Siewki sprzedawane w pęczkach chorują, bo są malttretowane zanim trafią do klienta. Wiązane w pęczki (stą ściśnięte igły mogą brązowieć). Boję się, że posadziłeś je za głęboko. Jeśli nie, to nie podlewaj ich tak obficie. Jesli jest wilgotno w ziemi (sprawdź to rękami i wzorkiem) to nie musisz ciągle lać tej wody, bo zalejesz i utopisz te świerki. Odczekaj do następnego sezonu z oceną, ja ruszą już normalnie i ukorzenią się, będą coraz ładniejsze.
Prawdopodobnie albo za mało ma korzeni i nie może wykarmić "góry", albo za mokro, korzenie stoją w wodzie.
Probem brązowych gałązek - z tym też się wiąże. Grzyb mocniej atakuje osłabione rośliny.
Wejdź na encyklopedię leśną hasło osutka świerka. Amistar bo Topsinyu podobno nie będzie. Grabić i zbierać opadłe igły. Sprawdzić w korzeniach czy nie za mokro, jak mokro podnieść rabaty wyżej (nasypać ziemi) i podnieść świerki. Albo zrobić skuteczne odwodnienie rabat.
Rzeczywiście zauważyłaś larwy opuchlaka w korzeniach świerka?
Pytam, ponieważ walczę z opuchlakiem u siebie, wiele roślin z tego powodu wyeliminowałam, ale nie przypuszczałam, że świerk też może być atakowany. Muszę na swoje świerki zwrócić uwagę.
Zwisające gałązki widziałam na cisach osłabionych przez miseczniki
Jestem tu nowa i zupełnie zielona Proszę Cię o radę , muszę obsazdić 28 m działki od strony ulicy, pytanie moje czy śiewrk serbski sadzony co 1 m wyciszy działkę ? Czy muszę posadzić inne rośliny zależy mi na zimozielonych.Może w dwóch rzędach ?
Tylko jak je wówczas sadzić .Proszę o pomocMałgosia
Cześć Sebastian proszę o pomoc mam ziemię, bardzo słabą z żwirem, będę sadzić świerk serbski wiem, że muszę kupić podłoże bo na tej ziemi nic nie urośnie jaką ziemię kupić pod serby i ile jej podsypać .Ratuj