Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Agatkowy Zakątek 08:44, 25 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

W zagajniku brzozowym i ogrodzie niezbyt regularnym pozostawienie dwóch, a nawet więcej pni jest dobre. Uzasadnione, bo nie wygląda nudno.

Możesz taki efekt osiągnąć. Metamorfoza tego zakątka powinna opierać się na wytyczeniu gdzie rabaty a gdzie trawnik, można niektóre brzozy pozostawić w trawniku, wtedy wysepka mała i podsadzić na dole np. hostami, żurawkami, paprociami, a reszta będzie w rabacie w bylinami i wrzosowiskiem, czy iglakami. Jak sobie zaplanujesz, trawy też mile widziane.

Zobacz w tym ogrodzie wg mojego pomysłu

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-brzozami

Ja to nawet dosadzałam małe brzózki między większe egzemplarze aby uzyskać efekt wielopniowości
Agatkowy Zakątek 08:39, 25 lis 2015

Do góry
AgataRed napisał(a)

Szał zakupów na targach rolnych (owies, jeżówki, liatra, rozplenica)

Prace przy rabacie

Nie kupuj pojedynczych roślin, gdybyś kupiła 11 jednakowych jeżówek,zrobiłabyś lepiej, a tak, brniesz w misz-masz czyli wszystkiego po trochu

A dlaczego nie włączyłaś lasku brzozowegop w rabatę, tylko brzozy sobie a rabata sobie? Rabatę trzeba dokleić do żywopłotu i zrobić jej linię. Dopiero sadzić na rabacie. Trawnik nie może pojawiać się ota tak chaotycznie gdzieś pomiędzy roślinami

Zaznaczyłam pola obsadzone roślinami, krzyżyki to jednakowe miskanty. Ciemnozielona linia to linia trawnika i rabaty jednocześnie.

Agatkowy Zakątek 08:27, 25 lis 2015

Do góry
AgataRed napisał(a)
Dwa pnie chyba zostawię.Hmmm... ma to swój urok. Jeden pień wycięłam bo jedna brzoza miała trzy i leżał na ziemi.

W zagajniku brzozowym i ogrodzie niezbyt regularnym pozostawienie dwóch, a nawet więcej pni jest dobre. Uzasadnione, bo nie wygląda nudno.

Możesz taki efekt osiągnąć. Metamorfoza tego zakątka powinna opierać się na wytyczeniu gdzie rabaty a gdzie trawnik, można niektóre brzozy pozostawić w trawniku, wtedy wysepka mała i podsadzić na dole np. hostami, żurawkami, paprociami, a reszta będzie w rabacie w bylinami i wrzosowiskiem, czy iglakami. Jak sobie zaplanujesz, trawy też mile widziane.

Zobacz w tym ogrodzie wg mojego pomysłu

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-brzozami
Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:12, 24 lis 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Oj znam ten ból

Dobra decyzja AD 2015.... to podsadzenie magnolii trawami spod brzozy

I uciekam.. limit wyczerpany..do jutra

A jakie to trawki? Przepięknie wyglądają.
Ogród tworzony z pasją 13:07, 24 lis 2015

Do góry
mirkaka napisał(a)

Pięknie, ale czy wiesz że za parę lat te brzozy i świerki wypiją Ci całą wodę z rabaty. Będziesz musiał sporo podlewać żeby coś tam urosło. Ja też sadziłam sporo świerków i brzozy, teraz jak już są ogromne trochę żałuję bo daję tzw. such cień, a mało jest roślin lubiących takie warunki.

Tak, niestety wiem. No ale mam nadzieję, że jakoś dam radę, a brzozy są śliczne. Uwielbiam je.
Ogród tworzony z pasją 11:01, 24 lis 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Dzisiejsze fotki

Pięknie, ale czy wiesz że za parę lat te brzozy i świerki wypiją Ci całą wodę z rabaty. Będziesz musiał sporo podlewać żeby coś tam urosło. Ja też sadziłam sporo świerków i brzozy, teraz jak już są ogromne trochę żałuję bo daję tzw. such cień, a mało jest roślin lubiących takie warunki.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 22:14, 23 lis 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
wiesz ...niby u mnie przeciąg na rabatach ...ale jak tak dumam ...to nie mam miejsca ....coraz gorzej coś upchnąć

Oj znam ten ból

Dobra decyzja AD 2015.... to podsadzenie magnolii trawami spod brzozy

I uciekam.. limit wyczerpany..do jutra
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 15:11, 23 lis 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Goście chcą u mnie przesiadywać? Musze wykombinować jakieś siedzisko!
Gosiu, za chwile wystawię krzesełko.
Sorry! Muszę pożyczyć od sąsiadów....

Piękna aleja, jednak w takiej masie brzozy pięknie wyglądają, u nas padły wszystkie...17sztuk, coś im nie podpasowało...
śnieg i u nas pokapał, ale juz znowu sladu nie ma...mówią, że 3 dni na mrozie, potem znowu plusy
Ogród tworzony z pasją 22:35, 21 lis 2015

Do góry
Ja swoich nie ciałem od małego. Rosły puszczone luzem ale moje były gęste. Musiałbym Twoje zobaczyć i wtedy doradze jak je przyciąć.

Brzozy jakie mam to papierowe i brodawkowate.
Ogród tworzony z pasją 21:44, 21 lis 2015

Do góry
Karolu podpytam o żywopłot tutaj, by info mi zostało - moje Brabanty wsadzone jesienią mają ok 120 cm, sadzone gęsto, mają stworzyć ścianę, taką jak u Ciebie. - Ciąć wiosną-jak dużo? Czubek krzaczora również? Na dole są szersze, więc tam potraktować mocniej niż na górze? Nie mam jeszcze sprzętu do cięcia-polecasz coś?

Przy okazji-widziałam u Ciebie brzozy-jak się zwą?

Dziękuję
Podwórkowa rehabilitacja 16:19, 21 lis 2015

Do góry
WilczaGora napisał(a)
dumam już od kilku godzin skąd wiesz, jak wyglądały moje brzozy 12 listopada ? byłaś u mnie ?

12 listopada dałaś zdjęcia na blogu z brzozami
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:33, 21 lis 2015

Do góry
Milka napisał(a)

W końcu mogę zbierać liściory brzozy już bez liści

Podwórkowa rehabilitacja 20:27, 20 lis 2015

Do góry
dumam już od kilku godzin skąd wiesz, jak wyglądały moje brzozy 12 listopada ? byłaś u mnie ?
Moja "przyziemna" :) pasja 07:46, 20 lis 2015

Do góry
JAgoda, byłam w NOSPR, widziałam brzozy......aaaaaaaaaaaaa
Kamienny ogród patykiem malowany 10:42, 19 lis 2015

Do góry
Danusiu, przeczytałam cały wątek o tulipanowcu, ale jakoś to do mojego nie pasuje.
Podejrzewam rudą, bo:
1. nie ma u nas psa (chyba jedyna działka w okolicy) i zwierzaki wszelkiej maści grasuja jak chcą.
2. ciągle widzę 2 wiewióry na drzewie
3. Sytuacja ze zdjęcia zdarza się z dnia na dzień.
Obcinam gałąź, a następnego dnia nowa, obok tak wygląda.
Dzieje się to tylko późną jesienią i zimą.
4. Niedaleko rośnie wierzba japońska i zimą też wisiały na niej takie strzępki.
5. Drewno Tulipanowca - pod oberwaną korą jest bielutkie i zdrowe.

Po przeczytaniu pozostałych informacji, doszłam też do wniosku, że ma on u mnie za sucho i dlatego nie jest za gęsty - czy mogę mieć rację?
Gleba gliniasta, w pobliżu rosną brzozy - pijusy - i świerki (duże).
Myślisz, że jeszcze coś z niego będzie jak zacznę go podlewać
regularnie i posmaruję dendromalem na wiosnę ?
Zagęści się czy już zostanie taki przerzedzony ?

PS marzy mi się żeby zobaczyć kiedyś chociaż jeden kwiatuszek....

Gożdzikowa - wiejski ogród 19:31, 18 lis 2015

Do góry
Witam się i ja- mnie jak magnes przyciąga wieś i brzozy
Kamienny ogród patykiem malowany 19:19, 18 lis 2015

Do góry
Makao_J napisał(a)
Masz tulipanowca? Którego? Pokarz całego

Nie mam chyba takiego zdjęcia, zawsze był jakiś taki przytłoczony chyba przez brzozy obok.
Siedzi już z 10 lat i jeszcze nie widziałm, żeby zakwitł - więc coś z nim nie halo
Blaski i cienie nowego życia 11:36, 18 lis 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)

...Myślę że trzeba im lekki cień stworzyć. Problem jest tylko taki ze tam jest tak podmokło że żadne drzewo tego nie wytrzyma. Więc chyba kupię ze 3 szt brzozy youngii.

Piękne brzozy chcesz, takie wyżej szczepione...bym chciała Tylko nie mam gdzie!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:47, 17 lis 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
A nie wiem, nigdy tak głeboko nie zgłębiałam tematu. Czytałam , ze long trunk to brzoza szczepiona na podkładce doorenbos. Ale kto ja wie. Mam nadziej, że wkrotce brzozy po obu stronach będa zbliżone rozmiarami. Na szczescie te potfory szybko rosną

Madżenko, czytam o tych brzozach i przypomniało mi się jak je sadziłaś na rabacie a czym się różni brzoza Youngii od Twoich. Czy chodzi o kolor pnia tylko, bo i te i te są zwisające rozumiem. Dzisiaj u siebie pisałam na wątku i tak przez przypadek u Ciebie się natknęłam na temat brzozowy-odpowiedz u mnie bo w Twoich milionach postów mogę się nie odnaleźć.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:09, 17 lis 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Ewelinka kiedyś prosiła o pokazanie ogrodu od tyłu.Trochę ciężko zrobić fotki, bo brzozy przesłaniają troszkę widoki.Jest to niedokończona część ogrodu.

W oddali widać moją nową trzmielinkę i pierwszą obwódkę bukszpanową.

Hej, Gosiu, dawno u Ciebie nie byłam A Ty stworzyłaś przez sezon piękny ogród Bardzo mi się podoba
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies