Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Świerk serbski - Picea omorika

Pokaż wątki Pokaż posty

Świerk serbski - Picea omorika

Agnieszka066 17:19, 02 lis 2021

Tutaj zdjęcie qa
Gardenarium 19:12, 02 lis 2021

Michall napisał(a)
Dzień dobry,
wsadziłem świerki serbskie 2+1 w dniach 6-7.10.2021. Kupiłem sadzonki kopane (nie były w balotach) - zostały przesłane w paczce z odkrytymi korzeniami (nie wiem czy było to 100% korzeni), wsadziłem je dzień po wykopaniu w dołki na głębokość i grubość szpadla łopaty, w których wymieszałem ziemię z działki z ziemią kwiatową 5,5-6,5 PH (około 1/2 ziemi kwiatowej i reszta działkowej).
Po posadzeniu obficie podlałem i od tej pory podlewam obficie co 2 lub 3 dni.
Z 90 sadzonek obecnie z około 10 szt. zaczynam mieć kłopot (tak jak widać na zdjęciach). Reszta sadzonek wygląda ładnie.
Proszę o pomoc i radę - czy to efekt zbyt obfitego podlewania? Czy może coś innego źle robię - nie mam praktyki w pielęgnacji takich roślin.
Jak często i jak długo należy podlewać młode sadzonki świerka serbskiego do momentu kiedy stanie się samowystarczalny?

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Michał

Siewki sprzedawane w pęczkach chorują, bo są malttretowane zanim trafią do klienta. Wiązane w pęczki (stą ściśnięte igły mogą brązowieć). Boję się, że posadziłeś je za głęboko. Jeśli nie, to nie podlewaj ich tak obficie. Jesli jest wilgotno w ziemi (sprawdź to rękami i wzorkiem) to nie musisz ciągle lać tej wody, bo zalejesz i utopisz te świerki. Odczekaj do następnego sezonu z oceną, ja ruszą już normalnie i ukorzenią się, będą coraz ładniejsze.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:13, 02 lis 2021

Agnieszka066 napisał(a)
Dzień dobry,
W tym roku wsadziliśmy 10 świerków serbskich w kwietniu. Przyjęły się i puściły młode pędy. Od sierpnia polowie z nich zaczęło się coś dziać - brązowe końcówki igieł jak na zdjęciach. Teren gliniasty, ale przed posadzeniem wymieszalismy ziemię z torfem. Robiliśmy dwa razy oprysk siarczanem magnezu ale niestety nic nie dało na początku była tylko jedna w takim stanie, dziś już jest takich 5 sztuk. Co to moze być ? I co tu zrobić aby je odratować ?
Pozdrawiam wszystkich

Brak zdjęcia.

Instagram Ogrodowiska
gula 11:52, 12 lut 2022

Mago22 napisał(a)
Widzę że więcej pytań niż odpowiedzi ale spróbuję
Omorika posadzona 3 lata temu, kilka dni temu straciła turgor . 20godzin lałam pod nią wodę i się nie podniosła(zresztą inne stoją prosto, a wszystkie są podłączone pod jedną linię nawadniającą. Co może być przyczyną i jak ja ratować?

I jeszcze druga moja omorika w rdzawym kolorze. Tu też prośba o diagnozę. Mam omorikę na 125mb, więc boję się o inne egzemplarze.

Mój tak spuszczał gałązki, jak atakowały go larwy opuchlaka....potem drzewko usycha.
Gardenarium 13:32, 12 lut 2022

Prawdopodobnie albo za mało ma korzeni i nie może wykarmić "góry", albo za mokro, korzenie stoją w wodzie.
Probem brązowych gałązek - z tym też się wiąże. Grzyb mocniej atakuje osłabione rośliny.

Wejdź na encyklopedię leśną hasło osutka świerka. Amistar bo Topsinyu podobno nie będzie. Grabić i zbierać opadłe igły. Sprawdzić w korzeniach czy nie za mokro, jak mokro podnieść rabaty wyżej (nasypać ziemi) i podnieść świerki. Albo zrobić skuteczne odwodnienie rabat.

Instagram Ogrodowiska
Adela 18:57, 12 lut 2022

gula napisał(a)

Mój tak spuszczał gałązki, jak atakowały go larwy opuchlaka....potem drzewko usycha.

Rzeczywiście zauważyłaś larwy opuchlaka w korzeniach świerka?
Pytam, ponieważ walczę z opuchlakiem u siebie, wiele roślin z tego powodu wyeliminowałam, ale nie przypuszczałam, że świerk też może być atakowany. Muszę na swoje świerki zwrócić uwagę.

Zwisające gałązki widziałam na cisach osłabionych przez miseczniki
Margolcia 14:07, 14 lut 2022

Gardenarium napisał(a)
Narożnego świerka wysuń do przodu, a te krzewy przesadź przed świerki (te z rogu).

Tui nie musisz ruszać, po prostu świerki dopasuj do już istniejących nasadzeń, żeby wielkiego przewrotu nie robić.

Witaj Danusiu,

Jestem tu nowa i zupełnie zielona Proszę Cię o radę , muszę obsazdić 28 m działki od strony ulicy, pytanie moje czy śiewrk serbski sadzony co 1 m wyciszy działkę ? Czy muszę posadzić inne rośliny zależy mi na zimozielonych.Może w dwóch rzędach ?
Tylko jak je wówczas sadzić .Proszę o pomocMałgosia
brzydula 12:37, 21 mar 2022

Może ktoś pomoże w sprawie mojego posta dotyczącego świerków ??? strona wcześniej czyli 119. Kolejny rok i znowu to samo.
Margolcia 17:40, 21 mar 2022

Sebek napisał(a)
Co metr OK - nawet możesz co 150 cm

Jagna ostatnio tanio kupiła

Cześć Sebastian proszę o pomoc mam ziemię, bardzo słabą z żwirem, będę sadzić świerk serbski wiem, że muszę kupić podłoże bo na tej ziemi nic nie urośnie jaką ziemię kupić pod serby i ile jej podsypać .Ratuj
Margolcia 17:52, 21 mar 2022

Witam, proszę o pomoc mam bardzo słabą ziemię jest trochę żwiru, chcę posadzić serby jaką ziemię podsypać aby dały sobie radę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies