Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Cioci cz. 3 02:39, 21 lip 2021

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
]

Gosiu, jak ma na imię ta róża? Śliczna jest, oryginalna!
Ogród w Klein Kottorz 00:28, 21 lip 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Liliowce

Molinia Edith Dudszus

Mam nadzieję, że woda w oczku za jakiś czas będzie czysta, już zamówiłam rośliny pływające.

Danusia piękne to oczko na serio tylko zrób coś aby woda w tym oczku była w ruchu. Ona stoi święty Boże nie pomoże ta woda zawsze będzie taka. Tak jak pisałam kup dobry brzęczyk do akwarium i podłącz go niech się woda natlenia. Masz piękny brzeg do obsadzenia tzw bagienko tam możesz posadzić irysa żółtego, krwawnice, sitowie. Dlaczego tego nie obsadzisz i wody więcej dolej.

Masz żółtego irysa? Coś ci podeślę, ale dopiero po 15 sierpnia bo wyjeżdżam.

Przepiękne hakomki
Zacisze Alicji 00:22, 21 lip 2021

Do góry
Ogród długi 00:19, 21 lip 2021

Do góry
O, zapomniałabym! Nabyłam ławkę do ogrodu. Wymaga oczywiście wypełnienia, pomalowania desek itp. No i muszę teraz ją jakoś wpasować. Dziś przyszła paczka, a od jutra przymiarki

Prawdopodobnie stanie przy placyku. Jutro (wreszcie!) będę mieć kamienie do ścianki i znów zaczną się puzelki, może do zimy skończę?
Zacisze Alicji 00:16, 21 lip 2021

Do góry
Liliowce i jeżówki...

Bylinowa łąka 23:57, 20 lip 2021

Do góry
Maraton zakwitł najwcześniej.

Te dopiero zaczynają. Zapączkowane.

I jeszcze taka od sąsiadki.

Jeżówki dopiero zaczynają pojedyńczymi kwiatkami. Pewnie za tydzień już będzie je widać.

A liliowce rdzawe dalej kwitną. Bardzo ładnie z daleka wyglądają.

Koniec.

Zacisze Alicji 23:52, 20 lip 2021

Do góry
Po tych zielonościach więcej koloru, pysznogłówki, liliowce...

Ogród długi 23:44, 20 lip 2021

Do góry
Mnie dziś w ręce wpadły nożyce po koszeniu trawy i dorwałam się do tuj Danica. Zupełnie tego nie planowałam, nawet nie wiem, czy jest czas, czy można. Siła wyższa. Pierwszy raz je cięłam, a sadziłam w zeszłym roku na wiosnę.

I jak cięłam to tak sobie myślałam o odkurzaczu, żeby się przydał i sama się do siebie uśmiechnęłam, bo kiedyś jak widziałam gdzieś w reklamie czy ulotce "odkurzacz ogrodowy" to myślałam sobie w duchu "Czego to ludzie nie wymyślą, odkurzacz do ogrodu?! Phi.". Także tak

Martko, moja hakonka, wprawdzie żyje i wygląda na zdrową, ale jest brzydka. Po bokach ma listki jak od trawy z pola. No nie wiem. Inaczej ją sobie wyobrażałam.

A to dwa rodzaje lawendy. Jedna kwitnie, druga nie. Pierwszą kupiłam w Oxx, czy możliwe, że to Viva? Czy Viva w pierwszym roku kwitnie? (nie mogłam zrobić lepszego zdjęcia)

A może ta z prawej, co nie kwitnie, w przyszłym roku uderzy z podwójnym kwieciem? Zaskoczy mnie? I to nieprawda, co "gadają", że lawenda na komary. Guzik, u mnie jest ich zatrzęsienie!
Bylinowa łąka 23:43, 20 lip 2021

Do góry
W końcu zaczynają róże. Te akurat były na wiosnę przesadzane. Energetyczny kolorek.

Hansted Rostock. W pąku pomarańczowa.

Hakuun
Zacisze Alicji 23:40, 20 lip 2021

Do góry
Bylinowa łąka 23:39, 20 lip 2021

Do góry
Świerzbnica. Tą też motyle uwielbiają.

Ożanka hyrkeńska oblegana przez inne bzyki. Stojąc obok słychać jedno wielkie bzyczenie.
Jak do tej pory, nie pryskałam niczym. Było trochę mszycy na kalinie i mikołajku i innych roślinach, ale szybko znikła. I jeden krwiściąg złapał mączniaka prawdziwego, to popryskałam go zwykłym mlekiem, bo gdzieś kiedyś czytałam, że to hamuje rozwój choroby. A jak widzę ile owadów oblatuje moje kwiatki, to tym bardziej nie chcę im zaszkodzić. A ile świerszczy gra w trawach. Bajka.

Ogórecznik za to jest lubiany i przez owady i przez ślimaki. U mnie się pokłada i powinnam mu jakieś wsparcie jednak dawać.

Na lewo i na prawo od ścieżki.

W Kruklandii 23:31, 20 lip 2021

Do góry
Takie tamy...

i stipa, której już niby nie mam od jakiś trzech sezonów

Mam też kilka w skrzynkach warzywnych

Migawki z ogródka 23:29, 20 lip 2021

Do góry
Nowa rabata pod jabłonią naszykowana. Jutro może coś powsadzam na części bez kory. Ta część już zakorowana (pod spodem tektura) poczeka do jesieni, wtedy wytniemy jabłonkę, nie chcę nic sadzić, żeby potem nie uprawiać gimnastyki artystycznej przy wycinaniu. Peonię Nymphe posadziłam wczoraj.

A takie mam śliczne floksy z ubiegłego roku.
Bylinowa łąka 23:28, 20 lip 2021

Do góry
Krwawnik kichawiec

Nostrzyk żółty

Tu marchew trochę zagłusza słoneczniczki. Ale jak to ładnie wygląda.

Mikołajek. W łąkę polecam. Posadzony już kilka lat temu trwa i nie daje się trawom. A motyle go uwielbiają.

Mazury i mój kawałek ziemi 23:25, 20 lip 2021

Do góry
Zacisze Alicji 23:20, 20 lip 2021

Do góry
Trochę porannych widoczków z ogrodu.

Bylinowa łąka 23:18, 20 lip 2021

Do góry
To jeszcze łąkowe widoczki.

Tej rośliny nie rozpoznałam. Przekopałam z łąki od sąsiada w tamtym roku. Ma długi palowy korzeń.

Tojeść orszelinowa. Najbujniejsza rośnie w cieniu.
W ogródku Martki 23:18, 20 lip 2021

Do góry
Martka napisał(a)

Mój dereń kousa przez dwa lata po posadzeniu miał suche końcówki liści. Któregoś roku suche było prawie pół listka. Nie przyrastał. Próbowałam pryskać.
W tym roku nagle wypuścił wielkie odrosty. Wydaje mi się, że on po prostu potrzebował czasu.
Drzewa potrzebują czasu na ukorzenienie się. Dopiero jak się ukorzenią to przestają chorować i ruszają.

Stosowałam kiedyś obornik granulowany przy sadzeniu. Ale przestałam tak robić. Kiedyś wyczytałam, że nie może dotykać korzeni.
Jakoś z porad Toszki pamiętam też, że świeżo posadzonych roślin nie należy nawozić azotem. Świeżo posadzona roślina musi się najpierw ukorzenić, a do tego potrzebny jest fosfor, a nie azot. Ja do tego celu stosuję superfosfat wzbogacony. Jak sadziłam cisy to stosowałam jakiś taki preparat w płynie, Korzonek Superstart chyba, z dużą dawką forforu i dawką mikroelementów.

Czy hakone namoczyłaś przed posadzeniem? Może spróbuj wykopać i sprawdzić czy korzenie nadal mają kształt doniczki.
Bylinowa łąka 23:13, 20 lip 2021

Do góry
Łąki cd.

To różowe to ślaz maurytański. Bardzo ładny kolor.
W Kruklandii 23:13, 20 lip 2021

Do góry
No i taki aparat, że pomarańczowe jeżówki wyglądają jak żółte

Kto widzi ukryte oko na drugiej fotce?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies