Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ania z zielonego wzgórza :-) 23:30, 16 maj 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Aniu pięknie i te fiolety u ciebie, zwłaszcza szałwia, cudo!

Dziękuję Irenko, miło mi bardzo słyszeć te komplementy, a fiolet i niebieski lubię, dla mnie twarzowe kolorki
Ania z zielonego wzgórza :-) 23:29, 16 maj 2013

Do góry
Ale masz ładny ogród, a ta szałwia po prostu zwala z nóg Jest piękna
Nostalgiczny ogródek shabby chic 21:19, 16 maj 2013

Do góry
Beata - jesteś Bo już się stęskniłam Fajnie opisujesz... jak zwykle u Ciebie ciekawie, nowy domownik, nowy domek i nowa kuchnia - może nie stricte ogrodowo ale dużo się dzieje
Dzisiaj posadziłam wszystkie jednoroczne na rabacie która ma być oczorypnym misz-maszem czy będzie tego nie wiem, zobaczymy co przeżyje na niej a co nie - miałam juz dośc zapełnionego po brzegi balkonu więc wysadziłam - teraz muszą sobie radzić sadzoneczki Wiem, że w przyszłym roku już nie będę tak szaleć z jednorocznymi - ale na rabacie zostanie to co niejednoroczne - lilie, róże, szałwia. lawenda, - a potem coś dosadzę
Pozdrawiam Cię cieplutko i cieszę się że napisałaś co u ciebie Buziole
Ania z zielonego wzgórza :-) 21:19, 16 maj 2013

Do góry
ach ta Twoja szałwia !!!! szał Aniu, szał ....
Ania z zielonego wzgórza :-) 16:35, 16 maj 2013

Do góry
Aniu pięknie i te fiolety u ciebie, zwłaszcza szałwia, cudo!
Jurajski Ogród 11:17, 16 maj 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

[b]Debro
, nie to nie szałwia, lecz kocimiętka

A widzisz, nie rozpoznałam na zdjęciu. Bardzo się zdziwiłam, bo moja szałwia dopiero ma jedynie sporo liści.

Jestem wielce szczęśliwa, że idąc za Twoim przykładem posadziłam te Hidcote Blue - pięknie rosną. Teraz tylko czekam na ich kwitnienie, ale to jeszcze troszkę, do lipca?
Jurajski Ogród 21:06, 15 maj 2013

Do góry
Małgosiu, Robercie, Filipie, Reni, Syla - dziękuję. Cieszę się, że wpadacie do mnie.

Irenko - tak, co roku uszczykuję przyrosty, nie mogę puścić jej wysoko (i nie chcę), bo blisko niej są w górze przewody prądu. Jak ją kupowałam, to miała być - wg sprzedawcy - kosodrzewiną.

Reni, oczywiście rozlażą mi się, ale i tak je lubię...

Debro, nie to nie szałwia, lecz kocimiętka

Przesyłam pozdrowienia dla wszystkich zaglądających
Jurajski Ogród 19:40, 15 maj 2013

Do góry
Czy to szałwia omszona tak kwitnie?
Już?
Oczywiście jest pięknie, ale to wiadomo
Ogród przy lesie początek 2012/2013 12:33, 15 maj 2013

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Róż ,już takie duże ,szałwia też .

serduszka nadal zachwyca

szpalerek irysków pumlia na przemian z rogotownicą

Rośnie, rośnie aż miło. Ławeczka super. W końcu przyjdzie czas, że usiądziesz na dłużej i będziesz podziwiać swoje i przyrody dzieło
Ogród przy lesie początek 2012/2013 12:27, 15 maj 2013

Do góry
Róż ,już takie duże ,szałwia też .

serduszka nadal zachwyca

szpalerek irysków pumlia na przemian z rogotownicą

Zakątek z fioletową ławeczką 23:53, 14 maj 2013

Do góry
Dosadź trawy - np. kostrzewy, mogą być juki, perowskia, dziewanna, szałwia omszona.

Widzę, że lawendy posadziłaś obok jałowca, a on zbyt blisko lawend może zakwaszać glebę (lawendy kochają wapienne gleby). W tym układzie nasadzenia najlepiej pasują jednak trawy.
Przywrotnik ostroklapowy - Alchemilla mollis 21:10, 14 maj 2013

Do góry
Czy te pozostałe rośliny też masz już kupione?

Generalnie, szałwia z przywrotnikiem to "książkowe" rozwiązanie, podobnie jak pomysł podsadzania nimi róż. Na Twoim miejscu dokupiłbym (lub rozmnożył) te szałwie oraz przywrotniki i zastosował na wiekszej powieszchni a krwawnik posadziłbym z tyłu, bo rosnie trochę wyższy. Nawiasem mówiąc, przywrotnik lubi się też z kocimiętką fassena
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 20:21, 14 maj 2013

Do góry
Robertop napisał(a)

Ślij adres sklepu.

Wysłane na pw.

Obeciałam dzisiaj zdjęcie Przetacznika goryczkowego. Jest, chociaż jeszcze daleko mu do pełnego rozkwitu.

Ta kudłata zielona masa to przetacznik Veronica Spicata Christa i Szałwia omszona.

Moje lawendy pod Flammentanz

Irysy pod Aronią, przed nimi Gajowiec żółty

Kwitnąca Aronia

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:47, 14 maj 2013

Do góry
Witajcie,
Marysiu - tak to 3/4 dobermana, nasza przyjaciółka ze schroniska za 1 zł, jest z nami 5 lat ale duszą nadal jest jak szczeniak. Twojego dobka widziałam jest rasowy, dostojny i chyba troche potęzniejszy od mojej, choc na ogół psy maja bardziej masywna budowe od suk.

Kondziu - witaj, hi,hi

Debro - powojnik o nazwie Hania, kwiaty ma miec amarantowo-czerwone ze złotymi pręcikami, zurawki ciemno-bordowe, nazwe zapisałam w notesie ale notes został w samochodzie, potem napisze. Szałwia ma rosnąc własnie na słońcu mam nadzieje na sliczne ciemnoniebieskie poduchy... a i fioletowe bo taka tez kupiłam.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 23:25, 13 maj 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Aniu, kurde, pojęcia nie miałam, że masz już nowy wątek.
Idę poczytać, sześć stron, to dam radę
Jupi, jestem na bieżąco! W jedynym wątku na forum
Szałwia piękna, i zakupy Szmitowe też.
Dwa lata na O? To się nazywa staż Ho, ho.
Gratulacje, Aniu

Dokładnie to samo miałam napisac.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 23:09, 13 maj 2013

Do góry
Aniu, kurde, pojęcia nie miałam, że masz już nowy wątek.
Idę poczytać, sześć stron, to dam radę
Jupi, jestem na bieżąco! W jedynym wątku na forum
Szałwia piękna, i zakupy Szmitowe też.
Dwa lata na O? To się nazywa staż Ho, ho.
Gratulacje, Aniu
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:41, 13 maj 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)

Myślę, że to szałwia omączona, jeżeli to ona to jest to roślina jednoroczna, dla porównania moja ubiegłoroczna, oczywiście wymarzła

Dziękuję Elu ale co to za ogrodnik, że nie chce podać nazwy tak myślałam, ze może to być szałwia omączona, a kupiłam je bo naprawdę są śliczne i takie dorodne
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:37, 13 maj 2013

Do góry
an_tre napisał(a)
Kupiłam u nas w ogrodniczym szałwie, bardzo mi się spodobała pani w sklepie nie umiała podać jej nazwy ale obiecała, że zapyta ogrodnika od którego bierze rośliny i dziś mi oznajmiła, że to jest szałwia i to wszystko. Ogrodnik udzielił jej takiej odpowiedzi może ktoś wie jak ta szałwia się nazywa i czy jest byliną, czy jednoroczna

Myślę, że to szałwia omączona, jeżeli to ona to jest to roślina jednoroczna, dla porównania moja ubiegłoroczna, oczywiście wymarzła

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:40, 13 maj 2013

Do góry
Kupiłam u nas w ogrodniczym szałwie, bardzo mi się spodobała pani w sklepie nie umiała podać jej nazwy ale obiecała, że zapyta ogrodnika od którego bierze rośliny i dziś mi oznajmiła, że to jest szałwia i to wszystko. Ogrodnik udzielił jej takiej odpowiedzi może ktoś wie jak ta szałwia się nazywa i czy jest byliną, czy jednoroczna

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 19:18, 13 maj 2013

Do góry
Jakie żurawki, jakie powojniki? Może znasz odmiany? Wklej zdjęcia.
Szałwia omszona jest bardzo dekoracyjna, musi rosnąć na słońcu, wtedy ładnie kwitnie.
Pieknie się rozrasta, z roku na rok, coraz większe kępy będa. Można je wtedy dzielić.

Usuwanie darni, to ciężka i niewdzięczna praca. Powoli dasz radę.
Co do tamaryszku, odpowiedziałam Ci u siebie, ale widzę że masz sporo słonecznych miejsc, gdzie może rozwinąć gałezie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies