Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 10:33, 16 cze 2013

Marzena2007 napisał(a)
Ania jakoś nie wyobrażam sobie ciebie jako małej czarnej kulki, raczej czarny patyczek...
Może słodzycze podjadasz lub pifko?

Mnie traz gubią truskawki ze smietaną

Nie jem słodyczy i nie pijam pifka.. raz na miesiąć jedno i drugi i to w małych ilościach.... to chyba ten wiek
Trytomki żyją Ale po zimie był to obraz nędzy i rozpaczy, miałam ochotę wyrzucić

A teraz lecę do początku.. co tam kto i o co sie pytał...

Madzenka 10:37, 16 cze 2013

Anula zatem brakuje sportu...

Jeziu jakie trytomy...
Mala_Mi 10:58, 16 cze 2013

A teraz będą foty, bo porządek musi być..... wiec do każdej odpowiedzi coś tam wrzucę... ale powoli, bo muszę przygotwać fotki..tzn wybrać co się nadaje z setek zdjęć, bo głównie na KOpciuszka dziś polowałam (pogoda kiepska do foto, bo słońce..ale już nadciągają chmury..)

Basiu - winogrona Irenki owocują, zimują, są smaczne... wiec możemy je nazwać wionogrono "Irena", albo Waligóra.. bo to twórca wina z niego Smakować powinno tak samo pod jaką nazwą by nie było...... na razie mam problem gdzie je posadzić ,a muszę posadzić, bo mi marnieją w tym kubeczku z wodą Ogólnie wymyśliłam, że najcieplej by mi było na południowej ścianie, ale do tego muszę przenieść rabatę co mam w inne miejsce... no i zrobić demolkę.....pergolę po nie.... czy winogrono posadzone w donicę i zadołowane przeżyje??? A tak wogle to muszę sie zameldować u mojego kolegi co ma winnice Golesz i swoje winka.. nie widzieliśmy się kilkanaście lat... on bedzie wiedział co jest najlepsze... i co może mieć Irenka

Na południowej ścianie mam tujki i tawułki, które obiecuję sobie, że będę regularnie ciąć a ciagle nie mam czasu.. wiec kwitną Ale na tej ścianie pergola i winogrona miałyby najlepiej

Mala_Mi 11:14, 16 cze 2013

Ewa004 - szałwia w pąku ma inny kolor, a w rozwinięciu inny, jak każdy kwiat... Ale w trakcie dojrzewania większych różnic nie ma... rekordzistki w zmianie koloru w trakcie..to róże... dziś sie patrzyłam na grahamka i ten to juz ma skalę barw niesamowitą.... mam foto ale na drugim aparacie..
Obstawiam, że dostałaś inną odmianę od tej co chciałaś..

To jedna z moich szałwii.... kolor ma w zasadzie jednakowy, i tu są różne odmiany, bo to przekopywana z rożnych miejsc w ogrodzie... ale starałam się sadzić podobne.. potem zrobię innym aparatem bardziej widoczne.

A tak swoją drogą wczoraj tu rządziłam.... tzn chciałam, ale pierwsze skrzypce grały chwasty, darń z trawnika, róże z kolcami i komary..ggggggrrrrrrrrrrrr. Ale przesadzane róże dostały już rabatę. Wyrównałam rabaty, bo do tej pory były tylko wycięte w darni dziury pod tuje i róże i od frontu było równo.. ... Teraz jest jak lubię.. korą sypnęłam i nie będę musiała się już tam czołgać, a moje róże urosną wielkie.... do jesieni nie ma szans na wejście w nie.. szałwię też muszę przesadzić bardziej do przodu, ale to już później.. od frontu jakoś się dostanę

Mala_Mi 11:17, 16 cze 2013

Madzioskoczek - koniecznie wycinaj przekwitnięte kwiatostany szałwii, chyba, że chcesz dochować się siewek.. Ale jak nie wytniesz szałwia zrobi sie brzydka. Przycięta kwitnie ponownie, już mniej ale kwitnie
Grahamek
Mala_Mi 11:22, 16 cze 2013

Jotka - tort widziałam wczoraj.... po prostu czadowy, odjazdowy, ale super

Mój jasny perukowiec to Young Lady. Nie którzy nie lubią peruczek, a ja je uwielbiam.. tak samo jak lubię kwiaty host i żurawek.. ale to kwestia gustu. Kupując perukowaca trzeba sprawdzać od razu , czy ma tendencje do tworzenia peruk, bo to mają zapisane w genach danego egzemplarza. tak czytałam i chyba coś w tym jest.. Jedne ( a mam ich 3) maja peruki jak trzeba, a jedne to w zasadzie ich nie ma

Mala_Mi 11:44, 16 cze 2013

Bogdzia - ślepej kurze ziarno sie też trafia... w wodzie winogronka rosną, a jak posadzę też mogą paść..

Dziś było polowanie na kopciuszka w kąpieli

I w podskokach pod następną fontannę... każdy ptak widzę musi zaliczyć wszystkie możliwe fontanny i miski gdzie można się umyć... i bez różnicy jaki to ptak..

Mala_Mi 11:47, 16 cze 2013

Pokażę ciąg dalszy z historii kąpieli kopciuszka.. cały czas jest to ten sam ptak... niestety kąpiele na dole są niewidoczne dla fotografa.. widać, że sie pluskają, ale trawy i zagłębienie niecki zasłąniają..

Prysznic.....

Kąpiel na kolejnym kamieniu..

Mala_Mi 11:49, 16 cze 2013

I się suszymy

I można tak pokazywać bez końca.... tak samo jak obserwować
Mala_Mi 12:08, 16 cze 2013

Irenka - ja się denerwuję co z Twoimi psami i dlaczego Dżaga ma opakowanie po ślimakach w budzie..... już nigdzie bym nie jechała tylko psów pilnowała... i skąd to opakowanie..... i dlaczego drugi raz ktoś zostawia to opakowanie.. straszenie tak byś wiedizałą, że ktoś straszy na poważnie i nawet się nie czai, że che otruć psy....... to mne bardzo intryguje i niepokoi.