Cześć, bardzo mi miło
Ogród prawie) ukończony...tak sobie obiecuję co roku,że to już na pewno koniec ,że już NIC nie dosadzam, przesadzam etc ale niestety - obiecanki cacanki )
Co do drzew -to chyba sekwoje musiałabym posadzić aby dom sasiadów przysłonic a tak powaznie- chcę zagospodarować ten teren pobasenowyOd kilku sezonów w tym miejscu stał basen, ale zmienia miejsce , będzie na dolnej części działki a tu własnie chciałabym drzewka i jak pisałam wyżej jeszcze do końca nie jestem pewna co tam będzie.
A może Wy macie jakieś pomysły?Od planowanych drzew do rabaty pod grabami jest jakieś ok 8 metrów
Po wykopaniu 2 szt rozplenic z tej rabaty pod płotem zrobiło się tam trochę miejsca. Zastanawiam się co tam posadzić. To takie połączenie dwóch rabat, tej pod płotem i tej z seslerią. Zrobiłam zdjęcia tylko kiepskie bo za późno się za nie wzięłam. Ale może coś zobaczycie
Jeszcze nie widać, z tyłu posadzony jest żywopłot. Z płyt ułożona jest ścieżka do części warzywnej.
Od strony tej sesleriowej to tak wygląda
Strzałka tam gdzie przejście
Chcę jakoś nasadzeniami połączyć jedno i drugie. Latem była tam najpierw szałwia, później jeżówki. Ciągle coś mi nie pasuje. Może dać tam jeszcze trzcinniki przed te miskanty i trochę po drugiej stronie ścieżki. Zostawić jeżówki i szałwie. Tylko i tak jakoś łyso
Johanko, a propos kadrowania rzeczywistości i tego, że w fotografii bez kłamstwa się nie da - pokazuję moje miskanty elegancko schowały to, czego bym pokazać nie chciała: płot sąsiada z blachą rodem z RPA oraz te formy roślinne, które nie są na rabatach mile widziane Zakryły ≠ nie ma…
Kupiłam lokalnie winogrona z jak zjem te trzy kilo to jadę po więcej. Jena jakie dobre! Piesa na kontroli dostała lżejszy lek na stawy, na kolejne dwa tygodnie. Kupiłam też antybiotyk dla kur, doxycyklinę, na zaś...
Grażynko,zaplanowałam sobie,że w przyszłym roku dekoracja altany i ogrodu będzie makramowa. Więc, zanim zacznę robić konkretne rzeczy muszę się nauczyć na mniejszych rozmiarach
Szkoda, że nie masz żadnej makramy.Na pewno były piękne Teraz mamy internet, można coś podpatrzeć, nauczyć się ciekawych wzorów. Żadna filozofia....
Bardzo cieszę się z tych stojaków. Miało być 4 sztuki, ale syn wyspawał mi 6. I to był bardzo dobry pomysł. Jak znalazł na okazjonalne stroiki.
Bardzo mi miło czytać takie komplementy dotyczące moich dekoracji Część elementów była zaplanowana( rośliny, lampiony,wianek, dynie w klatkach) areszta ( girlanda, ramka z utkanym przeze mnie bieżnikiem, elementy szydełkowe i makramy) to spontan. Stwierdziłam, że jak je zrobiłam, to muszę w końcu gdzieś wykorzystywać.
Krajobraz Polańczyka znam tylko jesienny,ponieważ w tym czasie jestem tam na szkoleniach. Mamy świetną bazę noclegową z dobrym zapleczem i z dużymi możliwościami właściciela hotelu. Ä widoki z drugiego piętra hotelu na Solinę są niesamowite.
Sadząc tulipany nie spodziewam się, że zagoszczą u mnie na dłużej. W pierwszym roku kwitną (zazwyczaj), a w kolejnym sezonie przeważnie wyrastają liście, czasem coś zakwitnie i wtedy jest taki mały bonusik.
Dzień dobry ,jakiś czas temu zakupiłam caladium thai beauty.Rośliny nie przesadziłam ,stoi w miejscu gdzie jest i słońce i cień .Od jakiegoś czasu zauważyłam ze roślinka się pokłada wiec kupiłam obręcze podtrzymujące liście na miejscu.U dwóch łodyg zauważyłam ze robią sie prążkowane jak rabarbar i wyglądają dosyć marnie ..Co robię zle ? Czy nie sprzyja jej to miejsce ?
Bardzo będę wdzięczna za jakiekolwiek wiadomości na temat caladium .
Krótka piłka Jeszcze nigdy nie podjęłam tak szybko decyzji dzięki Wam i Panu Ćwikowi.
Padło na Bad Birnbach, choć początkowo myślałam o subtelniejszym różu. Mają ukorzenione w doniczce, pomimo, że na stronie internetowej taka opcja nie istnieje.
Mam nadzieję, że będę zadowolona
Dzięki Wam za porady i pozostawiam kwiatki z mojego ogródka, niestety już tylko na zdjęciu