne szkodniki - nicienie: Globodera rostochiensis (mątwik ziemniaczany) i Ditylenchus destructor (niszczyk ziemniaczak)". Zobaczcie jak wygląda
Szczególnie groźnymi szkodnikami są dwa gatunki nicieni: Globodera rostochiensis (mątwik ziemniaczany) i Ditylenchus destructor (niszczyk).

tu: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1910-rozpoznawanie-chorob-i-szkodnikow?page=30

Tess no załamałaś mnie zupełnie ........
jak to jest to dziadostwo to co ja powinnam zrobić!!!!!!
dzisiaj muszę pomyśleć które rośliny sama ukorzeniałam i na pewno nie były kupione w doniczkach i im zrobić konkretny przegląd.
no załamałam się ...... bo jedna trawka którą wyrzuciłam miała na korzeniach takie cieniutkie niteczki jak nicienie ... tylko że tam nie było tych kulek .....
do dooopy to wszystko tyle roboty na marne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies