Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Moja codzienność - ogród Oli 18:39, 14 lis 2015

Do góry
Idelanie, Nie dziwię się ze drażnią cię brzozy

Jak jesienią można otrzymać ogród w takim idealnym stanie?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:25, 14 lis 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
nie wiem co gorsze?... agresywny niemiły sąsiad? czy miły pracowity i uprzejmy, który 2 dzień warczy odkurzaczem do liści ....a na działce ma tylko tuje i trawnik ...drzew lisciastych zero! i innych krzewów i roslin zaro!

PS moje do niego nie dolatują ale lasek i brzozy samosiejki mamy wszyscy za siąsiada

Jesień i liście, to dla mnie niedołączona część przyrody....Za tydzień zamierzam liście jeszcze z rabat odkurzyć, bo z trawnika to chyba M znów kosiarką zbierze
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:22, 14 lis 2015
Do góry
nie wiem co gorsze?... agresywny niemiły sąsiad? czy miły pracowity i uprzejmy, który 2 dzień warczy odkurzaczem do liści ....a na działce ma tylko tuje i trawnik ...drzew lisciastych zero! i innych krzewów i roslin zaro!

PS moje do niego nie dolatują ale lasek i brzozy samosiejki mamy wszyscy za siąsiada
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:22, 14 lis 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
świetne zdjęcia
też powinnam kazać sąsiadom sprzątać swoje liście... nerwicy idzie dostać... znienawidziłam wszystkie brzozy w promieniu 400 metrów

Olu ja kocham brzozy ale na szczęście mam niskie więc nie hulają po całej dzielnicy
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:18, 14 lis 2015

Do góry
świetne zdjęcia
też powinnam kazać sąsiadom sprzątać swoje liście... nerwicy idzie dostać... znienawidziłam wszystkie brzozy w promieniu 400 metrów
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:23, 13 lis 2015

Do góry
Pawlus napisał(a)
I te cudne białe pieńki. Świetne są.

Najpiekniejsze są zima w kulach bukszpanowych.
Musze tylko te parasole brzóz wyżej podciągnąć aby lepiej przesłanialy okoliczne domy. I wreszcie licze na nowe brzozy....że po lewej tez zaistnieją, ale widziałam, że sie przyjęly bo zaczęły wreszcie pod koniec lata wypuszczać łodygi z wielkimi liśćmi. A w 2016 pnie powinny im sie tez wybielic
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:18, 13 lis 2015

Do góry
Rady Danusi są bezcenne, skoro pisze, ze karmnik powinien wrócić to z pewnością w przyszlym sezonie pojawi sie ponownie akurat w tym miejscu był najdłużej, ale tak strasznie sie zachwaścił ze go zdjęłam. Ale zaobserwowałam, ze go mozna zdjąć, odchwaścić stanowisko i posadzic ponownie. Zatem wiosna będe działać z karmnikiem.
Wszystkie porady Danusi dot mojego ogrodu to strzał w 10-tkę, zatem bez jakiejkolwiek dyskusji je wcielam w życie.

Gdy powiedziała, ze do bladych róż zamiast lime marmelade mam dać żurawki georgia peach, to rabata nabrała od razu wyrazu. Gdy rzekła na lewo przydałby sie szpaler bordowych drzew aby wysłonic domy posadziłam 8 purpurowych bukow. Niech no tylko wreszcie podrosna to zrobią efekt
Gdy powiedziała brzozy musza zostac to oborniła je przed piła i platany alpen's globe sa nadal w sferze marzeń
A teraz karmnik
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:12, 13 lis 2015

Do góry
A nie wiem, nigdy tak głeboko nie zgłębiałam tematu. Czytałam , ze long trunk to brzoza szczepiona na podkładce doorenbos. Ale kto ja wie. Mam nadziej, że wkrotce brzozy po obu stronach będa zbliżone rozmiarami. Na szczescie te potfory szybko rosną
Kamienny ogród patykiem malowany 21:58, 13 lis 2015

Do góry
Przeanalizowałam ponownie plan - trochę dużo tych roślin, nie unikniesz przesadzania w przyszłości:

Ładnie zaznaczyłaś cień, trzeba to uwzględnić, jest to strefa roślin, które nie radzą sobie dobrze w pełnym słońcu. Napisałaś też, że brzozy rozpraszają światło słoneczne, to dobrze.

Toszka, która udziela bardzo mądrych rad w różnych wątkach na forum napisała o czosnkach, że cebulki się co roku dzielą: z jednej robią się dwie, potem cztery, jednak w trzecim roku dobrze jest je wykopać i posadzić na nowo, bo mogą mieć ciasno. Radziła też, by sadzić je w koszyczkach, albo płytkich doniczkach z dziurami odpływowymi, nornice ich nie zjedzą wtedy i inne ziemne wyjadacze

Teraz co do świecznicy:
tak wygląda zestawienie u Łukiego:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/97/972534/original.JPG
Tutaj w jego wątku:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3386-ogrodowa-przygoda-lukasza?page=719#post_6
Łuki też jest specjalistą od żurawek.

A tutaj zobacz, jak może urosnąć rododendron po 10 latach:

To zdjęcie rok temu dla mnie wstawiła Bogdzia z Rododendronowego ogrodu. To akurat jest Nova Zembla. Ja zobaczyłam je, zaraz rozsadzałam moje rh Bogdzia jest specjalistką od rododendronów.

No to się napisałam.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 21:57, 13 lis 2015

Do góry
ivo napisał(a)

Polinko brzozy planuje wkoło tego placyku kwadratowego na planie.

To może w tej obwódce bukszpanowej pomyślisz o brzozie? Będzie nawiązanie do placyku.

A jeszcze podsunę jedną myśl Może zamiast obwódki bukszpanowej pomyśleć o cisowej i cis w formie wyższego żywopłotu powtórzyć zamiast hortensji odgradzającej warzywniak... Oczywiście to taka lużna myśl
Zielonym od linijki - ogród Ivony 21:53, 13 lis 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Podoba mi się bardzo

Ja minimalistyczna dziewczyna to dałabym graba w bukszpana ale dobrze kojarzę, że masz na przodzie brzozy albo gdzieś w projekcie innych rabat?

Polinko brzozy planuje wkoło tego placyku kwadratowego na planie.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 21:49, 13 lis 2015

Do góry
ivo napisał(a)

Podoba mi się bardzo

Ja minimalistyczna dziewczyna to dałabym graba w bukszpana ale dobrze kojarzę, że masz na przodzie brzozy albo gdzieś w projekcie innych rabat?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:26, 13 lis 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Młode Long Trunk (czyli doorenbos pendula)

Mam pytanko, zawsze podpisujesz swoje Long Trunk jako doorenbos pendula, a nie powinno być po prostu utilis Long Trunk? To są chyba 2 odmiany brzozy pożytecznej.

Tak tylko z czystej ciekawości pytam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:04, 13 lis 2015

Do góry
gdzie ty kobiety ściany masz? przecież to dom ze szkła

Ogród piękny jak zawsze, Szkoda że w pierwszym podejściu te brzozy okazały się być innymi bo byłoby cudownie gdyby było symetrycznie. Ale i tak jest super!
Danusia mąci i dobrze - ja tam lubiłam karmnik - zwłaszcza że u Ciebie nie muszę go odchwaszczać
Droga do spełnienia 10:12, 13 lis 2015

Do góry
Kawa napisał(a)

Chętnie posadziłabym te cisy kolumnowe ale przejeździłam i obdzwoniłam wszystkie szkółki i takich cisów nie ma
czekać do wiosny jak myślicie pojawi się coś czy zdecydować się na coś innego

Kamila.
Ogrodnika powinna cechować cierpliwość. Skoro postanowiłaś sobie, lub nawet masz w planach zagospodarowania przestrzennego ogrodu posadzenie cisów kolumnowych np ,,Wojtek" czy ,,Krakus" to niezależnie od przeszkód dopnij swego i nie szukaj na siłę zamienników. U mnie tak się zdarzyło, że przez dwa lata nie mogłem nigdzie upolować brzozy brodawkowatej ,,Trost's Dwarf". Cierpliwość wynagrodziłem sobie tym, że już ją mam w swoim ogrodzie. Choć to jeszcze małe drzewko to obchodzę się z nią jak z jakimś skarbem. Proponuję Ci przełożyć zakupy na przyszły rok i cieszyć się z planowo zakupionych roślin.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 18:03, 12 lis 2015

Do góry
Agatko dzięki. Wiesz, ja nie wyobrażam sobie ogrodu bez brzózek.

Renatko masz rację. Brzozy wiosną szybko zielenieją, latem pięknie szumią a jesienią świecą jak słoneczka swoją żółcią. Ładnie to też ujęła Monika

Moniko brzozy śmiecą troszkę. Tylko troszkęMyślę, że warto je mieć w ogrodzie. A z przytulaniem dobrze piszesz. Koleżanka studiuje naturopatię w Anglii i ona uwielbia te drzewa. Tuli się do nich ile może.

Jolu ja myślę, ze Ty niczego się nie boiszA już na pewno nie sprzątania hi hi.Pewnie kiedyś dojrzejesz do chęci posiadania tego drzewka

Kasiu dziękuję za miłe słowa.U Ciebie też pięknie roślinki rosną

07 ReneRenatko dziękuję. W te ponure dni to i ja się uśmiecham jak rano ukazuje mi się widok energetycznych brzóz
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:57, 12 lis 2015

Do góry
Dawno nie byłam, obejrzałam piękne fotki. Brzozy pięknie się przebarwiły jak dla mnie te drzewa zawsze będą piękne wraz z klonami. Obwódka z buksików pierwsza klasa. We wrześniu kupiłam pierwsze moje buksiki, więc wszystko na ich temat mnie interesuje
Kamienny ogród patykiem malowany 11:15, 12 lis 2015

Do góry

Witam Cię Hanko! Bardzo się cieszę, że do mnie zajrzałaś, bo widziałam Cię w innych ogródkach i pomyślałam - taka konkretna babka by mi się przydała.
Ja to mam szczęście.
Mam jedną szmaragdową, joko soliter - rośnie 10 lat i ma około 3,5m, przy czym szerokości - mierzyłam - 1m na dole. Świecznicę bardzo chciałm mieć, ale może nie w tym miejscu.
Zrobiłam sobie wersję z pęcherznicą - co powiesz?

Aniu twoje uwagi też do mnie dotarły co do żurawek i tak oto powstała jeszcze wersja 3.
Rh są przekopane z "patelni" a tam gdzie są teraz, słońce filtrują brzozy - mam nadzieję, że dadzą radę.

W.3 jest z pampasową, która tam obecnie rośnie, ale może się okazać, że na wiosnę będę miała piękną zgniłą kupkę korzeni - jeszcze u mnie nie zimowała i nie wiem co to za licho. Może ktoś ma jakieś doświadczenia?

Kamienny ogród patykiem malowany 22:46, 11 lis 2015

Do góry
Sylvana napisał(a)
Dzisiejsze, deszczowe - ale za to aktualne

Nie było mnie kilka dni a brzozy mi taki raj zafundowały...

O, już coś tu rośnie. Z ilością gatunków na jednej rabacie też miałam problem (i mam w pewnym stopniu do tej pory). No, po prostu tyle jest pięknych roślin że każdą chciałoby się mieć. Ale kiedyś przyjrzałam się dokładniej czemuś co zostało zaprojektowane przez zawodowca i bardzo mi się podobało. Ze zdumieniem odkryłam że na jednej rabacie wcale tak mało gatunków nie ma gdyby je policzyć. No, może zamiast dwudziestu było 5 -6 ale to i tak moim zdaniem sporo. Jak się ma 5500 m to na pewno w innym miejscu można wkomponować te, które tutaj się nie zmieszczą .
Co do "mopa" to nie sadź pod brzozami, zbyt duża konkurencja.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies