Tak Danusiu i niebieskie też. Po wywaleniu winobluszczy, dołem mam cisy, teraz myślę nad nowym, miał być mural, za pracochłonny dla mnie, zatem robię nowe dzieło, kolor limonki przewodni, bo przy okazji zmiana pergoli
Pashminy bym nie łączyła z Lavender Ice. Choć obie są podobnej wysokości, ale Pashmina ma zamknięte pąki i jakby cieniowane. W rozkwicie, w środku rozety ciemnoróżowe, na zewnątrz jaśniejsze. Moim zdaniem do Lavender Ice dopasuj byliny i trawy. Ja tak mam.
Nie wiem, gdzie to mogło być Dwa kartony różniące się rozmiarem o grubość ścianki.
Beton z dodatkiem torfu/włókna kokosowego/mchu torfowca spowoduje,że donica / koryto będzie wyglądało naturalnie, bo kawałki torfu po zewnątrz odpadną i powstaną takie "wżery". Szczotką drucianą szorujesz delikatnie i powstanie taki zaoblony efekt
Olej z pigmentem do barwienia tarasów - np. marka na F.
Przy szarym nie trzeba powtarzać olejowania jak sie nie chce tej pracy - masz szybko ładny kolor bez czekania, a potem naturalnie się starzeje. Ale ja przy stawie bym i tak co roku zabezpieczała.
Radzę brać modrzew syberyjski (skandynawski) lub nasz krajowy górski (też jest w nim gęste usłojenie - nie aż tak gęste jak w syberyjskim lub skandynawskim - ale cena jest niższa)
Włącz brzozę, zetnij stromiznę. Zadbaj o trawnik i jego brzegi, niech będą świeżo przycięte a ogród wyda się zadbany. Teraz jest nieporządny. Usuń nadmiar floksów, zastąp je zimozieloną trzmieliną i np. bergeniami. Do tego berberysy w konkretnej barwie, nie pstrokate.
W czerwcu bardzo ładnie to wygląda. Brakuje jakby zadbania, wypielenia brzegów, trawa włazi w rośliny, co powoduje ten wygląd. Ja bym właczyła brzozę, a nawet wyłagodziła tę skarpę, dosadź miskanty albo inne akcenty pionowe, ale skup się na prawidłowym wykopaniu dołka, aby woda nie wypływała. Zastanów się dlaczego berberysy "nie wytrzymały".
One nie "mają wytrzymać", ale trzeba im zapewnić wodę, bo skarpa jak wiadomo jest skośna i woda odpływa. Rośliny skalne to lubią, ale inne - nie.
Wisteria to po dobrym zakorzenieniu się bardzo mocne i ekspansywne pnącze. Potrafi rozwalić nawet dach, oderwać rynny. Konstrukcja dla niej na długie lata musi byc bardzo mocna i solidnie osadzona w gruncie.
Będzie się pięła pod warunkiem że na początku ją przywiążesz i pomożesz wejść na słupy owijając wokół.
Pędy bardzo grubieją i robią się mocne, prawie jak drzewo. Trzeba ją ciąć.
Elisa ta ja tez swoje lata ma. Irenko no juz niedlugo. Pestko dzis lekki plusik i slonko swieci i ptaki spiewaja az sie wyrywa sere do ogrodu
Danus mebelki byle jakie zwykle lawki i stoly takie ja u nas na festynach sa.
W stanie zlozonym wygladaja tak:
Latwe sa do przechowywania
Kupuje glownie w necie na takich lokalnych ogloszeniach, ktore moj Emus namietnie przeglada i wyszukuje perelki (glownie rolnicze maszyny )
Na starocie nie jezdze, na flohmarki bardzo rzedko, w zeszlym roku nie bylam na ani jednym.
Danusiu doszły, pisałam u Ciebie podziękowanie już jakiś czas temu Ale miałam też problem z netem i w końcu nie wiem czy wysłało, odpowiedź dla Ani mi zjadło, a też pisałam, aż się wrócę u Ciebie czy doszło czy nie.
Bardzo dziękuję za odpowiedż. To nie dobrze. Może znajdę jej miejsce w domu a do ogrodu kupię betonową.
Bardzo dziękuję Danusiu za odwiedziny w moim ogrodzie.Jesteś dla mnie nieskończoną inspiracją, nigdy niewysychające żródło inspiracji.A ja jak papuga.
Pozdrawiam.