Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Jana 23:04, 06 sty 2016

pnące też śliczne, ja mam jakiś sentyment do tych "pustych" ta którą pokazałaś to jaka odmiana? podoba mi się , a czy są róże, które nadają się do cienia i dobrze go znoszą (głównie pnące ale moga być i inne)?
Kasya 23:07, 06 sty 2016

Ale do tego drzewko musi być raczej Juz urosniete ? bo roza chyba szybciej a drzewa wolniej i mogłyby być zagluszone ?
Tak się upewniam bo u mnie wszystko młode

U mnie tylko brzozy duże
Nawet tulipanowiec chyba za mały
Gabriela 23:26, 06 sty 2016

Jana napisał(a)
pnące też śliczne, ja mam jakiś sentyment do tych "pustych" ta którą pokazałaś to jaka odmiana? podoba mi się , a czy są róże, które nadają się do cienia i dobrze go znoszą (głównie pnące ale moga być i inne)?

Pusta róża nazywa się bardzo ładnie, bo Peace and Love.
Róże pnące do cienia - takich nie ma, ani żadnych innych, nie będą kwitły.
Ale są takie, które rosną w półcieniu, podobno:
-Albertine
-Alchymist
-American Pilar
-Kiftsgate
-Lykkefund
-Maigold,
-New Dawn
-Paul's Himalayan Musk
-Veinchenblau

Kasya 23:29, 06 sty 2016

O właśnie. Mam zamówioną veilchenblau
Gabriela 23:41, 06 sty 2016

Kasya napisał(a)
Ale do tego drzewko musi być raczej Juz urosniete ? bo roza chyba szybciej a drzewa wolniej i mogłyby być zagluszone ?
Tak się upewniam bo u mnie wszystko młode

U mnie tylko brzozy duże
Nawet tulipanowiec chyba za mały

Drzewka muszą być podrośnięte, róża rośnie szybko, pędy są na tyle ciężkie, że młode drzewko, bez rozrośniętej korony ich po prostu nie uniesie. Więc najpierw jabłonka, a potem, jak już będzie miała ze dwa metry z hakiem, róża pod nią.
Filomena 09:19, 07 sty 2016

Kasya napisał(a)
No właśnie....jakie róże można puścić na jakie drzewa żeby było ładnie i żeby drzewa nie przytłoczyć

Róże nie urosną pod wiekowymi drzewami, pod którymi jest głęboki cień. Są też drzewa zabierające znaczne ilości wody, co wg mnie również znacznie osłabi ich wzrost np. wierzby, brzozy, topole,klony, klony-jawory,leszczyny, świerki, jodły, modrzewie. Sama kiedyś wbrew opiniom eksperymentowałam np.z modrzewiem i Himalayan Musk - różę straciłam
Myślę, że najrozsądniej poprzestać na drzewach owocowych, albo zrobić suchy "totem" z dużego ściętego konaru. Ale jest to rozwiązanie na krótko- taki totem szybko się rozkłada. Przerabiałam takie rzeczy u siebie- najważniejsze byłoby zabezpieczenie dołu pnia przed rozkładem.

edit. jeszcze pomyślałam sobie o tych na etapie kupowania ew. jabłonki pod przyszłe różane nasadzenia. W szkółkach jest coraz więcej drzew owocowych na podkładkach karłowych - trzeba na to zwrócić uwagę...to są malutkie drzewka.
Kasya 10:24, 07 sty 2016

Filomena napisał(a)

Róże nie urosną pod wiekowymi drzewami, pod którymi jest głęboki cień. Są też drzewa zabierające znaczne ilości wody, co wg mnie również znacznie osłabi ich wzrost np. wierzby, brzozy, topole,klony, klony-jawory,leszczyny, świerki, jodły, modrzewie. Sama kiedyś wbrew opiniom eksperymentowałam np.z modrzewiem i Himalayan Musk - różę straciłam
Myślę, że najrozsądniej poprzestać na drzewach owocowych, albo zrobić suchy "totem" z dużego ściętego konaru. Ale jest to rozwiązanie na krótko- taki totem szybko się rozkłada. Przerabiałam takie rzeczy u siebie- najważniejsze byłoby zabezpieczenie dołu pnia przed rozkładem.

edit. jeszcze pomyślałam sobie o tych na etapie kupowania ew. jabłonki pod przyszłe różane nasadzenia. W szkółkach jest coraz więcej drzew owocowych na podkładkach karłowych - trzeba na to zwrócić uwagę...to są malutkie drzewka.

a tulipanowiec by sie nadawal ? tez pewnie nie....chyba puszcze na pergole przy plocie
Tamaryszek 11:15, 07 sty 2016

Zapisałam polecane przez Ciebie róże do półcienia, może kiedyś się zdecyduję.
Gabriela 11:28, 07 sty 2016

Filomeno i Kasiu, pisząc o podsadzaniu różami pnącymi drzew, myślałam wyłącznie o jabłoniach i tylko takie zestawienia widziałam.
Jabłoń, zaszczepiona na wysokim pniu i prowadzona jak należy, ma luźną koronę, dość grube konary i nieduże liście. Wtedy pod drzewem jest dość światła i miejsca na różę, oczywiście posadzoną nie przy samym pniu, tylko obok.
Jest to możliwe i pod starymi drzewami jabłoni, jak na moim zdjęciu.
Na pewno nie sposób puścić na żywioł i różę i drzewo, bo nic dobrego z tego nie będzie.
Pomysł z martwym drzewem - dość kłopotliwe rozwiązanie, to już lepsza klasyczna, wolnostojąca podpora do róży, z metalu lub drewna, łatwiej w ziemi osadzić.
Tulipanowiec ma gęstą koronę z wielkimi liśćmi, róż nie byłoby widać w tym gąszczu, poza tym moim zdaniem nie pasują do siebie, tak jak róża z brzozą.
Dlaczego pasuje jabłoń do róży? Chyba dlatego, że obie należą do tej samej rodziny roślin, czyli do różowatych.
Gabriela 11:33, 07 sty 2016

Tamaryszek napisał(a)
Zapisałam polecane przez Ciebie róże do półcienia, może kiedyś się zdecyduję.

Hej, Izo. Zaróżował się mój wątek od wczoraj. Róże w Twoim pięknym ogrodzie - widzę tam pnące i krzaczaste, swobodne.