Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Ogród dla moich synków 09:22, 31 mar 2014

Do góry
Marga napisał(a)
Dziś w sklepie ogrodniczym pan odradził mi chwastox. Motywując to tym, że po chwastoxie trzeba odczekać min 6 m-cy. Może ktoś coś wie na ten temat i się wypowie?
Zakupiłam Randup na chwasty. Pytałam się też, czy może polać wszystko rozcieńczonym biohumusem, aby poprawić glebę po budowie. To też mi odradził.
To ja już teraz nic nie wiem :/ Zgłupiałam.

Pan bzdury opowiada. A wyjasnił, dlaczego aż 6 miesięcy?

Poczytaj ulotkę chwastoxu. Nigdzie nie jest napisane, że przez taki okres nie mozna nic sadzic czy siac. Zresztą ten argument jest idiotyczny - nowe chwasty w ciągu pół roku wyrosna pod niebo

Proponowałam domieszkę chwastoxu do ruondapu, bo chwastox zwalcza takie chwasty, jakich nie zwalcza roundup. Polecił mi kiedyś takie rozwiązanie mój kolega ogrodnik.
I tak stosowałam, jak odchwaszczałam "co żywej gleby".

W te śliwki, co mają zostać, nie dawaj barwinka jednak. Zrób tam wielopietrowe nasadzenia. Np. hortensje. albo wysokie byliny. Trawy wysokie tez by się ładnie komponowały.
A jesli chcesz coś zadarniającego, to może lepiej dąbrówka?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:14, 31 mar 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Aniu, czy już zastosowałaś nemasys?
Bo ja tak.
Nie czekam dłużej, bo się obawiam, że krewetki się przepoczwarzą w chrząszcze.
Moje obawy wzięły się stąd, że w donicy, którą jesienią wzięłam do domu, właśnie się potwory przepoczwarzyły Znalałam dwa piekne osobniki na scianie obok donicy.

Ogód pięknie się prezentuje.
no jeszcze nie, bo pogoda szaleje... nie wiem może zaryzykuje zatem....
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 09:12, 31 mar 2014

Do góry
Beatko, pytałaś u Gosi: szukam czegos trwałego, nie taniochy z marketu, na pomalowanie pergoli

My stosujemy Levisa. Świetnie się trzyma. No i nie jest tanioch a z marketu.
Chyba ten, ale dopytam, jesli będziesz zainteresowana:
http://www.tadex.pl/Levis/bejcolakiery-i-impregnaty/Ultralasur-Classic.aspx
Kubusiowo II 09:04, 31 mar 2014

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Żurawkom nie wiem co jest. Niech sobie siedzą na razie a jak nie dadzą rady to wyfruwają stąd i zasadzę inne Tylko jeżeli to grzyb to co z ziemią zrobić ??

Potrtaktować previcurem.
http://www.themar.com.pl/dladomu/produkty/srodki-ochrony-roslin/previcur-energy-840-sl---15-ml
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:00, 31 mar 2014

Do góry
Aniu, czy już zastosowałaś nemasys?
Bo ja tak.
Nie czekam dłużej, bo się obawiam, że krewetki się przepoczwarzą w chrząszcze.
Moje obawy wzięły się stąd, że w donicy, którą jesienią wzięłam do domu, właśnie się potwory przepoczwarzyły Znalałam dwa piekne osobniki na scianie obok donicy.

Ogód pięknie się prezentuje.
Mój zielony świat malowany roślinami... 07:13, 31 mar 2014

Do góry
Mnie też się wydaje, że to pączki nowych przyrostów.
Poczekaj, co z tego wyjdzie

Czy Ty masz żywopłot liściasty???
O tu:

uwielbiam fiołki.
Fajna wiosenka. I jakieś kiełki znajome widziałam?
Ogród cichy i przytulny 23:15, 30 mar 2014

Do góry
paulina_weron_niemiec napisał(a)
Wlasnie zapoznalam sie z twoim watkiem, wspanialy gaszcz u ciebie. Tess podrzucila mi linka do ciebie, bo tez mam zamiar posadzic tulipany pod drzewami owocowymi. W prawdzie u mnie jeszcze male ale kiedys urosna Y ciebie ladnie to wyglada mam nadzieje ze i mi tak wyjdzie pozdrawiam.

Cześć! Dziękuję za odwiedziny , wpadaj, oglądaj i podglądaj. Pytaj jak masz dylemat. W miarę możliwości pomogę. Jak nie ja to inni. Co do roślin cebulowych to moim zdaniem można je sadzić na rabatach np. pomiędzy azaliami, hortensjami, trawami, tam gdzie rosną hosty, pomiędzy krzewami, które jeszcze w tym momencie są golutkie nie mają liści ani kwiatów. Np. ja posadziłam jeszcze pomiędzy azaliami (rabata w tym momencie nie jest taka smutna) gdy one przekwitną , a liście zżółkną azalie wypuszczą liście i zakwitną. Będzie to jakieś uzupełnienie. Pozdrawiam
W Gąszczu u Tess 18:59, 30 mar 2014

Do góry
Tess melduję zdjęcia są z dedykacją dla ciebie

pozdrawiam i zapraszam
Mój zielony świat malowany roślinami... 20:15, 29 mar 2014

Do góry
Opisz co to za kropki. Białe. Małe.
Jak małe?
Wypukłe, twarde? Czy inne?

I na jakich tujach (nazwa, wiek, wysokość)
Dla odmiany czas na zmiany... 20:13, 29 mar 2014

Do góry
Tess napisał(a)

jaki ładny uśmiech...hej Teresko
Mój zielony świat malowany roślinami... 20:02, 29 mar 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Aśka, zlituj się
Jak tych kropek nie widać, to jak można cokolwiek diagnozować?

Zrób zdjęcie, to może coś się stwierdzi.

hi nie wiem czy one wyjdą na zdjęciu są tak malutkie
ale spróbuje
Mój zielony świat malowany roślinami... 19:57, 29 mar 2014

Do góry
Aśka, zlituj się
Jak tych kropek nie widać, to jak można cokolwiek diagnozować?

Zrób zdjęcie, to może coś się stwierdzi.
W Gąszczu u Tess 19:55, 29 mar 2014

Do góry
Tess pojawiłam sie

zdjecia będą - napisze
A miało być tak pięknie.... 23:25, 28 mar 2014

Do góry
Tess -cebulowych nigdy za wiele
Na następny sezon planuję dokupić iryski
Znowu na wsi 21:03, 28 mar 2014

Do góry
Joku napisał(a)
Dziękuję że do mnie zaglądacie. To bardzo miłe.

Aniu, kwiaty na kalinie zobaczyłam w zimie. Raczej pączki niż kwiaty. Bardzo mnie to zaskoczyło, bo się nie spodziewałam. Kilka zmarzło zimą, ale kilka się uchowało.

Agnieszko z Jurajskiego, widziałam pięknie przebarwioną kalinę, ale w szkółce. Chyba sprowadzona z Holandii lub Niemiec. Kolor zachwycający. Na mojej liście szybko opadły, nie zdążyły złapać koloru. Ale mam nadzieję że kiedyś się doczekam

Iwonko, tobie również życzę przyjemnych dni wiosennych. O kiełkach do jedzenia przeczytałam u ciebie w wątku. Ja za nimi nie przepadam. Co do wysiewu nasion, to leży wszystko przygotowane, ale jakoś trudno mi się zabrać.
Pomysł z podsadzeniem kaliny powojnikiem i trawami bardzo przypadł mi do gustu.

Tess, u mnie raczej łatwo jest być na bieżąco. Wpadam do twojego ogrodu bardzo często podglądając co w nim nowego.

Jola, cieszę się się że jesteś "na chodzie" bo czytałam o twoich wyprawach na działkę. Życzę dużo dobrego. I żeby zdrówko się nie psuło. Pozdrów dzielnie spisującego się Marka.

Jola po kwitnieniu będziesz ja podcinała?
Ogród nad Rozlewiskiem 20:44, 28 mar 2014

Do góry
Witaj Tess!
Wpadłam, zobaczyłam, zaniemówiłam!
Baśniowe pejzaże masz u siebie nad rozlewiskiem
Wątek rozpoczął się bardzo wzruszająco, a potem to już była poezja, nostalgia i jakiś taki wewnętrzny spokój mnie ogarnął Tak sobie myślę, że czasem powinniśmy zwolnić i rozejrzeć się wokoło. Przyroda jest taka piękna!
Jutro jadę na działkę, to pójdę sobie na spacer nad rzekę. Nigdy nie mam czasu, zawsze wszystko w pośpiechu
Pozdrawiam serdecznie
Akwarela w ogrodzie:) 19:47, 28 mar 2014

Do góry
Tess rzeczywiście ogród wygląda teraz troszkę inaczej, ale powolutku mi to wszystko idzie.
W czwartek wylądowałam znowu w szpitalu, no cóż każdy z nas ma jakieś prywatne "wojny". Dla mnie ogród to lekarstwo, ale gdyby mój lekarz usłyszał, że znowu w nim szaleję, to chyba by mnie wystawił za drzwi oddziału. Jutro ma być piękna pogoda, a więc do roboty!
Dziś odebrałam magiczne narzędzie do kancików:
http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/noz-do-przycinania-kantow-trawnika-joseph-bentley
Obiecuję aktualne zdjęcia ogrodu już wkrótce Niestety popsuła mi się ładowarka do aparatu. Może uda mi się zrobić coś telefonem
Pozdrawiam

Moja najnowsza roślinka
[zmoderowane]
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:20, 28 mar 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Gosiu dziękuję, ale nie o to mi chodziło. Nieprecyzyjnie zapytałam. Co masz na dachu
ha, a ja wiedziałam o co Ci chodzi
Nieuporządkowana działeczka. 10:13, 28 mar 2014

Do góry
Tess napisał(a)

Paulinko, oczywiście że możesz pod drzewem owocowym.
Przecież tulipany kwitną wiosną, potem zasychają, więc owoce im nic nie zaszkodzą.
Zobacz tu, u asiach (drugie zdjęcie). To chyba drzewo owocowe? Wprawdzie duże, ale przecież i Twoje rosną
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4282-ogrod-cichy-i-przytulny?page=3

Juz ja odwiedzilam i napewno tez tak posadze tulipany wielkie dzkeki za podpowiedz.
Ogród cichy i przytulny 10:11, 28 mar 2014

Do góry
Wlasnie zapoznalam sie z twoim watkiem, wspanialy gaszcz u ciebie. Tess podrzucila mi linka do ciebie, bo tez mam zamiar posadzic tulipany pod drzewami owocowymi. W prawdzie u mnie jeszcze male ale kiedys urosna Y ciebie ladnie to wyglada mam nadzieje ze i mi tak wyjdzie pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies