Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród... reni 20:40, 10 maj 2013

Do góry
reni napisał(a)
Dziewczyny doradzcie co tu posadzić.. za słupem jest rząd tui szmaragd i wyrównałam ten kawałek aby był jeden pas bo kosić między kamieniami i słupem nie mam siły
Nad kamieniami rosną marcinki wysokie,piwonia... myślałam o bodziszku, szałwii omszonej , pasowałoby? A co przed kamieniami? Musiałoby być coś niskiego

A może tawuły golden princes?? Dałoby żywą jasną zieleń, kwitną na różowo, można formować w kulki i strzyc do woli więc za wysokie nie będą poza tym od wiosny do jesieni masz zagospodarowaną rabatę. A między nimi szałwia omszona też wyglądałaby ok a jesienią przebarwiają się na pomarańcz ... No i są tanie- po kilka złoty zależy jak duże. I wieloletnie
Ogród zmyślony 08:49, 10 maj 2013

Do góry
Werbena cytrynowa?szałwia ananasowa?pierwsze słyszę!pokażesz? muszę zapisa i poszuka bo już takie chcę

A gdzieś to zakupiła?u nas ni ma
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 00:04, 10 maj 2013

Do góry
Bardzo lubię odgłos rechotu żab,lubię też siedzieć nad wodą i łowić ryby ale nie zabijam nigdy, wpuszczam je ponownie do wody Samo siedzenie z wędką bardzo mnie uspokaja i to gapienie się w spławik U mnie tylko świerszcze i śpiew ptaków słychać.Chociaż przez ostatnie dwa dni to jedynie koparkę słyszę .Nowa budowa się zaczęła a za kilka dni następny dom na wprost mnie zacznie się budować .Będzie zatem głośno i brudno,niech się ludzie budują będzie nas więcej do odśnieżania drogi w zimie , droga jest nasza prywatna sami musimy o nią dbać. Iwonko u mnie lato bardzo ciepło. W warzywniku już wychodzą warzywa.Liście czosnku mi żółkną i nie wiem dlaczego Jak często podlewa się czosnek? ja to robię codziennie może niepotrzebnie i to jest powód.Na spacerku była z nami Hania jaka szkoda że wirtualnie.Melduję ze pomidory mi sie nie udały Każdego dnia następny pada Nie wiem co jest przyczyną Kupiłam specjalną ziemię do siewek a potem na rozsady z zaznaczeniem że do pomidorów i nic mi z tego nie wyszło Iwonko .a tak się starałam .Można kupić już gotowe rozsady ale nie chciałam bo wiem że są chemiczne Widziałam są takie wielkie to musza być pędzone i co mi takich pomidorach ? Pokaże tobie i Hani jabłuszko z dzisiejszego dnia .w pełnym rozkwicie .Pszczół było na nim bardzo dużo to i jabłuszka będą.Aby pozbyć się stresu zmieniłam coś na rabacie różanej Zamiast bukszpanu który nie wyglądał dobrze posadziłam lawendę.Nic juz mi sie na niej nie zmieści Czekam aż rozrośnie się to co tam posadziłam Róże ,szałwia ,ubiorek żurawki ,lawenda niezapominajki i jakieś inne jeszcze zadarniacze ale nie pamiętam.No dobrze już nie przynudzam .Całuski przesyłam i moje śliczne kwiatuszki

Ogród w lesie 16:44, 09 maj 2013

Do góry
Konwalie majowe w tym roku chyba będą kwitły w czerwcu.

Pokazały się już nowe kokoryczki.

Wysiana przeze mnie szałwia

i pelargonie

Jedna pelargonia troszkę jakby przypalona słońcem. Chyba, nie znam się.
Ogród przy lesie początek 2012/2013 16:27, 09 maj 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Szałwia jaka duża! Zaraz zakwitnie!

Karola mam kilkanaście sadzonek ,czekam na ich kwitnienie ,mam też 2 muszkatołowe ,też cudne.
pozdrawiam w ten upalny dzień.
Ogród przy lesie początek 2012/2013 15:46, 09 maj 2013

Do góry
Szałwia jaka duża! Zaraz zakwitnie!
Ogród przy lesie początek 2012/2013 15:29, 09 maj 2013

Do góry
przewrotniki lada moment zakwitną

bodziszki skalniakowe już takie duże

szałwia też szaleje

Tawułki mam taki 3 .
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:32, 08 maj 2013

Do góry
irysy już kwitną, ale zobaczę to później 2. kokorycz też kwitnie, myślałam że jej już nie ma

nie wiem czy to wrzosy czy wrzośce, nie przycięłam i na czubku zielone przyrosty

niezapominajka od Agaty z Holandii...2. żurawki odbiły i lilie tu są, a nie pamiętam że tam przesadzałam; i szałwia

i lampion pod ręką, a z drugiej strony nożyce, wiecznie je szukam! a tym mus czupryny ciachnąć

Kraina Czarów w fazie projektów 11:55, 08 maj 2013

Do góry
AlicyaLK napisał(a)
Dziś w końcu część trzecia ogrodu, czyli taj, na której zależy mi chyba najbardziej.
Mamy tam taras, uważam, że jest duży bo ma 30m2 i bardzo go lubię Na końcu jest już zamontowany regał na kwiaty – tam ma być taka zielona ściana… póki co trochę łysa… ale na bieżąco będę ją uzupełniać Na drugim końcu tarasu ma być zamontowana drewniana żaluzja, chroniąca nas przed spojrzeniami przechodniów.

Patrząc z tarasu mamy widok na: obskurny blaszak ale w jego miejsce ma być zbudowana o połowę mniejsza drewniana narzędziówka z przedłużonym dachem i blatem do przesadzania roślin. A fundament będzie też obłożony albo drewnem, albo granitem, ma się tam znaleźć grill i duże donice – tu projektu nie przedstawię, bo nad tym czuwa mój ślubny i póki co nie ujawnia szczegółów

Pod drewnianym ogrodzeniem na kamieniu ma pojawić się niska długa donica, w której sadzone lub wysiewane będą rośliny jednoroczne – zapewne mój ulubiony kosmos, maciejka i groszek pachnący, czyli kwiaty z dzieciństwa. Cały obszar pomiędzy tarasem a fundamentem blaszaka został już wysypany drobnym kamieniem, a pojawią się pomiędzy pewnie jeszcze płyty granitowe. Pas kamienia na 1m szeroki zostanie też poprowadzony jako ścieżka wokół tarasu.

Patrząc dalej z tarasu mamy też widok na brzozy, tu zostanie nawieziona ziemia, aby przykryć wystające korzenie, a na drugim planie widać murek z sosnami. Murek idzie do renowacji, a sosny pod siekierkę, bo niestety są po prostu brzydkie. W zamian na odnowionym murku zostanie zamontowane drewniane ogrodzenie i zasadzony 12m pas lawendy – gęsto, tak żeby powstał piękny szpaler – planuję 3 sadzonki na metr bieżący, tak jak radziła mi Danusia.

Pod murkiem zrobiłabym ścieżkę, aby ułatwić dostęp, a trawę zamieniłabym na: po prawej stronie, czyli pod brzozami na łąkę kwietną nie wymagającą skopywania, nie wymagającej koszenia lub raz do roku – z przeznaczeniem na gleby suche. Skład: Komonica zwyczajna, Rzepik pospolity, Dziewanna pospolita, Świerzbnica polna, Szałwia okółkowa, Żmijowiec zwyczajny, Bukwica pospolita, Cykoria podróżnik, Złocień zwyczajny, Wyka ptasia, Krwawnik pospolity, Chaber łąkowy, Dziurawiec zwyczajny, Dziewanna drobnokwiatowa, Rumian barwierski, Wiesiołek - kilka gatunków, Mydlnica lekarska, Mak polny.

Nie wiem, czy to możliwe, ale chciałabym też pod brzozami wsadzić krokusy, aby zwiastowały nadejście wiosny. Pytanie jednak, czy krokusy będą się lubiły z pozostałymi kwiatami z łąki?
Pod wiśnią pas traw ozdobnych, niewysokich - jeszcze nie sprawdzałam, jakiej odmianie by się tu dobrze rosło.

Po drugiej stronie od ogrodzenia planowałam duży pas piwonii, ale jeszcze nie sprawdzałam jakich – muszę jeszcze doczytać, chyba, że już ktoś coś może polecić Chciałabym ze 3 rodzaje od jasno różowych, prawie białych po mocny róż. Lubię takie pełne odmiany.
I tak samo jak pod wiśnią pas traw ozdobnych.

Całość wyobrażam sobie tak:

taras piekny !!!!!!!! blaszak okrutny!!! ale tez budka z narzedziami nawet jak bedzie ladna to chyba nie najlepsze miejsce naprzecwko tarasu (chyba ze nie macie innej mozliwosci) wierz mi ze akura to co wokol tarasu jest najwazniejsze nic mnie tak nie denerwuje u mnie jak ten skalniak bo kolo tarasu z czasem budka moze tez zaczac cie wkurzac jak usiadziesz na tarasie i sobie wyobrazisz sliczne nasadzenia zamist niej
Kraina Czarów w fazie projektów 10:36, 08 maj 2013

Do góry
Dziś w końcu część trzecia ogrodu, czyli taj, na której zależy mi chyba najbardziej.
Mamy tam taras, uważam, że jest duży bo ma 30m2 i bardzo go lubię Na końcu jest już zamontowany regał na kwiaty – tam ma być taka zielona ściana… póki co trochę łysa… ale na bieżąco będę ją uzupełniać Na drugim końcu tarasu ma być zamontowana drewniana żaluzja, chroniąca nas przed spojrzeniami przechodniów.

Patrząc z tarasu mamy widok na: obskurny blaszak ale w jego miejsce ma być zbudowana o połowę mniejsza drewniana narzędziówka z przedłużonym dachem i blatem do przesadzania roślin. A fundament będzie też obłożony albo drewnem, albo granitem, ma się tam znaleźć grill i duże donice – tu projektu nie przedstawię, bo nad tym czuwa mój ślubny i póki co nie ujawnia szczegółów

Pod drewnianym ogrodzeniem na kamieniu ma pojawić się niska długa donica, w której sadzone lub wysiewane będą rośliny jednoroczne – zapewne mój ulubiony kosmos, maciejka i groszek pachnący, czyli kwiaty z dzieciństwa. Cały obszar pomiędzy tarasem a fundamentem blaszaka został już wysypany drobnym kamieniem, a pojawią się pomiędzy pewnie jeszcze płyty granitowe. Pas kamienia na 1m szeroki zostanie też poprowadzony jako ścieżka wokół tarasu.

Patrząc dalej z tarasu mamy też widok na brzozy, tu zostanie nawieziona ziemia, aby przykryć wystające korzenie, a na drugim planie widać murek z sosnami. Murek idzie do renowacji, a sosny pod siekierkę, bo niestety są po prostu brzydkie. W zamian na odnowionym murku zostanie zamontowane drewniane ogrodzenie i zasadzony 12m pas lawendy – gęsto, tak żeby powstał piękny szpaler – planuję 3 sadzonki na metr bieżący, tak jak radziła mi Danusia.

Pod murkiem zrobiłabym ścieżkę, aby ułatwić dostęp, a trawę zamieniłabym na: po prawej stronie, czyli pod brzozami na łąkę kwietną nie wymagającą skopywania, nie wymagającej koszenia lub raz do roku – z przeznaczeniem na gleby suche. Skład: Komonica zwyczajna, Rzepik pospolity, Dziewanna pospolita, Świerzbnica polna, Szałwia okółkowa, Żmijowiec zwyczajny, Bukwica pospolita, Cykoria podróżnik, Złocień zwyczajny, Wyka ptasia, Krwawnik pospolity, Chaber łąkowy, Dziurawiec zwyczajny, Dziewanna drobnokwiatowa, Rumian barwierski, Wiesiołek - kilka gatunków, Mydlnica lekarska, Mak polny.

Nie wiem, czy to możliwe, ale chciałabym też pod brzozami wsadzić krokusy, aby zwiastowały nadejście wiosny. Pytanie jednak, czy krokusy będą się lubiły z pozostałymi kwiatami z łąki?
Pod wiśnią pas traw ozdobnych, niewysokich - jeszcze nie sprawdzałam, jakiej odmianie by się tu dobrze rosło.

Po drugiej stronie od ogrodzenia planowałam duży pas piwonii, ale jeszcze nie sprawdzałam jakich – muszę jeszcze doczytać, chyba, że już ktoś coś może polecić Chciałabym ze 3 rodzaje od jasno różowych, prawie białych po mocny róż. Lubię takie pełne odmiany.
I tak samo jak pod wiśnią pas traw ozdobnych.

Całość wyobrażam sobie tak:

Mazury i mój kawałek ziemi 22:45, 07 maj 2013

Do góry
tak jak obiecała napiszę o tym duecie do róży
posprawdzaj sobie najwyżej w googlach co i jak wygląda, może coś dobierzesz ja napiszę o tych odmianach co w gazecie, bo z doświadczenia niestety nic nie doradzę
- róża krzaczasta "Benita" i purpurowa odmiana jarzmianki większej "Ruby Wedding";
-róża krzaczasta "Belvedere" i czerwona dzielżana "Waltraud";
- większe zestawienie: biała ostróżka, przywrotnik, fioletowy bodziszek wspaniały, róża"Charles Austin" i jasnoróżowa piwonia;
- kozłówka "Phuopsis tylosa" i ostrogowiec i róża krzaczasta;
-ciemne żurawki z różowymi oraz białymi różami;
-przewrotnik jako osłona dolnych części róż "Constance Spry", "Gertrude Jekyll";
- większe zestawienie: dzwonek "Blauranke", bodziszek "Brookside", róża krzaczasta "Blossom-time", ostnica trzcinowata, szałwia omszona "Ostfriesland", Przywrotnik "Alchemilla erythropoda", dzwonek brzoskwiniolistny "Alba"

o teraz przemyśl, pooglądaj i wybieraj-ciekawa jestem na co się zdecydujesz ?!

pozdrawiam
Ogród niby nowoczesny ale... 21:02, 06 maj 2013

Do góry
To wysokie to szczypior...i obok nieśmiało groszek wyłazi...

a to od prawej: sałata, burak liściasty i szpinak...

tu taka mini przechowalnia...bukszapny tymczasowo w doniczkach i lawenda dla mamy...
a z tyłu ta wąska to skrzynia na zioła :
3 odmiany miety, bazylia, melisa i szałwia...i jakies kwiatki...ale posiane dopiero...

Mazury i mój kawałek ziemi 08:43, 05 maj 2013

Do góry
Hej ,Ewuś do róż pasuje lawenda , szałwia omszona ja tak posadziłam ,widziałam też gdzieś z przewrotnikiem,a u Kapiasów z trawami pozdrawiam
Atelier Ogrodowe... 20:32, 02 maj 2013

Do góry
Ta trawa wypuszcza jako pierwsza

Szałwia

Sadzonki hortensji "Anabelle" i " Limelight"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:31, 30 kwi 2013

Do góry
Orlików już po posadzeniu nie sfociłam bo ciemnawo się zrobiło, ale wsadziłam je obok ostróżek na rabacie z jodłami, jutro zrobie fotkę, ale nic szczególnego to taka kwitnąca rabata, są tam tulipany, irysy, ostróżki, szałwia....
Ogród z widokiem na jezioro 21:51, 29 kwi 2013

Do góry
AniaK napisał(a)
Yolka zobacz taką propozycję

żółte- przywrotnik ostroklapowy
niebieskie- bodziszek wspaniały
filetowe-szałwia omszona
duże różowe-ostróżka albo róża
małe fioletowe-goździk siny
malutkie zielone- tawka niska

Bardzo, bardzo dziekuję, napewno twoją propozycje wezmę pod uwagę. Oczywiscie pochwalę sie fotką. Tylko ciężkawo z sadzonkami , zima długa, chyba dlatego. Pozdrawiam
Księżycowy Ogród... 17:14, 28 kwi 2013

Do góry
Wrzuciłam u siebie zdjęcie wierzby z trawami A u Oli obok rogownicy rośnie chyba szałwia omszona albo przetacznik, bo widzę fioletowe kłosy. Ale najlepiej Oli zapytaj, bo ja u niej jeszcze nie byłam, choć bardzo na to liczę. Mam do niej blisko
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:34, 28 kwi 2013

Do góry
kilka wczorajszych zdjęć

trzmielina po cięciu

hosty

(?) nie pamiętam nazwy pamięta jak wygląda

szałwia

kossańce
W ogródku Ani 22:41, 27 kwi 2013

Do góry
Szałwia i dziewanna się rozsiewają?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies