Czadzik! Zachwycam się. Basenowa z żółtymi akcentami - bardzo fajnie w pobliżu wody. Madziu, Ty jesteś kobietą-wulkanem energii, uruchamiasz ją na kolejnych rabatach w tempie błyskawicznym. Jak nadążyć, no jak... Wrzuciłam Ci Danusiną "diabelską". Dobrej niedzieli!
Byłam w szkółce bylin. Raj dla oczu, gorzej z portfelem chociaż ceny mieli naprawdę znośne. Mogłabym pół szkółki wynieść .
A mieli tyle odmian jeżówek że głowa boli i wszystkie kwitły.
Cuedem ograniczyłam się do 2 odmian i kupiłam jeszcze 2 małe sadzonki miskanta Memory bo wiekszych nie mieli. Posadziłam wszystko bo pogoda była. Memory na razie na szybko bo będzie trzeba wykończyć rabatkę.
Powiem Wam, że to był dzień jakich mało... u Danusi nigdy nie jest tak samo, wszystko się zmienia, każda pora roku i każdy miesiąc jest niepowtarzalny, zaskakujący. Przechadzałam się po ogrodzie bujnym i dopieszczonym w każdym detalu, z milionem roślinek utkanych pomiędzy pokaźnymi topiarami cisowymi, jakich nie zobaczymy nigdzie indziej, zjadłam ciasto osobiście wykonane przez Danusię i pełne świeżych owoców, przywiozłam 10 jaj od kur szczęśliwych, bo karmionych samymi frykasami, pomoczyłam nogi w miękkiej wodzie w basenie siedząc obok Danusi, TEJ Danusi... wśród falujących kolorów i zapachów. Nie robiłam zbyt wielu zdjęć, ale kilka wrzucam.
Ala mam takiego na liście ale już przestałem je oznaczać jednak wszystkie cyprysiki nutkajskie pamiętam
miskant o którego pytałaś
tego mam jako Jubilaris
szersze spojrzenie na ogród od strony altany
polanka "Wedle trzech buczków" (dla młodszej generacji to z Czterech pancernych)
dwa buczki widoczne ale trzeci ma dopiero 2,20 bardziej okazała jest brzoza Long Trunk pod która właśnie siedzę z szklaneczką.... - goście już odjechali
Jedyny kwitnący zawilec, cieszę się i z tego
A to moja "najbardziej okazała roślina", to hakonka nn i nie uwierzycie ma 2 lata
Dałam do doniczki, może tu zacznie rosnąć.
Na dziś koniec
Witam. Moje bukszpany coś zaatakowało. Znalazłem larwy oraz duże… jakby żuki. Co do larw to są one małe i nie do końca podobne do ćmy bukszpanowej (No chyba, ze małe osobniki właśnie tak wyglądają). Dodaje zdjęcia z prośba o naprowadzenie.
Tu było przesadzanie juki i berberysu do przodu, zrobiło się miejsce
Jęczmień grzywiasty, niestety słabo się wysiał
Dosadziłam do lawendy pomgarańczowy kuklik i biały krwawnik.
Najbardziej kolorowa rabatka
No i kolejne wyzwanie „kreatywne” przede mną... Małżon zakupił pompę z hydroforem, która ma być zamontowana nad kiedysiejszym szambem, a aktualnie pojemnikiem na deszczówkę... No i mam następne cudo, które muszę czymś przykryć, żeby nie straszyło.
Pompa ma stać tu:
Normalnie płakać mi się chce...
Tych cudów na ogrodzie mam masę. Z tylu jeszcze 3 studnie...